directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Jordi Pujol ja té la seva primera estàtua

L'expresident fa una crida a la perseverança dels catalans per sortir de la crisi econòmica i política en la inauguració del primer monument que el recorda

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha inaugurat a Premià de Dalt (Maresme) la que és la primera estàtua amb la seva imatge. Tot i ser molt reticent a aquest tipus d'accions, ha fet aquesta excepció pel fort vincle emocional que l'uneix amb aquest municipi. En el seu discurs, Pujol ha reivindicat la perseverança de gent que l'ha influït a la seva vida, com és el cas del seu avi matern, del qual recorda com un any va perdre una collita de patates noves per culpa d'una glaçada. 'A Catalunya ha glaçat', ha apuntat Pujol fent una al·legoria a l'actual situació per la crisi econòmica i per les relacions amb l'estat espanyol. 'Hem d'aprendre la lliçó del meu avi i tornar a plantar', ha afegit.

Comparteix
   

'Tornarem a plantar', ha constatat novament l'expresident 'no perquè pensem que hagi d'haver cap miracle a favor nostre o que pensem que hagi d'haver una actitud diferent de tot l'estat espanyol vers Catalunya, que és molt hostil', ha continuat. 'Tornarem a plantar perquè és el que sabem fer, perquè és el que som i és el que volem fer i perquè les coses haurien d'anar molt malament per no tenir una altra collita', ha raonat.

Tot i haver nascut a Barcelona, Jordi Pujol se sent molt vinculat a Premià de Dalt. D'allà és part de la seva família i en aquest municipi ha passat temporades de la infantesa, joventut i etapa adulta. 'Sóc el que sóc per l'ambient i la gent que he conegut aquí', ha comentat. L'expresident ha mostrat el seu agraïment per aquest homenatge de la vila, tot i que no ha amagat la reticència que té vers aquest tipus d'actes. 'No hi ha cap altre poble o ciutat que tingui una plaça amb el meu nom perquè sempre m'hi he negat', ha apuntat.

De fet, l'estàtua es troba a la plaça Jordi Pujol i Soley, inaugurada fa gairebé cinc anys. Ja llavors va dir que sentia certa 'angúnia' per veure el seu nom en una placa 'tot i que encara no m'havia mort', ha dit en to irònic. Pel que fa a l'escultura, ha dit que les entitats impulsores del projecte i l'Ajuntament van maniobrar per tal que es fes realitat amb el seu consentiment. 'No em van enganyar però van fer les coses de tal manera que finalment també hi ha ara una estàtua', ha indicat. 'No em sap greu, però crec que tampoc em sembla adient que s'hagin d'anar posant estàtues per tot el país', ha afegit.

De la figura, feta de bronze, Pujol en destaca el posat 'seriós' i de 'meditació'. 'Amb els peus a terra, ferm, com si digués que no el mouen d'allà', ha raonat. Ha fet broma dient que sempre ha estat baixet i que ara 'estic situat més amunt'. La figura està sobre un pedestal que a la vegada està alçat uns tres metres. El suport d'aquesta plataforma són quatre bigues de ferro que representen les quatre barres de la senyera. 'Sort que no surto dalt d'un cavall!', ha afegit humorísticament Jordi Pujol, potser pensant en imatges 'pomposes' com el retrat del Conde Duque de Olivares de Velázquez, o les estàtues eqüestres i de to triomfalista del dictador Franco.

L'artista barceloní resident a Premià de Dalt, Xavier Martos, ha estat l'autor de l'escultura, que no està feta a mida natural, sinó que és una mica més gran. Segons Martos, el motiu és que, a l'estar la figura en un lloc elevat a la vista de l'espectador, si no es corregeixen les proporcions dóna una efecte exageradament cepat. L'escultor ha volgut plasmar en la figura a 'una persona sòlida' que encara 'continua caminant endavant en positiu i amb aquest recolliment interior que només el sap ell per afrontar les coses', ha argumentat.

La plaça i l'estàtua Jordi Pujol i Soley estan situades a Can Werboom, en un parc urbà públic sota el qual hi ha el dipòsit d'aigua de Premià de Dalt i Premià de Mar. El parc consta d'una font d'aigua potable de tres brocs, una font decorativa en forma de cascada, una graderia, diversos jardins a nivells diferenciats i una plaça pavimentada. Es dóna el cas que la plaça, inaugurada el 2 d'abril del 2006, va sorgir arran d'una proposta de l'anterior equip de govern format pel PSC, ERC, ICV i els independents d'Acció Ciutadana.

L'actual alcalde del municipi, Joan Baliarda (CiU), ha dit en el torn de discursos que 'celebrem un acte que vol significar una emoció i expressió de gratitud i reconeixement cap a la persona que ha estat al capdavant del Govern entre 1980 i 2003'. Pujol, a més va ser nomenat l'any 1997 fill adoptiu de poble junt amb l'exalcalde Manel Rodríguez. 'Amb aquesta inauguració tanquem un cicle' ha prosseguit Baliarda, qui ha recordat que des de fa uns dies està en marxa un recorregut cultural i històric pel poble que duu per títol 'Ruta per la infantesa de Jordi Pujol i Soley, la memòria d'un president'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Salva fletxa Països Catalans
21 de març de 2011, 18.25 h

Òstia!! sembla el Mao Tse tung...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
21 de març de 2011, 17.29 h

Em sorprés que a Premià de Dalt no n'hagin erigit una altra d'estatua a l'alcalde ecspanolista de Barcelona durant el regim dictador, un tal Porcioles. Us sona aquest nom ???. Va ser l'inventor, si no vaig errat, de l'impost que ara paguem tots sobre els vehicles el qual paguem un cop l'any. Tampoc de l'un a l'altre hi ha gaire diferència de tarannà. Aquest tal Porcioles, hi tenia un finca a la qual hi anava a passar temporades o caps de setmana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
21 de març de 2011, 17.23 h

Això és una notícia ???. O és que hom ha canviat la diada dels Sant Innocents ???.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
21 de març de 2011, 17.17 h

#3 En tot cas qui no té dignitat són els de Premià de Dalt. A en Pujol, ja el coneixem tots, sabem com és, què pensa i quina herència ens ha deixat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 de març de 2011, 14.35 h

El senyor Pau Fernandez haiuria de saber, que no haver anteriorment parlat i fet la pilota amb Espanya, avui no podris parlar ben segur de Independentisme.
Els números sempre han estat correlatius i per arribar a contar i escriure el número 100, abans s'h DE HABER PASSAT PELS 8O, 90 PER ARRIBAR FINALMENT AL 110 I PODER CONTINUAR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pau Fernandez fletxa Vidreres
21 de març de 2011, 10.56 h

Osti sembla en Mao!
La seva revolució cultural va ser però 25 anys de servitut a espanya i a la seva corona.
Tot i que ara torna a la palestra amb un timit independentisme.
L'estatua és terrible.
Ara el model no és que sigui per tirar coets tampoc!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Francesc fletxa Barcelona
21 de març de 2011, 09.06 h

L'escultor es enemic seu?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
21 de març de 2011, 07.34 h

A tu que firmes com EURO, escolta: la teva comparació és ridícula i porta una mala baba que esgarrifa. Es pot tenir simpatia o no per un polític, però parlar com tu parles em fa por, espero que no siguis ni mestre, ni pare ni et fiquis a salvar Catalunya. Pobre país!


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Republicà fletxa Barcelona
21 de març de 2011, 00.36 h

Jo pensava que li havien fet a Madrid per allò de "ESPAÑOL DEL AÑO".


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Pep fletxa La Seu
20 de març de 2011, 23.18 h

Un "president" que hauria d'estar processat i li fan una estatua.
Sr. Pujol, no li puc donar l'enhorabona. Compti amb el meu despreci mes absolut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.