directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:26 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Congrés tanca la porta definitivament a l'ús del català

Bono defensa que a la cambra s''ha de parlar castellà' i si no s'accepta, 'que es canviï la llei' · Tardà lamenta l''immobilisme del PSOE' i titlla l'actitud del president socialista d''esperpèntica'

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El Congrés ha tancat definitivament la porta a l'ús del català. La cambra espanyola ha tombat aquest dimarts la proposta de modificació del Reglament del Congrés presentada per diputats d'ERC, CiU, PNB, BNG, IU i Nafarroa Bai que advocava per l'ús de les llengües cooficials de l'estat en les sessions plenàries i en els escrits. Tal com ja va avançar directe!cat, PP i PSOE han decidit vetar la proposta amb el seu vot en contra després que diversos diputats presentessin la iniciativa en català i euskera, fet que ha suposat un dur retret per part del president de la cambra José Bono, que ha volgut remarcar que al Congrés s'ha de 'parlar castellà' alhora que ha defensat la seva no intervenció en els parlaments dels diputats d'ERC i PNB, per demostrar que no es coarta la llibertat. No obstant, aquest fet ha indignat diversos diputats presents a la sala, en especial al popular Ricardo Tarno, que al veure que Aitor Esteban canviava el castellà per l'euskera s'ha dirigit a Bono al crit de 'és intolerable, president, això és intolerable'. Per la seva banda, el republicà Joan Tardà ha qualificat l'actitud de Bono d''esperpèntica' i ha lamentat l'immobilisme del PSOE, que 'ni tan sols ha acceptat el pas a projecte de la proposta presentada'.
congrés diputats
Comparteix
   


Etiquetes
Tarda moguda al Congrés de diputats espanyol, que s'ha submergit altre cop en el debat sobre l'ús de les llengües cooficials a la cambra. La presentació de la proposta de modificació del Reglament de la institució presentada per les forces sobiranistes ha estat tombada pels dos partits majoritaris, PP i PSOE, juntament amb UPyD, després d'agres discussions entorn a la llengua utilitzada per diversos diputats. Concretament han estat el representant d'ERC Joan Tardà i el del PNB, Aitor Esteban els que han utilitzat en diversos moments de les seves intervencions el català i l'euskera respectivament, fet que ha encès els ànims de la bancada popular i, en especial, els del diputat Ricardo Tarno, que s'ha aixecat del seu escó per alertar a crits a José Bono que l'actitud d'Esteban era 'intolerable'. El president de la cambra ha asserenat al diputat, però no s'ha estat de dir-hi la seva tan bon punt el polític basc ha acabat la seva intervenció.

Així, el president socialista ha justificat que no tallés el discurs d'Esteban en euskera per demostrar que al Congrés no es coarta la llibertat i que, 'som molts als que no ens molesta sentir-lo parlar en el seu idioma'. Bono, mostrant-se condescendent, ha assegurat també que mentre escoltava parlar al diputat del PNB pensava en el que la Constitució espanyola diu sobre 'el respecte que hem de tenir per les llengües diferents del castellà'. No obstant, el socialista ha advertit que 'els qui fem les lleis hem de saber que hi ha molts ciutadans que no els agraden les lleis que fem i que malgrat això les compleixen, com la del tabac'.

ERC fa 'demagògia amb les llengües d'Espanya' segons Bono
Després de la intervenció del diputat del PNB i de Montse Surroca de CiU, que ha utilitzat el castellà com a única llengua per fer el discurs, ha estat el torn del republicà Joan Tardà, que després d'iniciar la seva intervenció en castellà s'ha passat al català. Al finalitzar el parlament, Tardà ha vist com José Bono ha tornat a intervenir per deixar clar que la seva no intervenció quan ha canviat d'idioma ha estat per demostrar 'qui fa demagògia amb les llengües d'Espanya' i per 'evitar que els mitjans titulin que el Congrés prohibeix la llibertat'. Bono, ha apel·lat també la intel·ligència del polític d'ERC al voler fer-li entendre que, parlant en català, el seu discurs 'és menys comprensible' que en castellà.

Tardà titlla l'actitud de Bono d''esperpèntica'
El diputat republicà ha declarat a directe!cat que amb aquesta decisió del Congrés es tira per terra sis anys de treball per la unitat de les forces sobiranistes de la cambra, alhora que ha lamentat l'immobilisme mostrat pel PSOE, que 'ni tan sols ha acceptat el pas a projecte de la proposta presentada'. Tardà també ha qualificat l'actitud de José Bono d''esperpèntica' i l'ha acusat d'entrar en contradicció, degut a que el president de la cambra ha qualificat d''il·legal' l'ús del català i l'euskera. En aquest punt, Tardà s'ha preguntat quin és el motiu pel qual el català està fora de la llei al Congrés, però no al Senat.

La proposta de modificació del Reglament de la cambra espanyola presentada - i no acceptada- aquest dimarts, pretenia, segons el republicà, assolir 'una plena normalització de la llengua catalana' i d'incrementar 'el seu prestigi social'. El republicà assegurava també el passat diumenge al seu bloc, que l'acceptació de l'ús del català al Congrés reforçaria les ànsies de reconeixement de la llengua de Catalunya a les institucions europees.

Àlvar Llobet



COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
23 de març de 2011, 22.40 h

El Santi Vidal diu que el franquisme és ben viu. No és solament el franquisme, són els castellans que van crear Espanya i que mai no canviaran. Espanya per las castellans. És llur obra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Santi Vidal fletxa Barcelona
23 de març de 2011, 20.31 h

El franquisme és ben viu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
23 de març de 2011, 20.13 h

Ells tanquen la porta del Congrés al català, ara ens correspon a nosaltres marxar i fòtre'ls-hi la porta del Congrés pels morros. Adeu Ecspanya! //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Carles fletxa Vic
23 de març de 2011, 19.30 h

Jo penso com l'Anton,el que hem de fer es portar firmes a Bruxelles perque ens reconeguin com a sobiranistes,i no tinguem de donar explicaccions a ningu de si volem parlar en catala arreu on ens desplasem,a mes,cal omplir el riu ebre de cocodrils per tenir una frontera natural i ecologica,sense necesitat de que vigili la benemerita. O no !


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
ANTON fletxa san jose de costa rica
23 de març de 2011, 14.22 h

Nomes em sembla be si aquesta maniobra es per fer bullir l´olla, perque nosaltres ja no hi fem pas res al "congreso" mes europa i menys hispanistan que no ens porta en lloc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jaume fletxa Barcelona (Barcelonès)
23 de març de 2011, 12.45 h

Em sembla molt bé. Espanya per als castellans. Ells l'han parida --mal parida-- i que se la confitin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
23 de març de 2011, 11.30 h

No es podia esperar altra cosa al congrès havent-hi un feixista i falangista com en bono. Però bé, els de corrupCiU, especialment el feixista del súper Duran y Lérida, el castellanu és la llengua amb la qual es desenvolupen millor; millor que en la seva pròpia llengua vernàcula. I ja veieu, aquests de corrupCiU, no els costrà res aliar-se si convé amb aquests del PSC, que es titllen de catalans, votant en contra del català. A aquesta gent només els poden votar els immigrants no inte... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
23 de març de 2011, 11.27 h

PSC en contra del català votant per la prohibició de l'ús del català al Congreso. Com diuen el Cinico's Revelate. Parleu en català al Congreso, rebeleu-vos en contra de les prohibicions del català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Xavier Salat fletxa Barcelona
23 de març de 2011, 10.24 h

El PSOE va defensar timidament el català a Europa i ara el prohibeix al parlament.... Completament incoherents, tant els diputats del PSOE com els del PSC! Els nostres enemics son tan el PSOE com el PP o el PSC! A veure si podem albirar una unió dels partits sobiranistes... Però tenim masses capelletes, masses afanys de protagonisme, poca reflexió... El sobiranisme necessita madurar mes...


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
jm fletxa martorell
23 de març de 2011, 09.40 h

Si us plau, poseu les fotos dels socialistes catalans que van votar ahir en contra de la nostra llengua. Ja és hora que surtin retratats. Si us plau!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.