Esquerra esmenarà la LEC perquè es destini un 6% del PIB a l'educació
La nova llei ha de blindar la immersió lingüística
El president d'ERC, Joan Puigcercós, acompanyat de l'exconsellera d'Educació, Marta Cid, ha donat a conèixer aquest dimarts les esmenes presentades a la nova Llei d'educació de Catalunya (LEC) en un acte celebrat a l'hotel Catalonia Berna a Barcelona que ha servit per reivindicar el Pacte Nacional per a l'Educació. Esquerra subratlla la necessitat de destinar un 6% del PIB a l'educació i de blindar la immersió lingüística. També defensa la creació d'un 'servei públic educatiu' enlloc d''un servei d'educació de Catalunya', tal com està definit en el projecte de Llei actualment. És a dir, ha matisat Puigcercós, han de conviure 'dos models', públic i privat, dins 'un únic sistema'.
Puigcercós ha reivindicat el Pacte Nacional per a l'Educació com l''instrument més útil' per guiar el camí cap a la consecució d'una llei d'educació catalana, ja que cap avenç 'no serà possible' sense la recuperació d'un consens amb la comunitat educativa. Puigcercós ha subratllat amb insistència que Esquerra aposta per l'absoluta 'gratuïtat' de totes les escoles catalanes. Les escoles concertades o privades s'haurien d'incloure dins un nou sistema, 'únic', que inclogués els dos models.El president d'ERC ha subratllat que la intenció del seu partit és que l'elaboració de la nova llei sigui arran del treball conjunt del PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA, i si fos possible, també del PP i Ciutadans. De les 203 esmenes a la LEC fetes públiques, 186 han estat redactades conjuntament amb la resta de socis de govern, 4 només amb el PSC, i 16 les presenta en solitari Esquerra.
Puigcercós ha recalcat la necessitat de crear una llei per l'educació del país perquè evitarà que es produeixin fractures dins el país, farà front 'a la crisi de valors que travessa Catalunya i blindarà la immersió lingüística'. El president d'ERC també ha recordat que cal reduir les ràtios a 25 alumnes per aula i subratllar que el català ha de ser la llengua vehicular a les escoles, tot i les 'pressions de l'estat i d'alguns col·lectius espanyols'.
La posició d'Esquerra en la recta final de l'elaboració de la LEC ha estat resumida per Puigcercós citant sis punts, el compromís de destinar a l'ensenyament el 6 % del PIB, apostar per la gratuïtat de l'educació, establir les bases per una educació de qualitat, deixar clars els fonaments per un nou programa de beques, subratllar que la Generalitat és l'administrador d'aquest servei públic i reconèixer la tasca dels docents.
La ex conseller d'Educació, Marta Cid, impulsora del Pacte Nacional ha recordat que les paraules 'clau' d'aquest són 'oportunitat i compromís'. Calia fer el pacte 'abans que la llei', ha recordat, perquè amb consens 'la llei s'aprovaria segur'. Cid ha remarcat que un 'servei públic educatiu', format per tots els centres de titularitat pública més tots els centres de titularitat privada amb voluntat de servei, suposarà la creació d'un marc que garantirà la 'igualtat d'oportunitats i la llibertat d'ensenyament'.
La tercera hora de castellà
El diputat d'Esquerra Josep Maria Freixenet ha explicat que la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga a la Generalitat ha complir un decret estatal que assenyala que les escoles han d'impartir tres hores de castellà quedarà, en principi, 'sense efecte' amb l'aprovació de la LEC. Una de les esmenes que Esquerra presenta en solitari, però que 'en teoria' compta amb el suport dels altres socis de Govern, va adreçada a aquesta qüestió.