Espot és proclamat candidat de Solidaritat per Barcelona amb un 40% dels vots
El president de Catalunya Acció ha obtingut un 5% més de suports que Santiago Vilanova
Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha celebrat aquest diumenge primàries a Barcelona, un procés en què -com era d'esperar- s'ha proclamat com a cap de llista el president de l'entitat Catalunya Acció, Santiago Espot (La Pobla de Segur, 1963). Tot i que Espot comptava amb el suport de la direcció del partit que va presentar solemnement el candidat en una roda de premsa al Parlament, tan sols ha aconseguit el suport del 40% dels adherits de Solidaritat que han participat en el procés de primàries i només un 5% més que el cofundador d'Els Verds-Alternativa Verda Santiago Vilanova. El tercer i quart lloc han estat per a Carmentxu López i Josep Maria Vaqué, respectivament, tot i que la formació no ha fet públic els suports obtinguts. A l'espera de conèixer la configuració de la resta de la llista, és previsible que Carmentxu López ocupi el número dos, ja que Santiago Vilanova optava únicament a ser el cap de llista.
Espot reivindica que Barcelona esdevingui 'capital d'un estat independent català del segle XXI' i que s'acabi 'la sensació de desgovern' a la ciutat. Per la seva banda, el secretari general de SI, Uriel Bertran, ha demanat que el 'projecte polític' passi per davant dels 'personalismes' en referència a la marxa de Joan Laporta del partit. Amb la intenció de subratllar de nou les diferències entre Solidaritat i ERC, Bertran també ha avisat que SI no serà cap 'crossa' que faciliti que el PSC torni a governar al consistori.Santiago Espot
El primer candidat que es va conèixer per liderar l'aventura en solitari de Solidaritat Catalana per la Independència a Barcelona va ser Santiago Espot (Pobla de Segur, 1963), un independentista de pedra picada amb una llarga trajectòria, impulsor de Catalunya Acció, de Força Catalunya i excandidat del partit Espinaltià, a més de coautor de multitud de denúncies durant els darrers anys a aquells comerços que no retolaven en català. El suport registrat per Espot en d'altres convocatòries electorals va ser més aviat escàs, tal com vam explicar ara fa una setmana.
Santiago Vilanova
Qui tampoc genera a priori unes grans expectatives electorals és Santiago Vilanova (Olot, 1947), cofundador d'Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), que busca presentar-se a les primàries per liderar una candidatura 'independentista, republicana i ecologista'. Vilanova és periodista, compta amb una empresa de consultoria ambiental, i promou diversos simposi de vulcanisme, ecologia marina o ecoliteratura.
Segons recull l'Ecodiari, la darrera vegada que Vilanova va presentar-se a unes eleccions va ser amb la CUP de Sant Feliu de Guíxols, obtenint només 113 vots (1,31%) i quedant l'últim dels comicis. Els Verds-Alternativa Verda van presentar-se en solitari el 2003 a Barcelona, i van aconseguir només 3.209 vots (0,42%).
Josep Maria Vaqué
També ha presentat candidatura a les primàries de Solidaritat per Barcelona Josep Maria Vaqué (Barcelona, 1952), músic de professió, afiliat al sindicat CGT i amb una certa trajectòria política a nivell barceloní, on va arribar a ser regidor d'urbanisme per ERC i conseller de districte Sants-Montjuïc abans d'abandonar els republicans i liderar, l'any 2007, la candidatura Barcelona per l'Autodeterminació, on va obtenir 692 vots (0,11% del cens).
Carmentxu López
L'única dona que ha presentat candidatura per encapçalar la llista a les eleccions municipals és Carmentxu López, de 48 anys i nascuda a Barcelona. És llicenciada en Història per la UB, viu a Barcelona i està adherida a SI a l'Eixample. A diferència de bona part dels candidats que s'han presentat a aquestes primàries López no ha militat en cap altre partit abans d'arribar a Solidaritat ni té experiències prèvies en concórrer a les municipals.
Notícies relacionades
- Primàries de baix perfil 11.03.2011.