La dieta mediterrània redueix a la meitat el risc de patir malalties del cor, segons els experts
Entre les comunitats de l'Estat espanyol amb més infarts hi ha València i les Balears
Els hàbits alimentaris característics de la dieta mediterrània, especialment els suplementats amb oli d'oliva o fruita seca, disminueixen en un 50% els riscos de patir patologies cardiovasculars, segons els estudis en els quals s'ha basat la 3a edició de la campanya 'Menús amb Cor' de la Fundació Espanyola del Cor.
Segons el doctor Lorenzo López Bescós, membre de la fundació i cap del Servei de Cardiologia de la Fundació Hospital d'Alarcón, "una dieta saludable, que ha de seguir-se a totes l'edats, és una de les claus per a la prevenció de les malalties cardiovasculars".Per a l'expert, les bases d'aquesta dieta estan en l'anomenada 'mediterrània', per la seva quantitat i varietat de components favorables. "Les fruites, les verdures, els greixos no saturats i el vi en moderació no són només desitjables per a la salut, sinó que poden formar part d'un context en el qual queden desitjables", assegura.
Tot i això, els espanyols estan abandonant la dieta mediterrània i adoptant patrons alimentaris propis d'altres societats, fet que ha portat que la meitat de la població pateixi obesitat o sobrepès. Segons l'estudi Ibèrica, amb dades sobre les patologies cardiovasculars en vuit comunitats autònomes, hi ha una "paradoxa mediterrània" que implica que les comunitats amb més infarts siguin les Canàries, Andalusia, València i les Balears.
Actualment una de cada tres morts a Espanya està relacionada amb problemes del cor, fet que suposa 125.000 morts a l'any, malgrat la disminució de la prevalença d'aquestes malalties. Per a López Bescós, aquestes dades indiquen una "incongruència", ja que "es pot evitar".
Des d'iniciatives com 'Menús amb cor', la Federació Espanyola del Cor, recolzada per associacions de cuiners i xefs d'alta cuina, pretén transmetre que l'alimentació és un dels pilars de la salut. Tot i això, segons López Bascós, "els hàbits s'adquireixen a nivell individual, no social".