directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 06:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern estudia apujar els màsters un 30% per evitar que els alumnes estrangers es formin a costa del contribuent català

'Hem de tenir molt clar que la inversió pública ha de revertir en aquells que fan l'esforç, que són els d'aquí', afirma Antoni Castellà

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern ha defensat que apujar les taxes dels màsters permetrà evitar que els estudiants estrangers se'n beneficiïn. En una entrevista amb l'ACN, el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, ha alertat del 'risc' que en un anys la forta inversió pública creï el sistema públic 'més barat d'Europa' i es formi així capital humà que marxa un cop acaba els estudis. 'Hem de tenir molt clar que la inversió pública ha de revertir en aquells que fan l'esforç, que són els d'aquí', ha declarat. Ha defensat la mobilitat intraeuropea, però ha alertat que existeix aquest risc. El Govern estudia apujar fins a un 30% l'aportació dels alumnes per alguns màsters i fins un 15% per Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS).
Antoni Castellà, Universitats, taxes, Govern, UDC
Comparteix
   


Etiquetes
La crisi econòmica obligarà durant els dos propers anys a retallades i ajustos en els pressupostos destinats a Universitats. Aquesta retallada, que probablement serà del 10% a l'espera de conèixer els pressupostos finals, va acompanyada però d'una reflexió general per reformar el sistema i aplicar mesures correctores per millorar la seva eficiència en els propers anys.

En aquest sentit, el Govern ha plantejat establir un preu públic que han d'assumir els estudiants en determinats màsters. Segons ha explicat Castellà, no es tracta dels màsters professionalitzadors sinó d'aquells més especialitzats, on pretenen donar 'llibertat' perquè les universitats puguin establir els seus preus.

La proposta és que aquesta acció vagi acompanyada d'una forta política de beques. De fet, el Govern proposa que una part dels diners que es recaptin a través d'aquestes taxes serveixi per invertir en més beques. Castellà ha exposat el criteri de 'solidaritat intergeneracional' que s'explica amb la idea que els que puguin aportar 'una mica més' ho facin per augmentar la qualitat del sistema i que això repercuteixi en generacions futures.

Per a Castellà aquest és un sistema, que junt amb un impuls a la política de crèdits, garanteix 'l'equitat'. Ha reiterat que aquests preus públics s'establirien en màsters especialitzats, com un MBA, el qual considera que serveix per formar-se i després poder accedir a una renda més alta. 'Aquesta capacitat l'ha de poder retornar en un petit percentatge al sistema', ha dit.

Sobre la intenció que els estudiants de CFGS paguin el 15% del cost, Castellà ha afirmat que el que es vol fer és que aquests estudiants i els universitaris 'estiguin en les mateixes condicions'. Fer-ho també envia 'un missatge de prestigi' sobre els Cicles de Grau Superior.

La reducció no serà lineal
El secretari ha incidit que la reducció d'un 10% del pressupost no s'aplicarà linealment a totes les universitats sinó que s'iniciarà un procés 'universitat per universitat' per decidir la seva afectació. El pressupost tindrà una part variable que es decidirà seguint uns 'indicadors', tot i que encara no s'ha decidit quin percentatge del total suposarà.

També s'augmentarà el finançament per objectius, tot i que Castellà ha assegurat que encara 'no hi ha una proposta concreta'. El calendari de la secretaria és que aquesta negociació finalitzi en dos mesos.

Ronda de trobades amb els estudiants
Per tractar tots aquestes temes, Castellà s'ha reunit en un primer moment amb els rectors de les universitats i ara té previst fer-ho amb els president dels consells socials. Després serà el torn dels representants dels estudiants, associacions i sindicats.

Davant la possibilitat que els estudiants rebutgin l'augment del cost per part dels alumnes, el secretari els hi ha recordat que el debat plantejat és 'si realment els preus públics actuals són equitatius i si han de ser exactament iguals per a tothom'. Ha defensat que per ser més equitatius s'han de tenir en compte les capacitats, el rendiment (també s'aposta per augmentar l'aportació dels repetidors) i del moment de la carrera en que es troben.

'Tenim una cosa molt clara i hem de preservar: ningú ha d'estar limitat per la seva capacitat de renda', ha declarat.

Després de la crisi de Bolonya, Castellà creu que ja s'ha superat aquesta fase i, tot i que encara és d'hora per començar a veure resultats, actualment la majoria d'estudiants estan d'acord amb les possibilitats que ofereix el nou Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). 'Jo crec que aquets procés ja ha estat entès i ara serà el debat de en aquest espai europeu com podem excel·lir més en el nostre sistema', ha afirmat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Jaume fletxa Sitges
6 de març de 2011, 16.30 h

primer apujarà els masters i desprès amb l'escusa de la crisi o que Madrid no dona els cales que ha de donar, l'ampliació de beques a fer punyetes: els guanys socials i l'ensenyament públic a fer punyetes, que és el que busquen aquests neoliberals de CiU, ho estant fent amb la sanitat i l'educació, i sort que en campanya es van omplir la boca que no tocaríen ni metges, ni mestres, ni mossos.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Ivan fletxa Avinyó
6 de març de 2011, 11.39 h

Bé, és el que defensa CIU i la dreta en general, que només puguin estudiar els rics. S'ha de separar les classes socials "bones" de la púrria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Jordi fletxa Torredembarra
6 de març de 2011, 10.14 h

Els màsters a Catalunya són molt més cars que a França.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Maria fletxa Terres de l'Ebre
6 de març de 2011, 09.59 h

Al qui ha pensat la mesura també li paguem?. Aquest es mereix una paga extra. Quina manera més fina de dir-nos que ens volen a tots ignorants per no fer-los-hi ombra i que ells puguin fer i desfer com vulguin i quan vulguin!. Cada dia ens despertem en coses noves, cada dia ens semblen més als pobles del nord d'Àfrica. Per a quan la revolta?. On són els qui pensaven que CIU ho arreglaria tot?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jan fletxa Alt Penedès
6 de març de 2011, 09.49 h

Quina falta d imaginació! Faig de professor FP i personament podria trobar lògic que els alumnes qu facin un CFGS paguin una matricula però no trobaré lògic llavors que la Gencat ens digui que no a substiuir professors que es jubilen o canvien de lloc! Voleu cobrar entrada i a sobre abaixeu els recursos i per tant la qualitat de l'ensenyament! Carai sou uns cracks, us heu fet un fart de pensar, millor impossible!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Rogori fletxa Parets del Vallès
5 de març de 2011, 23.53 h

No patiu, no només els extrangers venen a estudiar i marxen, sinó que els estudiants d'aquí també acaben marxant a treballar fora!!! La situació del nostre país és tant penosa que el més profitós seria dedicar aquests diners a d'altres coses més productives... becar la gent que es vulgui dedicar a fer política, els que vulguin ser futbolistes o comentaristes del cor... Tot i que anar pujant els preus de carreres, postgraus i màsters ja és una mesura que com bé diu en Daerun... aca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
5 de març de 2011, 20.10 h

Una mesura de puta mare perquè només les classes altes puguin accedir als màsters. CiU en estat pur, tan a la dreta com sempre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.