directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 11:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Poc més de la meitat dels webs dels ajuntaments valencians parlen en català

Un estudi revela que gairebé el 54% dels consistoris que tenen presència a Internet disposen de versió en llengua catalana

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La Universitat d'Alacant ha dut a terme un estudi que ha analitzat les pàgines web dels 510 municipis valencians que tenen presència a Internet. El 53,9% tenen versió catalana, percentatge que passa al 69,6% quan es parla d'ajuntaments de municipis de domini lingüístic català. En canvi, els mateixos percentatges parlant del castellà són de 90,4% i 86,9%, fet que posa de manifest que s'afavoreix amb claredat aquesta llengua. La conclusió de l'estudi, elaborat pel professor de Sociologia Lluís Català Oltra, és que s'avança amb la presència del català a la xarxa però de manera precària, lenta i amb imperfeccions, 'llastrat per la consciència comuna que la llengua és una qüestió secundària'.
pc ordinador internet
Comparteix
   


Etiquetes
De les 542 localitats valencianes, 510 tenen presència a Internet, un total de 94,1%. D'aquests, 375 són municipis de domini lingüístic català.

Sobre el total de municipis amb web, un 46,1% disposa de versió única en espanyol, un 44,3% té web bilingüe i només un 9,6% té versió única en català. Si mirem només els municipis de domini lingüístic català, els percentatges són del 30,4% amb versió única en espanyol, un 56,5% bilingüe i un 13,1% amb versió única en català. A més, hi ha un 61,8% de casos de webs amb versió en català en els quals es detecta la falta d'alguns continguts.

Si analitzem l'idioma inicial de la web en portals bilingües dels municipis de domini lingüístic català, es veu que en un 46,7% és el català, en un 33,5% en espanyol i en un 19,7% té altres casuístiques, amb un 13,2% que deixa elegir l'idioma. Aquests percentatges en el cas dels municipis balears, són d'un 78,8% en català i només un 12,1% en espanyol.

Una altra dada interessant és analitzar la presència del català en funció de la província, en el cas de municipis de domini lingüístic català. A Alacant és del 49,5% (50 sobre 101 municipis), a Castelló del 89,3% (67 sobre 75) i a València del 72,4% (144 sobre 199).

A l'estudi hi ha informació molt més detallada, que considerem molt interessant consultar i analitzar com, per exemple, l'anàlisi de les dades per comarques, en funció de quin partit polític ostenta l'alcaldia o de la grandària poblacional del municipi. Així mateix, recomanem especialment la lectura del balanç final de l'estudi, del qual, pel seu interès, a continuació en reproduïm un paràgraf.

La conclusió final és que 's'avança en la presència del català en les webs, però és un avanç precari, lent i amb imperfeccions, llastrat per la consciència comuna que la llengua és una qüestió secundària, quan es tracta del substrat bàsic de la comunicació entre l'administració i el ciutadà. Ja amb una extensió completa de pàgines web municipals en aquesta dècada serà interessant seguir l'evolució de l'estatus lingüístic d'aquests portals i comprovar si es mantenen les tendències al bilingüisme i a l'absència de determinats continguts en la versió catalana'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
atlasac fletxa Vila-real
12 de març de 2011, 11.20 h

Si....rasquessim un poquet, ens adonariem que més del 60 per cent son sense ells saber-ho i...potser ningú, que son INDEPENDENTISTES, ESTIMEN BOTJAMENT EL SEU POBLE...el que passa ...el perquè no ho sé, TOTS els mitjans de comunicació els "ABORREGUEN" els volen "ABORREGATS" PERQUE? algú ho sap?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.