directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament amb més afany de decidir, tot i el retrocés nacional del PSC

El suport a l'autodeterminació a la cambra creix un 10% en 13 anys · Per primera vegada el PSC passa de l'abstenció al 'No', alineant-se amb el PPC i C's

Comentaris 25  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Aquest dijous el Parlament de Catalunya ha aprovat, per quarta vegada, una resolució proclamant el dret a l'autodeterminació de Catalunya. En aquesta ocasió gairebé dues terceres parts de la cambra (86 diputats) s'hi han pronunciat a favor, la majoria més àmplia que hi ha hagut mai sobre el dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur. El suport a l'autodeterminació entre els parlamentaris ha crescut un 10% des de l'any 1998 -la primera vegada que es va votar al ple- fins ara pel pas d'ICV de l'abstenció al vot favorable aconseguint que hi doni suport un 63,7% de la cambra. Alhora, però, també s'ha engreixat el bloc dels contraris a l'autodeterminació de Catalunya, que també registra el seu màxim històric per la radicalització del PSC que torna a les posicions que sostenia l'any 1989 i deixa d'abstenir-se com ha fet en els darrers anys al ple per passara votar directament en contra de l'autodeterminació disparant la cambra dels 17 als 49 diputats obertament unionistes, un 36%. Per primer cop en una votació d'aquest tipus cap grup ni cap diputat ha optat per refugiar-se en l'abstenció.


autodeterminació, parlament
Comparteix
   


Etiquetes
Reiterar el dret a l'autodeterminació, sense utilitzar-lo
Amb la votació d'aquest dijous és la tercera vegada que el ple vota per àmplia majoria el reconeixement del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya. L'any 1998 el Partit per la Independència (PI) va presentar una proposició que va ser aprovada en la cloenda d'un debat de política general que va ser aprovada amb els vots de CiU, ERC i el PI, (73 diputats) que sumava un 54% de la cambra. Van abstenir-se el PSC i ICV, un 45% dels diputats i només hi va votar en contra el PP que representava el 12,6%.

Amb l'esclat del moviment de les consultes sobre la independència el Parlament va tornar a votar a favor de l'autodeterminació a instàncies d'ERC. En aquest context els diputats favorables al dret a l'autodeterminació es van elevar fins al 60%. En la passada legislatura es va afegir al bloc del Sí ICV-EUiA, que juntament amb CiU i ERC van sumar fins a 80 diputats. El PSC i el PP van mantenir-se en l'abstenció i el vot negatiu, respectivament.

Del 1989 a l'actualitat, el PSC torna 22 anys enrere
El Parlament de Catalunya va pronunciar-se per primera vegada a favor del dret a l'autodeterminació l'any 1989, tot i que llavors ho va fer a la Comissió d'Organització i Administració de la Generalitat i el Govern Local, del tal manera que no es va poder veure la imatge del ple de la cambra votant amb el posicionament de tots i cadascun dels diputats. Tot i això, en aquella ocasió hi van votar a favor CiU, CDS, ERC i IC, i només ho va fer en contra el PSC, que llavors tenia 42 diputats.

D'aquesta manera el PSC retrocedeix en les seves posicions sobre el dret a l'autodeterminació tornant-se a situar juntament amb el Partit Popular votant en contra al dret de Catalunya a decidir si se separa de l'Estat espanyol. Tot i que en la votació d'aquest dijous es registra el número màxim fins ara de diputats favorables al dret a decidir, el retorn del PSC a una posició bel·ligerant en contra de la lliure determinació del poble català, també produeix el mateix efecte en el bàndol contrari que per primera vegada es dispara per sobre del 12% de l'hemicicle fins al 36% i radicalitza les posicions entre partidaris i detractors a la cambra.

Del pacte amb ERC al 'Ni independentistes ni de dretes'
Després de dues legislatures governant amb ERC el PSC s'ha vist amb la necessitat de redibuixar les seves fronteres ideològiques. Així mateix ho explicava a directe!cat el director de la campanya del 28-N, Jaume Collboni, i en aquest context s'inscriu el gir espanyolista de la campanya amb lemes com 'Ni independentistes, ni de dretes' que van acabar causant estralls en els resultats electorals tant del PSC com d'ERC per haver-ne estat socis de Govern.

Tot i que aquesta estratègia de campanya ha desembocat en els pitjors resultats de la història del partit, i amb nous moviments com el dels socialistes del Penedès reclamant que el partit aposti per l'Estat propi, la direcció del partit sembla seguir entestada en aquest retorn a les posicions que defensava vint-i-dos anys enrere.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#25
11 de març de 2011, 16.40 h

#21 Tant de bo els perdés tots, si bé suposo que els catalans que encara els resti a aquesta formació faran el què Vostè diu i tots pensem, vaja, llevat que apart de catalans, siguin escanyolistesempedreïts..


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
11 de març de 2011, 15.17 h

psoe ni a la clabeguera ni a la basura tot ho empesta i destrosa, montilla el pitjor president de la historia ni a netejar els lavavos seria bo. Un desastre !!! aixi ho demostra independentisme i depres pitjor que el pp!!

A la merda!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Ivan fletxa Avinyó
11 de març de 2011, 13.55 h

El PSC ha tret millors resultats electorals quant més ha potenciat el vessant catalanista, no entenc aquest canvi d'actitud, perdran més vots dels que guanyaran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Ivan fletxa Avinyó
11 de març de 2011, 13.54 h

#19 Qui desvia l'atenció? A tu et sembla molt greu que ERC pacti amb el PSC, però tant se te'n dona que CIU pacti amb el PP. O ets un fatxa o ets un hipócrita.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
Rafel fletxa Barcelona
11 de març de 2011, 13.08 h

I els vots que perdrà PSC amb aquesta actitud?.
Ningú diu res sobre això?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Ca l'Enric fletxa Girona
11 de març de 2011, 12.30 h

"19" vaja un tu, dient als altres que no volguém desviar l'atenció del que és diu o és deixa de dir. Però si tu ets un especialista en això. De totes maneres voler fer de l'excepció la regla no és desviar l'atenció? company la norma és que CiU pacti amb el PP i l'excepció és que ho fagi ERC. Ho entens? i arribes a això????
Ets tu que intentes desviar l'atenció amb el tema dels pactes d'ERC. Que no ho saps que ERC ara està pactant a molts llocs amb Rcat i a Barcelona a mes de Rca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
11 de març de 2011, 12.18 h

#16 Si files tant prim, te'n trobarás amb alguns que fins i tot hi governen el PP i ERC.

No facis el ximple volent desviar l'atenció del que t'he dit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
Ca l'Enric fletxa Girona
11 de març de 2011, 12.17 h

Roderic, em sembla que pixes fora de test, ho sento però en Joan Ferran, mai ha estat al govern de Catalunya i per tant mai s'ha passejat ufanos amb cap vara del govern. En Joan Ferran és i ha sigut diputat pel PSC i portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC i Ciutadans pel canvi.
Tu confons diputats amb el govern i aquesta és una confusió molt xunga i infantil.
Per altre banda jo crec que va ser mes dur veure la vara que lluia Aznar el 2000 amb els vots de CiU malgrat la majoria absol... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
11 de març de 2011, 12.04 h

#10 Com gosa dir Vostè que CiU els ha enganyat menys que ERC. Per favor, no faci demagògia i per favor faci-s'ho mirar. Si Vostè combrega amb les rodes de molí de convergència, ja és altra cosa, puix això ho entendria... a mitges. I si Vostè vol independentisme, no serà pas amb aquesta convergència que la tindrà i menys havent-hi el súper Duran y Lérida pel mig. I si Vostè és de Solidaritat, no vingui ara a tornar a remoure el fang, ja que les eleccions són passades. Ara ens con... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Ivan fletxa Avinyó
11 de març de 2011, 12.01 h

#11 I els ajuntaments on governen o han governat CIU i PP de la maneta? Això no et molesta? Ah,no, és clar, ja no m'enrecordava que a tu el PP et mola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.