directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 18:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El PNB fa seu el discurs de CiU quan no va governar tot i ser el més votat

Denuncien un pacte PSOE-PP per manar Euskadi des de Madrid

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

'Aquest engany suposa un cert minvament de la qualitat democràtica del sistema, ja que no respectar el legítim i clar guanyador, sense dir-ho abans, provoca decepció en molta gent'. Aquestes paraules no són de cap dirigent del PNB després de les eleccions del passat dia 1 de març, sinó del president de CiU, Artur Mas, referint-se, el 6 de novembre del 2006, a la conformació del segon tripartit. Una setmana després de les eleccions basques el PNB ha reiterat part del discurs de CiU l'any 2003 i el 2006 després ser la força més votada a Catalunya i no aconseguir el Govern. Els nacionalistes bascos han comparat la situació actual amb la que va viure CiU en els dos últims comicis a Catalunya, i lamenten que a Euskadi PSOE i PP pactin per imposar un model d'Estat dirigit des de Madrid.

Comparteix
   

Ja va avisar el mateix Mas, en la seva intervenció al míting del candidat del PNB, Juan José Ibarretxe, a Getxo, que podia passar a Euskadi que el partit que guanyés les eleccions no governés. De fet, Mas es va posar com exemple. En dues ocasions, CiU ha estat la força més votada a Catalunya i no ha aconseguit governar.

Amb la possibilitat cada dia que passa més factible que el candidat del PSE-EE, Paxi López, sigui lehendakari amb el suport del PP basc els retrets entre el PNB i els socialistes bascos s'han incrementat. El president del PNB, Iñigo Urkullu, va acusar el PSE-EE de voler donar un 'cop institucional' si treu els nacionalistes del Govern amb el suport d'Ajuria Enea i va demanar respecte per la llista més votada. 'Confiem en que tots els partits hagin entès el missatge clar que ha emès la majoria i s'assumeixi el principi democràtic de respecte a la paraula del poble', va dir també el president del PNB la mateixa nit electoral del passat diumenge. Urkullu va advertir que, com a Catalunya, els socialistes pretenien deixar fora del govern basc la força més votada. Tot i així, va remarcar que la diferència amb Catalunya és que en el cas basc ho faran gràcies a 'un model d'estat pactat entre el PSOE i el PP'.

'Alguna cosa s'ha trencat a Catalunya' va manifestar Mas el 16 de desembre del 2003, després d'acusar ERC i PSC d'haver-se 'carregat' el clima de 'complicitat i confiança' de la política catalana després de l'acord que va fer possible el Govern d'esquerres i catalanista. Unes crítiques de Mas que es van reiterar en les eleccions de tres anys després. El president de CiU va anar més enllà i va anunciar que, durant la legislatura, la federació nacionalista promouria iniciatives per reformar la Llei electoral per evitar que tornin a governar el país aquells partits que no han guanyat les eleccions.

Mas ha reiterat en varies ocasions els seus retrets a un Govern format pel que va denominar com 'els perdedors' de les eleccions. El president de CiU va assegurar el 6 de novembre del 2006 que 'el gran perdedor a ulls del poble' de l'1 de novembre, José Montilla, 'seria el proper president'. Els dirigents del partit també es van unir a les crítiques. El llavors portaveu parlamentari de la federació nacionalista, Felip Puig, va manifestar que Montilla no podia tenir 'autoritat moral' al ser 'el candidat més derrotat en les eleccions' del 2006.

Negociacions entre els dos grans partits


Com a guanyadors de les eleccions el PNB és qui ha començat la ronda de contactes amb la resta de partits per recavar els suports per formar govern. Aquest dijous en la reunió que van mantenir el PNB i el PSE-EE a Sabin Etxea, els primers van oferir un acord d'estabilitat als socialistes bascos tant a Vitòria com a Madrid. Una proposta que el PSE-EE va rebutjar.

A Catalunya, l'any 2006 també va ser CiU qui va iniciar la ronda de contactes reunint-se amb el llavors candidat del PSC, José Montilla. Mas havia apostat la nit electoral de l'1 de novembre que Catalunya necessitava un govern 'fort', però va descartar l'opció de la sociovergència després que Montilla li traslladés que la seva opció era reeditar el tripartit, segons va explicar CiU. La reunió entre Mas i Montilla va durar 50 minuts, poc més que la trobada entre el PNB i el PSE-EE, que en va durar 45.

El suport al PSOE al Congrés en joc


Per altra banda, el PNB va traslladar als socialistes bascos que donarien estabilitat al govern del PSOE si el PSE-EE els hi donava suport. En la mateix línea, el senador del PNB Iñaki Anasagasti va avisar en el seu bloc que el PNB podria retirar el seu suport al PSOE a Madrid.

Des de Catalunya, Mas va assegurar poc després de les eleccions de l'1 de novembre del 2006 que el seu partit tenia les 'mans lliures' per pactar a Madrid perquè el PSOE 'preferia altres possibles aliats'. 'Els socialistes van decidir fa dos anys enrere que CiU estigués a l'oposició a Catalunya', va manifestar aquest mateix divendres Mas. 'Que ara no es queixin si fem d'oposició', va afegir.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Matilde fletxa Mollerussa
9 de març de 2009, 10.16 h

El problema no és la llista més o menys votada.Això ja se sap que o va així: governa qui aconsegueix el suport parlamentari

El problema real és que més de 100 mil persones s'han quedat sense poder elegir els seus representants! Aquí és l'autèntic frau. I el PNB s'hi va avenir per activa o per passiva, com CiU. el Psc i IC


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.