Un brindis a l'Horiginal de Barcelona homenatjarà Ramon Barnils en el desè aniversari de la seva mort
Una campanya a la xarxa ha recordat i honorat el periodista desaparegut
'Vine a fer una copa en memòria de Barnils'. Així és com el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) homenatjarà dijous que ve aquest mestre de periodistes amb motiu del desè aniversari de la seva mort, aquest dilluns. El grup ha organitzat un brindis a la sala l'Horiginal de Barcelona en honor a Barnils en un acte que comptarà amb parlaments de persones properes al periodista. A banda, el Grup Barnils ha engegat des de fa unes setmanes una campanya a Internet per recordar el seu referent i un dels primers defensors d'una agència catalana de notícies. Una iniciativa que aquest dilluns ha omplert la xarxa amb tota mena de records i comentaris sobre Ramon Barnils i el periodisme.L'etiqueta de Twitter #Barnils activada des de fa ja uns quants dies ha estat un dels 'hashtags' més utilitzats d'aquest dilluns coincidint amb el desè aniversari de la mort del periodista Ramon Barnils. Impulsada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), centenars d'usuaris han recordat i homenatjat el mestre de periodistes amb centenars de piulades a Twitter i també des de Facebook i des de nombrosos blocs que han publicat apunts dedicats al referent periodístic. L'objectiu de la campanya: mantenir vigent la personalitat del periodista i recollir l'herència del seu pensament crític.
D'altra banda, el grup de periodistes ha organitzat un acte d'homenatge que tindrà lloc aquest dijous 17 de març a les nou del vespre la sala l'Horiginal de Barcelona. El brindis comptarà amb els parlaments de Joan Vila i Triadú, president del GPRB; Assumpció Maresma, periodista i editora de Vilaweb; Núria Barnils i Martínez, periodista i neboda de Ramon Barnils, i Joan Manuel Tresserras, professor de la UAB i exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.Defensor de l'agència nacional
Nascut el 1940 a Sabadell i traspassat el 2001 a l'edat de 60 anys, Barnils va destacar per la seva intensa trajectòria com a periodista crític i com a opinador, defensor de la cultura i la informació nacional autocentrada, tret que el va portar a defensar sense complexos la creació d'una agència catalana de notícies.
Al llarg de la seva intensa carrera va col·laborar als diaris 'Tele/eXprés', 'El Correo Catalán', 'Avui', 'La Vanguardia' i 'El Mundo', i a les revistes 'Amb Potes Rosses', 'El Món', 'Ajoblanco' i 'El Temps'. També va dirigir durant la transició la revista de la CNT 'Solidaritat Obrera'. A més, va treballar a les agències de notícies Europa Press i Efe, on als anys 80 va impulsar el primer servei de notícies en català. També va participar a Catalunya Ràdio des del naixement de l'emissora i en programes de gran audiència que van marcar una època radiofònica, com són 'El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico' i 'El mínim esforç', que presentava al costat de Quim Monzó i Jordi Vendrell. Barnils també va ser present a les tertúlies d'actualitat política 'L'orquestra' i 'Postres de músic' i esporàdicament a 'L'internauta'.
Aquesta tasca com a periodista la va compaginar durant un cert període de temps com a professor de periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre 1976 i 1985, des d'on va exercir una influència important en una generació de periodistes catalans. Entre les seves obres extenses destaca 'La Torna de la torna', signada amb el nom col·lectiu de Carlota Tolosa, una obra d'investigació sobre l'execució de Salvador Puig i Antich i sobre el MIL.
Durant aquests deu anys l'obra de Barnils ha estat sent recollida pel desaparegut col·lectiu Contrastant, que va recopilar nombrosos articles del periodista.