directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 05:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Londres acull unes jornades sobre el futur de l'autogovern en el món globalitzat

Catalunya, el Quebec, Flandes, Escòcia i Gal·les han estat el centre del debat de les conferències, celebrades a la Chatham House

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Un grup d'experts acadèmics, polítics i del món empresarial s'han reunit aquest dijous a Londres per debatre els reptes dels models d'autogovern com el de Catalunya o Escòcia en un context de globalització. Les jornades han comptat amb la participació, entre d'altres, del primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, que ha destacat la necessitat de que les petites nacions sense estat tinguin una major presència en el món internacional. Entre els ponents, també hi havia l'exministre quebequès Benoit Pelletier i l'actual ministre de Transport, Sam Hamad. Les jornades han estat organitzades conjuntament per la delegació de la Generalitat a Londres, i per les delegacions al Regne Unit del Quebec i Flandes.

Comparteix
   

Les conferències s'han centrat principalment en diplomàcia exterior i finançament. En matèria econòmica, els experts han coincidit en remarcar la necessitat de dotar les autonomies de major control en la recaptació d'impostos i han debatut sobre els riscos i beneficis de crear diversos sistemes de taxes entre regions d'un mateix estat.

El professor de la universitat belga de Leuven, Joep Konings, ha destacat que el futur és dotar els sistemes actuals d'una major autonomia. 'La tendència és cap a la descentralització, encara que sembli sorprenent', ha assegurat Konings. L'acadèmic ha indicat que el repte, especialment pels grans estats, és com 'gestionar' el procés sense crear una 'amenaça' a 'l'estat existent'. Segons Konings, molts estats com Espanya o el Regne Unit han dotat de més autonomia a les seves diverses nacions, per acabar, alhora, amb les reivindicacions. Konings ha alertat, però, que calen 'autonomies reals', amb poders fiscals i polítics, perquè les diverses entitats amb identitat pròpia dins d'un mateix estat no vulguin independitzar-se.

L'exministre del Quebec, i doctor de la Universitat d'Otawa, Benoit Pelletier, ha defensat que al Canadà encara hi ha 'desigualtats fiscals'. Pelletier ha recordat que el Canadà és una federació i que els diversos membres que la formen tenen 'sobirania'. Amb tot, l'acadèmic ha indicat que cal reforçar el 'respecte' cap a les autonomies per tal que no hi hagi 'intents de recentralització'. A més, ha reivindicat que els membres de la federació, com el Quebec, haurien de tenir un major rol, també, 'en l'elaboració dels estàndards econòmics nacionals' de tot el Canadà.

Durant les conferències, Ben Thompson, president del think tank escocès 'Reform Scotland', ha recordat la necessitat d'implantar un millor finançament per Escòcia. 'El Regne Unit és un dels estats més centralitzats de la Unió Europea' en matèria econòmica, ha assegurat Thompson, que ha indicat que menys d'un 10% dels diners es recapten directament a Escòcia. Segons Thompson, un major rol de les autonomies en la gestió del finançament és més 'eficient'. Per aquest expert i destacat membre del món empresarial, caldria que les diverses nacions rebessin la capacitat de recaptar i gestionar tots els impostos d'acord amb les necessitats de dotar serveis públics que tenen.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.