directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Mathew Tree pronostica la independència de Catalunya per d'aquí a cinc anys

Assegura que 'l'únic que farà que Catalunya quedi ben explicada als estrangers és la independència'

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 21 vots )
carregant Carregant

Després de 26 anys vivint a Barcelona, l'escriptor Mathew Tree (Londres, 1958) ha arribat a una conclusió: 'L'únic que farà que Catalunya quedi ben explicada als estrangers és la independència'. Es tracta, subratlla, d'un 'fet objectiu', 'no una opinió nacionalista'. 'En cinc anys', considera, el país serà 'políticament independent'. I és que ara Madrid 'mou la porteria cada cop que pensa que el partit no va com ells volen' i això és com un 'insult col·lectiu a tothom que viu aquí'. Tree acaba de publicar en català Com explicar aquest país als estrangers, que es també podrà trobar en anglès com a llibre electrònic. Per a l'autor, 'aquest és un dels llocs més complicats del continent europeu'.

Comparteix
   


Etiquetes
Les retallades de l'Estatut han estat clau per fomentar l'independentisme entre la població catalana, que sent un greuge comparatiu respecte la resta de l'Estat. 'Ateses les circumstàncies actuals, a menys que hi hagi un cop de cap molt ferm des del poder central, jo donaria cinc anys jo crec que això serà un país políticament indepenedent', sosté Mathew Tree, que parla català des del 1979 i viu a Barcelona des del 1984.

Com ens veuen els estrangers? La qüestió, segons l'escriptor, és que 'la majoria, encara ara, no ens veuen', explica l'escriptor, qui posa com a exemple un holandès format que 'no tenia ni idea que el català era una llengua escrita'. I és que, per a molts, 'Barcelona és una espècie de world city (ciutat del món)', la qual ubiquen enmig d'un buit cultural.

En aquest sentit, Tree fa una reflexió sobre com tracten el país molts periodistes estrangers que tenen base a Madrid i desconeixen la cultura catalana. 'Per això en els seus articles es nota un punt de ràbia', expressa l'escriptor posant com a exemple a la periodista britànica Marian Hens, qui ha criticat que 's'obliga' els estrangers a aprendre el català. Un altre dels problemes és el concepte de nacionalisme al Regne Unit, que s'associa a partits com el British National Party, que és d'extrema dreta. A més, en anglès, 'la definició de nacionalisme és un país amb Estat', comenta.

Mathew Tree porta més de 10 anys intentant explicar aquest país als estrangers amb els seus escrits al Catalonia Today i a publicacions angleses, així com amb alguna conferència. Tree ha fet una selecció d'aquestes peces i les ha agrupat en aquesta obra. Les iniciatives institucionals i ciutadanes que s'estan duent a terme per donar a conèixer el país a l'exterior 'ajuden, però són com gotes en l'oceà'. 'El Ramon Llull també organitza moltes exposicions, actes literaris i culturals arreu del món però són coses que o bé queden tancades dins el món universitari o bé afecten només grups concrets. La Catalan News Agency és molt important, així com el 'Catalonia Today', que el llegeix molta gent, als consolats on saben anglès. Per a mi, personalment, la veritat és que al cap de tots aquests anys crec que l'única cosa que farà que Catalunya realment quedi ben explicada als estrangers és la independència i això és un fet objectiu, no una opinió nacionalista', valora Tree.

'Aquest és un país on cal parlar com a mínim un idioma i on cal entendre dos idiomes'. De cara als ciutadans internacionals que arriben a Catalunya, el consell de Tree és que aprenguin primer el català i després el castellà, ja que aquesta segona llengua 's'acabarà agafant per osmosi'. També l'advertiria de la diversitat i la complexitat del país: 'Acabes d'aterrar en un dels racons més complicats de tot el continent europeu'.

En català i anglès
Com explicar aquest país als estrangers (editorial Columna) es podrà trobar properament també en format de llibre electrònic en llengua anglesa. L'obra, que ja és a les llibreries en català, es presentarà al públic al final del mes de març.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
6 de març de 2011, 20.05 h

#4 Plenament d'acord amb el seu comentari. Tot el què ha explicat es sabut per aquells que estimem el país o per qualsevol altra persona mitjanament informada. El què per a mi és inexplicable, és que amb tot el què Vostè expressa i que realment és una trista realitat, surti elegit un partit que només vol anar de minyona (per no dir un altre nom pitjor) d'ecspanha, fer festa els dijous i esperar la paga a final de mes. Això és el què jo no acabo d'entendre. Només se'm fa entenedor a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Rafel fletxa Barcelona
6 de març de 2011, 12.03 h

Déu l'escolti estimat Sr Mathew


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Emili fletxa SABADELL
6 de març de 2011, 11.45 h

#2 Crec que no estas donant cap argument per tot el que dius per tant em dona la sansació que només critíques per sistema.
Però tampoc aprovo ala gent que fa servir l'insult.
Em sap greu per tu Utopia però la realitat de Catalunya i el seu futur l'ha de decidir el seu poble.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Emili fletxa Terrassa
6 de març de 2011, 10.17 h

Bravo, Mathew,. Si de mi depengués, el Premi Sant Jordi seria per a tu per la divulgació "pràctica" que fas del nostre País i de la nostre realitat.
MOLTES GRÀCIES i molt BENVINGUT siguis al nostre raconet de món ! ! ! ! (encara que faci anys que hi siguis). Serè al aguait per localitzar el teu llibre.
Sempre et llegeixo (a l'Avui i els teus llibres) amb molt de gust. Quan et veig els diumenges a l'Avui, sempre em dic interiorment : a veure que ens diu avui en Three i sempre en surto sat... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Marc Sabatés i Laporta fletxa Signes França 83870
6 de març de 2011, 09.53 h

Ja ho pots dir , ja ! ! CATALUNYA SOM UNA NACIO //*//
MARC-SABATES.COM


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
6 de març de 2011, 08.40 h

Ens surt molt car estar sota el jong d'ep.panya...massa car. Alguna cosa haurem de fer, no???


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
OTGER fletxa Reikjavik (per poc temps ja)
6 de març de 2011, 01.07 h

#6 Tu en canvi no és que estiguis mal informat,directament ets idiota...


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
OTGER fletxa Reikjavik (per poc temps ja)
6 de març de 2011, 01.05 h

#2 Tu en canvi ens surts molt barat,tenint en compte que amb un plat d'engrunes que ademés ve de madrid et sents content,ets una puta molt barata...


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Marcel fletxa Gavà
5 de març de 2011, 22.54 h

Informat tu de les subvencions que rep la família reial per tocarse la pera.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Utopia fletxa BCN
5 de març de 2011, 21.08 h

#4
Estàs molt mal informat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 26
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.