directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

En deu anys la despesa en armament ha augmentat el 37%

Segons l'informe anual de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

És preocupant. Els països rics tenen una clara tendència a l'alça en incrementar en els seus pressupostos les remes a defensa i complex militar. A més, és indignant pensar que nosaltres ho financem. En deu anys s'ha incrementat en un 37% la despesa militar. La tendència no baixarà mentre els principals països que basen bona part de l'economia en l'armamentista, com els Estats Units que representen el 46% de la despesa mundial l'any passat, segueixin en guerra.
armes missils exercit bombes
El negoci mundial de les armes

Comparteix
   


Etiquetes
El món no va bé. L'any 2002 l'Organització de les Nacions Unides per l'agricultora i l'alimentació (FAO), va demanar als Estats del Nord que col·laboressin a través dels seus pressupostos per reunir una xifra de 50.000 milions de dòlars per poder construir als països del Sud una "sobirania alimentària". Els estats van respondre que no ja que tenien uns pressupostos molt ajustats. Doncs al següent any, al 2003 es va gastar una xifra 5 vegades superior amb la guerra d'Iraq.

Existeix un corrent al món massa fort per posar-hi un fre immediat. Es necessita la conscienciació de tothom. L'eufemisme utilitzat per descriure les remeses en defensa dels pressupostos estatals s'anomena "interessos del complex militar industrial".

Si repassem les dades, l'any 1987 es va superar la despesa simbòlica en defensa d'un bilió de dòlars. Al 1993 va baixar fins als 750.000.000.00 dòlars. Però al 2004 tornà a assolir el bilió de dòlars. Un any després ja eren 1,050 bilions de dòlars l'any passat ja era 1,100 bilions de dòlars. Això es tradueix que la despesa mundial en armament ha augmentat un 37% en els últims deu anys, segons l'informe anual de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm (SIPRI).

La tendència no canviarà si els països que més gasten segueixen en guerra. El SIPRI posa de manifest que EEUU i Europa són qui més venen armes al pròxim orient. També diu que les economies creixents de la Xina i de la Índia són un altre factor clau per entendre el creixement de la despesa militar. 

L'institut suec informa que els cinc països del Consell de Seguretat de l'ONU (EUA, Rússia, França, Regne Unit i Xina) acumulen 26.000 caps nuclears i, tot i la seva reducció, tenen plans per modernitzar aquests arsenals i mantenir-los més enllà del 2050.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.