directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 06:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ciutadans pel Canvi ressuscita la seva ILP per una Llei electoral

Un any després que la reforma no tirés endavant per ponència, intentaran que el Parlament debati la seva proposta, amb 90.000 signatures de suport

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'associació Ciutadans pel Canvi (CPC) engegarà la setmana vinent una ronda de contactes al Parlament de cara a ressuscitar i aconseguir que la cambra debati la seva ILP per una Llei electoral catalana, que va quedar aparcada l'any passat davant l'intent d'aprovar una modificació electoral per ponència. Finalment les negociacions entre els partits no van arribar enlloc degut als problemes per acceptar les llistes 'desbloquejades' que recomanaven els experts i a les diferents concepcions del que ha de ser la proporcionalitat. Ara la intenció de CPC és aconseguir que la seva ILP, que compta amb 88.926 signatures de suport, sigui acceptada a tràmit pel Parlament i la cambra treballi sobre la seva proposta, que demana la proporcionalitat absoluta arreu del territori, una tesi, la d''una persona, un vot', que tradicionalment ha estat defensada pel PSC.
paperetes electorals
Comparteix
   


Etiquetes
Tal com explica CPC, representants de la Comissió Promotora de la ILP Per una Llei Electoral de Catalunya es reuniran a partir del dilluns 21 de març amb els portaveus dels diversos grups parlamentaris per tal de gestionar i preparar la presentació de la ILP al Ple del Parlament. Amb aquestes reunions, la Comissió Promotora pretén assegurar que aquest 2011 la ILP superi amb èxit el debat a la totalitat, fet que provocaria la creació d’una ponència encarregada de redactar la primera llei electoral pròpia de Catalunya.

Dues posicions enfrontades

Amb la intenció que el ple es pronunciï sobre la ILP per la Llei electoral pròpia s'obre un escenari on els partits s'hauran de pronunciar a favor o en contra d'admetre la ILP de Ciutadans pel Canvi. Tot sembla indicar que PSC, ICV i ERC podrien donar suport a reprendre les negociacions per la Llei electoral. Des de CiU, i malgrat aparèixer com el principal culpable que l'anterior ponència per elaborar la Llei electoral no tirés endavant, el portaveu Jordi Turull va assegurar en una entrevista a directe!cat que 'al final d'aquesta legislatura hem d'haver estat capaços de tenir la llei electoral de Catalunya'. Turull assegurava, ara fa un parell de mesos, que 'la llei electoral no es podia debatre un any abans de les eleccions, perquè el tempo era molt marcat', però insistia que aquesta legislatura 'hem de ser capaços de posar-nos d'acord'.

Una ILP que margina el territori

Si finalment s'admet a tràmit la ILP, s'haurà de crear una ponència que discuteixi sobre la Llei electoral, però partint dels supòsits que defensaven els 89.000 signants de la ILP. En concret, la proposta de Ciutadans pel Canvi defensa 'que tots els vots siguin iguals', fet que suposaria aplicar la proporcionalitat absoluta al sistema electoral. La voluntat de Ciutadans pel Canvi, associació propera al PSC, és que valgui el mateix el vot d'un ciutadà de Barcelona que el d'un ciutadà aranès. Aquesta proporcionalitat absoluta, que no es dóna enlloc de l'Estat espanyol, suposaria que els Pirineus, que representen el 20% del territori català, escollissin tan sols un 0,74% dels representants (1 diputat), i trencaria amb l'actual representació electoral equilibrada que existeix a la cambra catalana.

La ILP de CPC també era enganyosa pel que fa a les llistes obertes. Tot i anunciar-se amb testimonis que van signar la ILP per aconseguir llistes obertes, el redactat concret de la iniciativa legislativa popular només parla de llistes 'desbloquejades'; Si les llistes obertes permeten triar els representants independentment dels partits, a les llistes 'desbloquejades' que proposa CpC només es podria escollir quins representants es volen de la llista d'un sol partit.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
1 d'abril de 2011, 15.18 h

Desconec en quines fonts es basen els comentaris totalment desencertats i falsos, o amb quina intenció es fan, però denoten molt poca seriositat per part del periodista responsable.
Recomano llegir la proposta de debò de CpC. No és tan dolenta com la volen fer aparèixer en aquest article.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.