directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 17:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Primàries de baix perfil

SI haurà de competir amb la resta de formacions independentistes sense cap pes pesant · A Barcelona cal un 5% de vots per tenir representació

Comentaris 20  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Després de la trencadissa provocada per les diferències de criteri respecte l'estratègia a seguir a les eleccions municipals de Barcelona, Solidaritat Catalana per la Independència celebrarà aquest diumenge les primàries per escollir el cap de llista per Barcelona. Aquest divendres al matí els adherits han pogut conèixer els candidats que hauran de votar demà passat i triar sobretot qui serà el cap de cartell que haurà de competir amb la resta de formacions independentistes a la ciutat. Tot i que Joan Laporta s'havia ofert en diverses ocasions a encapçalar la llista per Barcelona, el partit va declarar-ho incompatible en els seus estatuts. Un cop l'expresident blaugrana va veure frustrada la possibilitat que Magda Oranich o Miquel Calçada encapçalessin una candidatura unitària d'ERC, RCat i SI, ha optat per incorporar-se al projecte de Jordi Portabella. En aquest context, els diputats de Solidaritat Alfons López Tena i Uriel Bertran presentaven al Parlament un acord amb Catalunya Acció i la candidatura de Santiago Espot per ser el cap de llista de Solidaritat a Barcelona. Per bé que la direcció assegura que no hi ha cap candidat oficialista, Espot -l'únic candidat que ha estat presentat públicament- s'enfrontarà a Santiago Vilanova, Josep Maria Vaqué i Carmentxu López. En qualsevol cas, la llista que s'esculli diumenge s'enfronta al repte de superar el llindar del 5% dels vots que es necessiten per aconseguir representació al consistori. A les eleccions al Parlament SI només va obtenir el 2,89%.
Santiago Espot

El primer candidat que es va conèixer per liderar l'aventura en solitari de Solidaritat Catalana per la Independència a Barcelona va ser Santiago Espot (Pobla de Segur, 1963), un independentista de pedra picada amb una llarga trajectòria, impulsor de Catalunya Acció, de Força Catalunya i excandidat del partit Espinaltià, a més de coautor de multitud de denúncies durant els darrers anys a aquells comerços que no retolaven en català. El suport registrat per Espot en d'altres convocatòries electorals va ser més aviat escàs, tal com vam explicar ara fa una setmana.

Santiago Vilanova

Qui tampoc genera a priori unes grans expectatives electorals és Santiago Vilanova (Olot, 1947), cofundador d'Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), que busca presentar-se a les primàries per liderar una candidatura 'independentista, republicana i ecologista'. Vilanova és periodista, compta amb una empresa de consultoria ambiental, i promou diversos simposi de vulcanisme, ecologia marina o ecoliteratura.

Segons recull l'Ecodiari, la darrera vegada que Vilanova va presentar-se a unes eleccions va ser amb la CUP de Sant Feliu de Guíxols, obtenint només 113 vots (1,31%) i quedant l'últim dels comicis. Els Verds-Alternativa Verda van presentar-se en solitari el 2003 a Barcelona, i van aconseguir només 3.209 vots (0,42%).

Josep Maria Vaqué

També ha presentat candidatura a les primàries de Solidaritat per Barcelona Josep Maria Vaqué (Barcelona, 1952), músic de professió, afiliat al sindicat CGT i amb una certa trajectòria política a nivell barceloní, on va arribar a ser regidor d'urbanisme per ERC i conseller de districte Sants-Montjuïc abans d'abandonar els republicans i liderar, l'any 2007, la candidatura Barcelona per l'Autodeterminació, on va obtenir 692 vots (0,11% del cens).

Carmentxu López

L'única dona que ha presentat candidatura per encapçalar la llista a les eleccions municipals és Carmentxu López, de 48 anys i nascuda a Barcelona. És llicenciada en Història per la UB, viu a Barcelona i està adherida a SI a l'Eixample. A diferència de bona part dels candidats que s'han presentat a aquestes primàries López no ha militat en cap altre partit abans d'arribar a Solidaritat ni té experiències prèvies en concórrer a les municipals.

Candidats a figurar a les llistes

A més dels candidats per liderar la candidatura, també s'han postulat diversos militants de Solidaritat per la resta de posicions de la llista, entre ells Agustí Solé, del Partit Republicà Català (PRC), una formació que l'any 2007 va aconseguir 1.214 vots (0,2%), o Josep Puig, que havia estat regidor d'ICV entre 1995-1999, provocant un escàndol de transfuguisme. 

Unes primàries molt masculines

Si bé entre els quatre candidats a liderar la candidatura de Barcelona hi trobem una dona, la tònica general del conjunt de persones que han decidit concórrer a les primàries de Solidaritat per Barcelona són essencialment homes. D'entre el total de 48 candidats només 12 són dones, un fet que cal tenir en compte. Ja en les darreres eleccions municipals algunes formacions van haver de fer mans i mànigues per aconseguir incorporar dones a les seves llistes per complir amb els requisits de la Llei de la paritat. Així, tot i que la formació tingui per objectiu escollir aquest diumenge quin lloc ocupen a les llistes del primer a l'últim candidat, hauran de tenir en compte que en cada tram de cinc números a la llista caldrà que hi incloguin un mínim de dues dones o dos homes. Si a l'Ajuntament de Barcelona s'hi han de presentar 41 candidats, hi haurà d'haver un mínim de 16 dones a la candidatura de Solidaritat perquè compleixi amb la Llei, mentre que només se n'han presentat 12 a les primàries.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#20
13 de març de 2011, 11.08 h

#19 Això del càstig merescut a ERC és molt subjectiu no troba ???. Això ho pensarà Vostè. I ja que ho diu així, no em vindrà a dir que els quatre diputats de SI han estat un èxit clamorós, oi ???. Perquè veritablement ha fet pena. Altra cosa és que davant d'aquesta desfeta electoral, especialment la de Vostès, la vegin com un èxit. I per veure-ho així davant dels 10 o 15 que es pensaven que traurien, es necessita tenir molt d'optimisme. I ara ens venen cercant la unitat, ves quin... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
Ricard fletxa Martorell
13 de març de 2011, 10.49 h

Fa trenta anys que es dispersa el vot independentista. Varem recolçar l'opció SI, a les últimes parlamentaries, per la premura de temps i un castig merescut a ERC. Superat això cal anar units i així podrem "tibar" els que davant la disbauxa es decantaren per CiU. Solament amb un projecte ampli i sòlid podem canalitzar el desig popular d'una opció independentista seriosa i amb posibilitats d'esdevenir majoritaria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Carme fletxa Barcelona
13 de març de 2011, 00.56 h

Sense faltar al respecte, si us plau!!!! #13


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
Miqueló fletxa Siscases
12 de març de 2011, 16.12 h

Embla que els grans líders de l'independentisme català (Esport, Bertran...) han fet el llit a qui els va donar feina per 4 anys. Amb aquest currículum, em sembla que al Bertan i a la seva colla de frikis no els voldran enlloc, ni per passar la mopa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
12 de març de 2011, 11.35 h

El mal que s'havia de fer, ja l'han fet, tots sense exclussió de cap. Les eleccions en van ser allò que hom diu ara: La prova del cotó. Ara, l'espectacle que donen fa pena, si bé he de donar la raó a Miquel del Fai en un paràgraf del seu comentari, quan diu que almenys Laporta se'n ha adonat i ara advoca per a la unitat independentista. A la meva edat que jo hagi de veure aquests espectacles, em deixen atordit, sense esma i dubtant moltíssim que jo mai pogui arribar a veure i celebrar la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
12 de març de 2011, 07.39 h

#2 jo no hauria dit millor


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Robert fletxa bcn
12 de març de 2011, 03.13 h

Les possibilitats de SI a les municipals són igual a ZERO. Tot el vot independentista s'ha de concentrar en la llista d'ERC + RCat + Democràcia Catalana, l'única possibilitat d'assolir un TERCER ESPAI alternatiu a CiU i PSC, per no deixar l'ajuntament en mans d'un pacte CiU + PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
- Joan - fletxa Barcelona
12 de març de 2011, 00.31 h

El Tena i el Bertran, mercenaris d'un poder anticatalà, van obtenir el que volien : la ridiculització de l'independentisme. Ara qué? Tots aquests que ara sou tant honrats de reconèixer que SCI es una farsa, amb els vostres vots els veu portat a la Ciutadella! No podeu fer servir una mica el cervell el proper cop ? Rumieu, llegiu, informeu-vos, collons!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Pau Fernandez fletxa Vidreres
11 de març de 2011, 22.08 h

Quina raó que tens Miquel. Solidaritat era un projecte engrescador i pro-unitari quan va sortir.S'ha convertit en una satira.
Vaig llegir les propostes dels candiadats i vaig trobar del tot vergonyós rebre un correu d'en Tena contra d'en Lluís Mosella a qui conèc personalment i és una persona preparadissima a més de honrada.
I el que va amb va enemorar més va ser l'estil i propostes d'en Fenoll ,crec que va retratar el no sortir en que s'ha convertit per a desgràcia aquest projecte.
En ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
11 de març de 2011, 19.25 h

Primaries?
Però si ja fan com a les eleccions de la junta a Manresa.Posen el seu candidat i el recolzen a mort oficilment!Això és una estafa.
Ja van ser prou lamentables els atacs d'en Tena en Lluís Mossella i els atacs també a Àlex Fenoll.Guerra bruta dels aprofitats,egocentristes i xucopters a persones que si creuen i practiquen la regeneració democràtica.
Això de SI no son primaries.
Jo ja amb vaig donar de baixa d'aquesta farça.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.