directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Salgado demana més temps per millorar la presència del català a les administracions

ERC critica ho durament i denuncia la passivitat del govern espanyol

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, ha anunciat aquest dimecres un paquet de mesures d'impuls del català a l'Administració Pública i ha afirmat que el seu executiu té 'voluntat' de resoldre 'les tasques pendents' en aquest camp. Salgado ha recordat que la resolució de molts d'aquest temes és 'qüestió de temps' i ha demanat que s'evitin les 'exageracions polítiques'. El diputat d'ERC Joan Tardà li ha recordat els compromisos de la seva administració amb la promoció del català i ha destacat que el 'temps' és un 'luxe' de què disposen els castellanoparlants, perquè els catalanoparlants 'o som capaços de fer viable la nostra llengua al segle XXI, o desapareixem'.

Comparteix
   

Salgado ha anunciat que el Consell de les Llengües es reunirà al mes de maig per fer un examen de la situació lingüística a l'Estat i acordar 'millores i innovacions' en diversos camps. Com a exemple ha citat la plena accessibilitat en català, basc i gallec a les web dels Ministeris i organismes públics, especialment a les de set ministeris on encara no hi ha 'un nivell suficient' de plurilingüisme.

El Consell també abordarà la proposta del Ministeri per 'garantir' que abans del 31 de desembre del 2009 tots els ciutadans es puguin dirigir a l'Administració en totes les llengües oficials, tal com es va aprovar per Llei; i apostarà per potenciar l'oferta formativa en llengües cooficials per al personal de l'Administració General de l'Estat.

A més, ha afirmat Salgado, 'se seleccionaran amb el suport de les Delegacions del Govern els llocs de treball de l'Administració que requereixin com a requisit el coneixement d'una llengua cooficial', i es culminarà el procés de traducció a totes les llengües cooficials dels impresos i formularis. També es redactarà i es presentarà al Congrés un informe anual sobre queixes i reclamacions en matèria d'ús de llengües cooficials per 'detectar el grau de satisfacció dels ciutadans en l'exercici dels seus drets lingüístics'.

Tardà denuncia la passivitat del govern espanyol

Salgado ha anunciat el paquet de mesures en l'últim torn de paraula d'una interpel·lació en què el diputat d'ERC Joan Tardà ha assegurat que l'executiu espanyol no ha fet 'gairebé res' per complir la seva paraula respecte a la promoció del plurilingüisme a l'Estat. 'Hi ha ministeris que ni tan sols s'han assabentat que existeix el català, el gallec o el basc', ha dit, i fa 'vergonya' veure que hi ha més càtedres de català a l'estranger que a l'Estat.

Tardà, que presentarà una moció sobre aquesta qüestió el pròxim dimarts, també ha recordat que els diputats catalans, gallecs i bascos encara no poden expressar-se en les seves llengües al Congrés, perquè 'si em poso a parlar català el president Bono em farà fora'. També ha recordat que el plurilingüisme ni és una realitat a la propaganda institucional, ni a la Justícia, ni a l'Administració, ni a Europa.

El diputat d'ERC ha lamentat la 'passivitat' de l'executiu espanyol. 'Demanarem que el Congrés es pronunciï en solidaritat a aquesta demanda', ha avançat, Tardà, perquè 'vostè com a castellanoparlant es pot permetre el luxe de demanar temps a la història', però 'els catalanoparlants no podem demanar temps', i 'o som capaços de fer viable la nostra llengua o desapareixem'.

Salgado, per contra, ha assegurat que el govern espanyol fa un 'esforç important' perquè es respectin 'els drets lingüístics de tots els ciutadans' i ha demanat a Tardà que 'no dubti' que 'intentarà millorar tot el que es pugui millorar'. El govern espanyol, ha dit, 'és conscient que té tasques pendents' en aquest camp, però cal 'no caure en exageracions polítiques per elevar aquests temes' que 'segurament són qüestió de temps', perquè 'la voluntat existeix'.

Segons Salgado, l'executiu espanyol manté una postura favorable a la 'promoció dels valors del bilingüisme' i aposta per 'garantir la no-discriminació de cap de les llengües oficials', és a dir, 'ni de la cooficial de la comunitat autònoma, ni del castellà'. En aquest punt, ha destacat els esforços del seu executiu per impulsar l'ús del català a Europa i ha recordat que la UE reconeix que a l'Estat es protegeix adequadament les llengües minoritàries.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.