ERC vol canviar el nom de la Fundació Príncep de Girona pel del catalanista Carles Rahola
Aquest any es commemora el 70è aniversari de l'assassinat del polític
El grup d'ERC a l'Ajuntament de Girona ha presentat aquest dimecres al registre del consistori una moció on s'insta a les entitats impulsores de la Fundació Príncep de Girona a posar el nom de Carles Rahola a aquest nou ens en honor als seus ideals republicans i al compromís que va mantenir amb la ciutat. Aquest és un dels tres acords que es portarà al ple del pròxim 14 d'abril, a petició del grup que forma el govern municipal juntament amb PSC i ICV. També s'ha demanat organitzar anualment un acte institucional per commemorar la República i reconèixer els gironins que van morir o exiliar-se en la defensa del seus ideals durant la guerra civil.
Segons ha explicat la tinent alcalde de l'Ajuntament de Girona, Cristina Alsina (ERC), aquest any es commemora el 70è aniversari de l'assassinat del polític Carles Rahola i per tant coincideix amb l'anunci de la creació de la nova fundació. 'Entenem que els valors que va divulgar i la transvarsalitat de la seva figura' –va ser periodista, escriptor i historiador també-, el converteixen en la persona 'idònia' per presidir i donar nom a aquesta fundació. I és que la fundació neix amb la vocació d'impulsar activitats socials i promoure l'educació i formació dels joves.En la mateixa moció, s'inclou un primer punt on es demana que l'Ajuntament de Girona organtizi anualment un acte institucional de commemoració de la República cada 14 d'abril, en reconeixement també als gironins que van morir o ser exiliats en la defensa d'aquesta causa. També s'inclou notificar l'acord a la Cambra de Comerç de Girona, la Fundació Gala-Salvador Dalí, Caixa de Girona i 'la Caixa', com a impulsors d'aquesta nova fundació.
Carles Rahola
Carles Rahola va néixer a Cadaqués el 29 de juny de 1881 i va morir assassinat pel règim franquista a la tàpia del cementiri de Girona el 15 de març de 1939, abans de complir els 58 anys, tot just un mes i onze dies després de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat. Durant més de trenta anys del segle xx, Rahola va ser, sens dubte, un dels intel·lectuals gironins i catalans de referència, tant per la seva obra com per la seva vida. Després ho ha estat també per la seva mort. Rahola va defensar sempre els valors de la civilitat, del respecte, de la tolerància