directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 00:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

La rebaixa de la nota del deute espanyol no és culpa de Catalunya segons experts reunits a Londres

Asseguren que la Generalitat no pot ser només una 'agència de despesa' sense un control total dels seus diners

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

La rebaixa de la qualificació del deute espanyol de Moody's no s'hauria de vincular a la despesa de comunitats com Catalunya. Aquesta és l'opinió d'un grup d'experts en autonomia fiscal que han participat aquest dijous en unes conferències a les jornades 'Autogovern en un Món Globalitzat', organitzades pel prestigiós think tank Catham House. El moderador del debat, l'expert en autogovern de l'University College of London, Alan Trench, ha assegurat en declaracions a l'ACN que la solució és promoure una 'gran descentralització fiscal' perquè Catalunya pugui tenir un deute separat al de l'Estat central i la capacitat de recaptar d'acord amb tots els serveis que ha d'oferir als ciutadans.

Comparteix
   


Etiquetes
'Espanya ha creat un sistema en el qual, tot i que molts impostos estan parcialment descentralitzats i les recaptacions financen les comunitats autònomes, la majoria del control continua en mans de l'Estat central', ha assegurat Trench. Segons aquest acadèmic, algunes comunitats s'han convertit en 'agències de despesa' més que en governs 'responsables no només de proveir serveis, sinó també d'aconseguir els diners per pagar-los'.

Segons Trench, el fet que comunitats com Catalunya no tinguin un control total sobre el seu finançament però hagin d'assumir una 'important despesa en serveis públics', com Sanitat o Educació, provoca 'riscos'. 'La resposta és una solució similar a la del Canadà, on hi ha una gran descentralització fiscal i el poder per emetre bons al mercat pel seu propi dret', ha destacat Trench. Per aquest acadèmic, caldria que l'Estat 'estigués disposat a cedir la recaptació i el poder sobre els impostos perquè es puguin establir d'acord amb les responsabilitats funcionals' de Catalunya.

El professor de la universitat belga de Leuven, Joep Konings, ha remarcat durant les jornades que la rebaixa del deute espanyol per part de Moody's està 'relacionada amb l'especulació dels mercats' i no és pot culpar a les autonomies per la crisi. 'És un dominó. Primer va ser Grècia, després Irlanda i Portugal estarà en la mateixa situació aviat', ha assegurat Konings. 'El proper a la llista és Espanya', ha afegit. 'No penso que tingui res a veure amb la centralització o la descentralització', ha indicat aquest acadèmic expert en economies regionals.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Pere fletxa Badalona
10 de març de 2011, 21.06 h

ALgú hauria d'eliminar aquestes agències de qualificació. No pot ser que el criteri neoliberal d'uns pocs enfonsi la vida de milions.

I també hauríem de pensar més en aconseguir finançament dels de dins i no de bancs de fora que fan cas d'aquestes agències 'professionals'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ferrer fletxa Barcelona
10 de març de 2011, 20.27 h

Excellent el recollir l´opinió d´expertes fiscals de fora sobre el tema de la deuta espanyola i el paper de les autonomies. A destacar especialment el comentari de Trench sobre el fet que algunes autonomies son només "centros de despesa"


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.