La Generalitat aposta per 'consensuar' la Llei del cinema amb distribuïdors i exhibidors per no caure en la 'política de sancions'
El nou director de l'ICIC, Fèlix Riera, fixa un termini de dos mesos per veure la receptivitat del sector · Defensa que la Llei és una proposta de 'mínims'
Tot i que la Llei del cinema va aprovar-se en la legislatura anterior, correspondrà al govern de CiU desenvolupar-ne el reglament i portar-la a la pràctica. En aquest context el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va mostrar-se favorable a aplicar el règim sancionador que preveu la Llei per evitar que la gent 'no s'acabi de creure la normativa'. Aquest dijous el nou director de l'ICIC, Fèlix Riera, ha anunciat que en paral·lel als treballs del reglament s'ha obert un diàleg entre distribuïdors i exhibidors per buscar un clima de 'consens' amb l'objectiu que hi hagi voluntat per complir la llei perquè creu que sinó només s'aconseguirà 'entrar en una política de sancions' per una llei que considera 'de mínims'. Malgrat tot, Riera considera que la Llei marca una política 'de mínims' per garantir una mínima presència de català a les pantalles i vol que la Llei acabi sent 'producte d'una reflexió global del sector'.
Evitar caure en 'una política de sancions'En una entrevista a l'ACN, el nou director de l'ICIC ha fixat en dos mesos el termini per comprovar si hi ha capacitat d'acord amb el sector. Si no s'arriba a aquest consens, es buscarà una nova manera de desenvolupar el reglament, una tasca que, de moment, l'ICIC ja està fent 'en paral·lel'. Riera ha explicat que l'organisme ha de complir la petició del Parlament i ha assegurat que dedicaran tot el temps possible perquè els actors implicats s'hi sentin reflectits. L'objectiu és arribar a tenir un reglament consensuat perquè totes les parts estiguin disposades a complir-lo.
El més important, per Riera, és comprovar, amb la redacció d'aquest reglament, que hi ha voluntat de complir la llei perquè sinó només s'aconseguirà entrar en una 'política de sancions'. Per Riera, aquest no seria un bon escenari, ja que la llei marca 'un objectiu de mínims' en un sector caracteritzat per un 'retard considerable' quant a la presència del català. El director de l'ICIC destaca que només un 3% de les sales projecten films en català, mentre que ho compara amb el món dels mitjans de comunicació, on en ràdio, per exemple, la proporció és del 50%. Per això, qualifica la Llei del Cinema com 'una llei de mínims'.
'Fer el salt i normalitzar' el cinema català a la gran pantalla
Per això, l'ICIC té com a repte comprendre quines són les raons perquè distribuïdors i exhibidors no estan disposats a fer el pas de projectar films en català. Riera considera que a l'administració li interessa que hi hagi cinema en català perquè la gent tingui ganes de veure'l i que per això cal treballar amb plantejaments empresarials. Paral·lelament, Riera defensa que els exhibidors també han de veure amb el mateix punt de vista empresarial programar cinema català i en català. Pel director de l'ICIC, el principal problema de la producció catalana és l'accés al mercat i, per tant, cal que els distribuïdors i exhibidors s'ho mirin amb una 'orientació empresarial' per aconseguir 'fer el salt i normalitzar' el cinema català a la gran pantalla. Una de les claus perquè el públic demani cinema català, és segons Riera, la promoció dels films.