directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 12:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern posa fi al foment del català a l'hostaleria amb l'eliminació del programa Profit

Puigcercós ho qualifica de 'revenja' i alerta que 'no és saludable intentar destruir tot allò de bo de l'anterior Govern'

Comentaris 10  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Les retallades pressupostàries endegades pel Govern estan afectant ja la llengua catalana i el seu ensenyament i difusió. Una bona mostra es troba amb l'eliminació per part de l'executiu d'Artur Mas del programa Profit (Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors), dedicat a impartir cursos arreu de Catalunya per formar professionals de l'hostaleria mitjançant el foment de l'ús del català i que treballava amb més de 450 empreses del país. El programa, iniciat l'abril de 2008, ha realitzat fins al febrer de 2011, un total de 400 cursos i ha comptat amb la participació de 3.406 alumnes. Segons fonts consultades per directe!cat, el Govern ha anunciat 'de viva veu' als responsables del programa la seva eliminació argumentant que els problemes econòmics actuals feien impossible assumir els 500.000 euros anuals que costava. 

cambrer, profit, restaurant
Comparteix
   


Etiquetes
La decisió de l'executiu de Mas coincideix paradoxalment amb l'anunci de situar el coneixement del català com a condició 'determinant' per possibilitar el reagrupament familiar i la renovació de residència dels immigrants.

'Profit', el programa de formació de professionals de l'hostaleria mitjançant el foment de l'ús del català ha acabat aquest mes de febrer després de dos anys d'impartir cursos arreu de Catalunya. Així ho ha decidit el govern de la Generalitat, que ha situat el programa en la línia de despeses prescindibles per millorar l'economia de Catalunya. D'aquesta manera, el programa, que havia impartit 400 cursos a prop de 3.500 alumnes, ha hagut de suspendre les activitats programades amb diverses empreses del país com Caprabo, Condis, McDonals, PortAventura o Bon Àrea.

500.000 euros l'any 2010
La Generalitat ha aturat el programa arran dels pocs recursos econòmics que disposa, que fan impossible assumir els 500.000 euros que ha costat l'any 2010. Els responsables dels cursos van rebre l'anunci de 'viva veu', fet que suposa la paralització dels àmbits d'actuació del programa, que es centraven en hostaleria, restauració, fleca i pastisseria i comerç.

Fonts consultades per directe!cat han mostrat la seva sorpresa arran de la decisió de l'executiu, ja que 'Profit', segons destaquen, funcionava molt correctament i havia tingut una excel·lent valoració per part dels alumnes inscrits. Els 400 cursos s'han efectuat majoritàriament en zones de la costa catalana on s'hi concentra la major part del turisme a Catalunya. Així, comarques com el Barcelonès, el Maresme i el Vallès Oriental i Occidental han rebut gran part de classes impartits durant els dos anys que ha durat el programa.

Segons dades de la Generalitat del 2008, un 78% dels cambrers nouvinguts que treballa a Catalunya considera 'imprescindible' aprendre català per desenvolupar la feina. Així mateix, l'anunci d'eliminació de 'Profit', coincideix paradoxalment amb la voluntat del govern de la Generalitat de posar el coneixement del català com a condició determinant per facilitar el reagrupament familiar i la renovació de residència dels immigrants. Per la seva banda el programa eliminat ha rebut alumnes de més de 70 països, entre els quals destaquen Marroc amb un 12,1%, Romania 5,72%, Equador4,44% i Colòmbia 3,77%.

Crítiques de Puigcercós
El president d'ERC, Joan Puigcercós, critica des del seu blog aquesta decisió del Govern, assegurant que 'la revenja no és bona'. A més adverteix que 'no és saludable intentar destruir tot allò de bo de l'anterior Govern només per pur sectarisme'.

A l'escrit, el líder republicà recorda que 'més de 10.000 treballadors han passat pels aprenentatges' del programa Profit, un fet que ha servit per introduir 'la llengua catalana en un àmbit, el de la restauració, on (...) ha disminuït molt, especialment per l'entrada de molts treballadors d'origen immigrant'.

Àlvar Llobet



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#10
Jordi fletxa Bcn
17 de març de 2011, 21.10 h

No ens enganyem. Realment algú troba que aquest programa ha servit pel fet ? Ni muntant cursets, ni pagant milionades, ni res. Aquests forasters no tenen la menor intenció d'integrar-se. Només ho faran el dia que capem els mitjans de comunicació intoxicadors espanyolistes, i com això ho tenim difícil, el més realista és que els catalanoparlants tinguem els collons molt ben posats i no desistim ni un milímetre de parlar-los en català, per més que ells es facin els sords o no canviin a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
mario fletxa barna
17 de març de 2011, 11.16 h

Això ja es veia que passaria però la gent de vegades sembla sega i sorda, i ja sabem que quan passa això no hi ha res a fer, les majories guanyen i a fotre'ns tots. CIU no va tenir aturador per massacrar la feina del govern sortint des del primer dia, però el temps posa les coses al seu lloc, i no ha trigat pas gaire. Que Deu ens agafi confessats!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
17 de març de 2011, 03.50 h

Es confirma el joc brut del govern dels botiflers de Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ca l'Enric fletxa Girona
16 de març de 2011, 16.39 h

Ostia quina por que fa aquest govern!!!
Sabia que el govern de CiU seria xulo, despota, prepotent i molt de dretes unionista, però crec que està superant tot el que em podia imaginar.
Sens dubte aquest govern és el govern dels pitjors, i el pitjor govern que ens podia tocar. Son uns sapastres que l'ùnic que fan és desmontar tot el que varen fer el govern d'entesa i sobretot afavorir els amics, l'OPUS DEI i donar-nos pel sac a la majoria de la gent d'aquest país ,malgrat que molts d'aquest... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Manel fletxa VdG
16 de març de 2011, 16.27 h

El govern dels millors, Joana Ortega!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
capsigrany fletxa riumors
16 de març de 2011, 14.06 h

la supressió de l'impost de successions per l'any 2011 tindria un cost de 410 milions d'€ de menys sobre els ingressos. si disminuim els ingressos perdonant els impostos als rics , vol dir que disminuim les despeses que amb tota seguretat anirà a retallar els erveis essencials tal com ja s'està veient. Visca el govern dels millors, pels rics clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Girona
16 de març de 2011, 13.58 h

Quina poca visió, és absurd carregar-se aquest programa. No només perquè els immigrants parlin català, sinó també per donar bona imatge als turistes i bon servei als catalans. Val més subvencionar a escoles de l’opus no? que encara separen nens i nenes. O eliminar l’impost de successions que només paguen les grans fortunes, es deixaran d’ingressar quasi 200M€ anuals. Quina poca visió de país!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ivan fletxa Avinyó
16 de març de 2011, 13.29 h

Gastar 500.000 euros anuals en la protecció del català és totalment prescindible, en canvi els sis milions d'euros que costarà el canvi de la velocitat variable és una despesa assumible i supernecessària.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Toni Rojo fletxa Barcelona
16 de març de 2011, 13.27 h

Doncs si que serà determinant si no els hi donem formació!!! Jo vaig a un restaurant a dinar al migdia a on els cambrers havien fet un curs, devia ser aquest imagino, i estaven molt contents i agraits...tots son estrangers i valoravem molt poder aprendre el català per atendre millor als clients.

hi ha decisions que NO s'entenen, quin govern, valga'm Déu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Andreu fletxa Barcelona
16 de març de 2011, 13.23 h

Pel que veig, CiU ha començat a renunciar a la protecció de la llengua catalana. Deixa de formar els immigrants i ara també els cambrers. #governdelspitjors


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.