directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La reunió entre PNB i PSE remarca la distància entre els dos partits

Ambdues formacions s'enfronten pel Govern basc

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La primera reunió entre les comissions negociadores entre PNB i PSE, que ha tingut lloc aquest matí a Sabin Etxea, la seu dels nacionalistes, ha durat 40 minuts i ha servit únicament per constatar que les posicions de les dues forces més votades en les últimes eleccions segueixen enfrontades. Segons ha assegurat el president del PNB, Iñigo Urkullu, els nacionalistes han ofert un acord d'estabilitat que incloïa l'estabilitat estatal, però la identitat del lehendakari ha tallat d'arrel qualsevol negociació. Pels socialistes, la presidència és irrenunciable, i ja han anunciat que mantenen la seva pretensió de parlar amb totes les forces per aconseguir 'constituir el govern del canvi'.

Comparteix
   

La presidència del futur govern del País Basc imposa l'enfrontament entre PNB i PSE, les dues forces més votades, com s'ha pogut constatar després de la primera reunió entre les comissions negociadores de les dues forces polítiques. El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha assegurat que, durant els 40 minuts que ha durat la reunió, els nacionalistes han ofert al PSE un 'acord per l'estabilitat institucional de la comunitat autònoma basca que tindria correspondència amb altres institucions, inclosa la de l'Estat'. Iñigo Urkullu, Juan José Ibarretxe, Joseba Egibar, Iñaki Gerenabarrena i Andoni Ortuzar han format la comissió nacionalista, mentre pels socialistes han participat en la reunió Jesús Eguiguren, Rodolfo Ares, Iñaki Arriola i Txarli Prieto.

La posició dels dos partits, que no volen renunciar de cap de les maneres a la presidència del Govern basc, continua enormement distant. Mentre el PNB defensa que el fet d'haver estat la llista més votada l'avala per accedir a la presidència, el PSE insisteix que per a ells que hi hagi un lehendakari socialista és irrenunciable. En aquest sentit, Urkullu s'ha mostrat disgustat per la resposta dels socialistes, que han emplaçat els nacionalistes a parlar quan López sigui lehendakari, perquè 'entenen que després dels resultats electorals de diumenge tenen lehendakari'. Que els socialistes hagin contestat a la proposta dels nacionalistes –segons Urkullu- que 'després de l'elecció del lehendakri, ja es veurà'', el president del PNB, no ho ha trobat 'edificant'.

Per la seva banda, el PSE, en una nota de premsa, ha assegurat que la reunió d'aquest matí els ha servit per constatar que hi ha dues concepcions, 'la dels que volen mantenir un lehendakari del PNB per donar continuïtat a les polítiques que hem conegut durant els últims deu anys i la dels que volem obrir un nou temps, amb un nou lideratge, per unir el país, respectar la seva pluralitat i fer les coses d'una altra manera'. Els socialistes han assegurat que respecte que el PNB, com a llista més votada, prengui la iniciativa per buscar recolzaments, però ja han advertit que ells també buscaran el recolzament necessari per concretar 'el canvi' i 'avançar amb seguretat en polítiques de diàleg i acords que uneixin el país', objectiu que només es 'garantiria amb un lehendakari socialista, ja que fins ara el PNB ha demostrat tot el contrari'.

El PP, que ja ha ofert els seus vots, podria garantir la investidura de Patxi López, deixant el PNB a l'oposició, podrà Antonio Bassagoiti ja ha advertit que el suport del PP no serà gratuït. 'El PSE no ha guanyat les eleccions, han guanyat el PSE més el PP', ha advertit Basagoti aquest matí en el marc d'una entrevista per ETB, on també ha descartat que el PP recolzi un govern del PNB. En aquesta situació, el coordinador general d'Aralar, Patxi Zabaleta, en declaracions a Ràdio Euskadi ha advertit a López 'que pot quedar lligat al PP, que no va només a per Ibarretxe, sinó també a per Zapatero'. Zabaleta ha dit també que no recolzarà cap govern que es formi amb els vots del PP i UpiD.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
6 de març de 2009, 12.02 h

Aquest Ex-votant ens ha agafat una paranoia delirant i persecutòria. No és que em sàpiga greu, cadascú pensi com pensi, però és aquest cas, si bé no és de jutjat de guàrdia, sí que és de metge de guàrdia. I què, finalment vas a Brusel·les ????. Ves per on que als del PNB, els passat exactament el mateix en certa manera, que als vostres socis de CiU. Aquests van anar a pactar amb traïdoria amb en zapatero com vos sabeu i els va sortir el tret per la culata. Doncs aquests del PNB va... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
6 de març de 2009, 07.51 h

La estratègia de l'espanyolisme és la mateixa a Catalunya que a Euskadi: desallotjar el nacionalisme perifèric defensiu i substituir-lo pel nacionalisme espanyolista, xenòfob, totalitari i excloent. A Catalunya varen comptar amb la inestimable colaboració d'ERC, que a més, per acabar de reblar el clau, els permet camuflar-se millor amb una pàtina catalanista del tot inexistent.



La història, a no molt trigar, ha de ser durìssima amb ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.