Primàries de baix perfil
SI haurà de competir amb la resta de formacions independentistes sense cap pes pesant · A Barcelona cal un 5% de vots per tenir representació
Després de la trencadissa provocada per les diferències de criteri respecte l'estratègia a seguir a les eleccions municipals de Barcelona, Solidaritat Catalana per la Independència celebrarà aquest diumenge les primàries per escollir el cap de llista per Barcelona. Aquest divendres al matí els adherits han pogut conèixer els candidats que hauran de votar demà passat i triar sobretot qui serà el cap de cartell que haurà de competir amb la resta de formacions independentistes a la ciutat. Tot i que Joan Laporta s'havia ofert en diverses ocasions a encapçalar la llista per Barcelona, el partit va declarar-ho incompatible en els seus estatuts. Un cop l'expresident blaugrana va veure frustrada la possibilitat que Magda Oranich o Miquel Calçada encapçalessin una candidatura unitària d'ERC, RCat i SI, ha optat per incorporar-se al projecte de Jordi Portabella. En aquest context, els diputats de Solidaritat Alfons López Tena i Uriel Bertran presentaven al Parlament un acord amb Catalunya Acció i la candidatura de Santiago Espot per ser el cap de llista de Solidaritat a Barcelona. Per bé que la direcció assegura que no hi ha cap candidat oficialista, Espot -l'únic candidat que ha estat presentat públicament- s'enfrontarà a Santiago Vilanova, Josep Maria Vaqué i Carmentxu López. En qualsevol cas, la llista que s'esculli diumenge s'enfronta al repte de superar el llindar del 5% dels vots que es necessiten per aconseguir representació al consistori. A les eleccions al Parlament SI només va obtenir el 2,89%.
Santiago EspotEl primer candidat que es va conèixer per liderar l'aventura en solitari de Solidaritat Catalana per la Independència a Barcelona va ser Santiago Espot (Pobla de Segur, 1963), un independentista de pedra picada amb una llarga trajectòria, impulsor de Catalunya Acció, de Força Catalunya i excandidat del partit Espinaltià, a més de coautor de multitud de denúncies durant els darrers anys a aquells comerços que no retolaven en català. El suport registrat per Espot en d'altres convocatòries electorals va ser més aviat escàs, tal com vam explicar ara fa una setmana.
Santiago Vilanova
Qui tampoc genera a priori unes grans expectatives electorals és Santiago Vilanova (Olot, 1947), cofundador d'Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), que busca presentar-se a les primàries per liderar una candidatura 'independentista, republicana i ecologista'. Vilanova és periodista, compta amb una empresa de consultoria ambiental, i promou diversos simposi de vulcanisme, ecologia marina o ecoliteratura.
Segons recull l'Ecodiari, la darrera vegada que Vilanova va presentar-se a unes eleccions va ser amb la CUP de Sant Feliu de Guíxols, obtenint només 113 vots (1,31%) i quedant l'últim dels comicis. Els Verds-Alternativa Verda van presentar-se en solitari el 2003 a Barcelona, i van aconseguir només 3.209 vots (0,42%).
Josep Maria Vaqué
També ha presentat candidatura a les primàries de Solidaritat per Barcelona Josep Maria Vaqué (Barcelona, 1952), músic de professió, afiliat al sindicat CGT i amb una certa trajectòria política a nivell barceloní, on va arribar a ser regidor d'urbanisme per ERC i conseller de districte Sants-Montjuïc abans d'abandonar els republicans i liderar, l'any 2007, la candidatura Barcelona per l'Autodeterminació, on va obtenir 692 vots (0,11% del cens).
Carmentxu López
L'única dona que ha presentat candidatura per encapçalar la llista a les eleccions municipals és Carmentxu López, de 48 anys i nascuda a Barcelona. És llicenciada en Història per la UB, viu a Barcelona i està adherida a SI a l'Eixample. A diferència de bona part dels candidats que s'han presentat a aquestes primàries López no ha militat en cap altre partit abans d'arribar a Solidaritat ni té experiències prèvies en concórrer a les municipals.
Candidats a figurar a les llistes
A més dels candidats per liderar la candidatura, també s'han postulat diversos militants de Solidaritat per la resta de posicions de la llista, entre ells Agustí Solé, del Partit Republicà Català (PRC), una formació que l'any 2007 va aconseguir 1.214 vots (0,2%), o Josep Puig, que havia estat regidor d'ICV entre 1995-1999, provocant un escàndol de transfuguisme.
Unes primàries molt masculines
Si bé entre els quatre candidats a liderar la candidatura de Barcelona hi trobem una dona, la tònica general del conjunt de persones que han decidit concórrer a les primàries de Solidaritat per Barcelona són essencialment homes. D'entre el total de 48 candidats només 12 són dones, un fet que cal tenir en compte. Ja en les darreres eleccions municipals algunes formacions van haver de fer mans i mànigues per aconseguir incorporar dones a les seves llistes per complir amb els requisits de la Llei de la paritat. Així, tot i que la formació tingui per objectiu escollir aquest diumenge quin lloc ocupen a les llistes del primer a l'últim candidat, hauran de tenir en compte que en cada tram de cinc números a la llista caldrà que hi incloguin un mínim de dues dones o dos homes. Si a l'Ajuntament de Barcelona s'hi han de presentar 41 candidats, hi haurà d'haver un mínim de 16 dones a la candidatura de Solidaritat perquè compleixi amb la Llei, mentre que només se n'han presentat 12 a les primàries.
Notícies relacionades
- Laporta pensava en Magda Oranich o 'Mikimoto' per liderar una candidatura unitària a Barcelona 07.03.2011.
- Laporta assistirà a la conferència amb què Portabella dóna el tret de sortida a la precampanya 09.03.2011.
- Laporta deixa el subgrup de SI al Parlament i serà diputat no adscrit 09.03.2011.
- Portabella ofereix a Laporta un lloc 'de sortida' a la llista d'ERC 03.03.2011.