directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

S'ha mort l'actor i director teatral Pepe Rubianes

No ha pogut vèncer un càncer de pulmó

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'actor i director de teatre Pepe Rubianes ha mort a 61 anys aquest diumenge a Barcelona a causa del càncer de pulmó que el va obligar a deixar els escenaris l'abril de l'any passat. Conegut per la seva ironia i sentit de l'humor, Rubianes ha mort a les deu del matí a casa seva. L'actor va nèixer a Villagarcía de Aurousa (Galícia) però des de ben petit havia viscut a Barcelona. El darrer espectacle de Rubianes va ser 'La sonrisa etíope', que va representar al Club Capitol de la capital catalana. La malaltia, però, no li va permetre fer totes les funcions que hi havia programades. El president de la Generalitat, José Montilla, ha lamentat la pèrdua, referint-se a l'actor com 'un dels humoristes més destacats i estimats de Catalunya'. El funeral de Rubianes es celebrarà aquest dilluns al tanatori Sáncho de Ávila de Barcelona a dos quarts de dues del migdia.

Comparteix
   

José Rubianes Alegret, més conegut com Pepe Rubianes va néixer a Vilagarcía de Arousa el 2 de setembre del 1947. La seva carrera artística estava especialitzada en mims, monòleg i comèdia i sempre va destacar per la seva ironia, el seu àcid sentit de l'humor i la seva incontenible xerrameca, farcida de moltes paraulotes.

L'actor i director de teatre va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona (UB) i des d'allà es va començar a familiaritzar amb els escenaris vinculats a diferents grups de teatre universitari. Més endavant, a partir del 1977, va començar a treballar professionalment en obres de Dagoll Dagom i una dels Joglars.

L'any 1981 va emprendre el seu camí en solitari amb l'estrena de l'espectacle 'Pay-Pay', que va representar durant tres anys en diverses sales de Barcelona, altres ciutats de l'Estat i també de l'Amèrica Central. El 1984 va estrenar la seva segona obra, 'Ño', que va representar a diverses ciutats de l'Estat, Argentina i Uruguai.

Tres anys més tard, va estrenar 'Sin palabras' i el 1988 'En resumidas cuentas...', antologia dels millors moments dels seus tres primers espectacles. Amb l'estrena d''Scumm!' (1992) es va consolidar com un dels monologuistes més reconeguts. A més, durant la dècada dels noranta va començar a col·laborar amb diversos mitjans de comunicació, fet que li va atorgar una gran popularitat social.

El 1995 va estrenar a Barcelona el seu espectacle 'Rubianes:15 años', que va aplegar els millors esquetxos dels seus espectacles en solitari des de 1980. El 1997 va veure a la llum 'Rubianes, solamente', l'espectacle de l'actor que va tenir més èxit i que va representar fins el 2006. Aquest mateix any, aprofitant que es celebrava el 70è aniversari de Federico García Lorca, va presentar l'espectacle 'Lorca eran todos'.

El gener del 2008 va presentar el seu últim espectacle, 'La sonrisa etíope', que va estar interpretant fins l'abril, quan li van diagnosticar un càncer de pulmó. Va cancel·lar de manera immediata les funcions que tenia previstes per fer al Club Capitol i la gira que havia de fer l'estiu passat amb més de seixanta actuacions. Un total de 41.000 espectadors van veure l'últim espectacle de Rubianes, en més de 83 actuacions i amb una ocupació del 100% de l'aforament.

Malgrat anul·lar les actuacions de la seva última obra, Rubianes va participar en el muntatge musical de l'obra del Tricicle Monty Python's Spamalot amagat darrere la veu en 'off' de Déu. Rubianes va gravar el juliol passat les seves intervencions en l'obra, que encara s'està representant al Teatre Victòria de Barcelona.

El reconeixement


L'any 1998 Rubianes va ser guardonat amb el Premi Especial de la Crítica pels 15 anys; el 199 amb el Premi San Miguel del Patronat de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i amb el Premi d'Honor FAD Sebastià Gash. El 2006 li van donar el premi Gat Perich per la seva trajectòria.

Polèmiques declaracions sobre Espanya

A principis del 2006, Rubianes va ser objecte de polèmica per una intervenció al programa 'El club' de Televisió de Catalunya. Va parlar sobre la unitat d'Espanya amb improperis i un llenguatge groller. Per aquest motiu, l'Associació per la Defensa de la Nació Espanyola i un particular van posar-li una querella, a banda de l'acusació feta des de la Fiscalia.

Tot i que el maig del 2007 la jutgessa de Sant Feliu de Llobregat va decidir arxivar la causa per considerar que les paraules eren sobre una idea d'Espanya i no del concepte nació, encara que el juny passat l'Audiència de Barcelona va ordenar obrir un judici oral.

'Un dels humoristes més destacats i més estimats de Catalunya'


La conselleria de Cultura lamenta la mort aquest diumenge de Pepe Rubianes, gallec d'origen i català d'adopció. Cultura lamenta així la mort d''un dels humoristes més destacats i més estimats de Catalunya'. Des de presidència, José Montilla ha afirmat que es tracta d'una 'pèrdua per a la cultura catalana i per al país'. El president català ha recordat que malgrat la seva malaltia, Rubianes tenia 'una vitalitat tremenda i amb ganes de viure i de disfrutar la vida'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Alan fletxa Terrassa
1 de març de 2009, 19.43 h

www.youtube.com/watch?v=S1zPavAC1hk


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
1 de març de 2009, 18.13 h

Descansi en pau.Mercès pel teu humor i per la teva valentia en dir el que pensaves i plantar cara a la caverna mediatica espanyola pseudo feixista.




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.