directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 7 d'octubre de 2024 21:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

El consell assessor econòmic proposa un contracte únic que acabi amb la dualitat entre indefinits i temporals

Planteja taxes en educació i sanitat per a serveis que no siguin bàsics

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement aposta per crear un contracte únic que acabi amb la dualitat actual entre els indefinits i els temporals. Aquesta és una de les propostes que s'inclouen en l'informe que ha elaborat per a la cimera anticrisi que s'ha de celebrar aquest divendres i que ja està en mans de tots els participants. En el document, al qual ha tingut accés l'ACN, els experts també plantegen que els centres educatius i sanitaris públics puguin "complementar amb taxes i preus públics" serveis que no siguin bàsics. A més, aposten per una reforma profunda del sector públic que inclougui un 'redimensionament' de plantilles i perquè Catalunya disposi d'un finançament com el concert basc.
consell assessor econòmic, artur mas, andreu mas-colell
Comparteix
   


Etiquetes
Durant el ple del Parlament d'avui, l'oposició s'ha lamentat amargament que tot just avui al matí els hagi arribat el document per a preparar la cimera anticrisi de divendres, crítiques que ahir ja van apuntar. Mas ha puntualitzat que el tempo no depenia del Govern, perquè 'el document no l'ha fet el Govern, sinó un consell assessor de gent rellevant', i ha recordat que en l'anterior cimera anticrisi que va promoure el govern tripartit, 'el document de treball ens va arribar la nit anterior! Ara els arriba dos dies abans!', ha exclamat.

49 pàgines
El grup que lidera Salvador Alemany ha elaborat un document de 49 pàgines que el Govern vol que serveixi com a "punt de partida" de la discussió que tindrà lloc a la cimera anticrisi d'aquest divendres al Palau de Pedralbes. El document, que va ser encarregat pel president de la Generalitat, s'ha fet arribar aquest dimecres a primera hora al Govern, a tots els grups parlamentaris i als agents econòmics i socials que participaran en la reunió.

Els experts enumeren una sèrie de "dèficits crònics i sobrevinguts" que consideren que té l'economia catalana, com ara els problemes de finançament tant públic com privat i la productivitat, però sobretot "la magnitud i la volatilitat de l'atur". De fet, els experts adverteixen que les males dades de l'atur no desapareixeran com a conseqüència d'una eventual recuperació econòmica i que aquest és un "problema conjuntural". "El problema crònic d'una taxa d'atur més alta de mitjana al llarg del cicle econòmic i més volàtil que la dels països del nostre entorn no s'haurà resolt", asseguren.

El consell assessor detecta dues "deficiències fonamentals" del mercat laboral de Catalunya que creuen que cal superar. D'una banda, una "forta dualitat" entre contractes indefinits i temporals i, de l'altra. Els experts plantegen un contracte únic "amb indemnitzacions no superiors a la mitjana europea". En aquest sentit, recorden que les indemnitzacions per acomiadament dels temporals són molt baixes en comparació amb els indefinits i que això fa que l'ajustament de l'ocupació es concentri en els primers. Mentrestant, "l'alta protecció" dels indefinits pressionen "a l'alça els costos laborals".

L'altra deficiència passa per una "rigidesa salarial" que creuen que s'ha de corregir i proposen una "descentralització màxima" de la negociació col·lectiva.

D'altra banda, el consell assessor considera que la prioritat del Govern ha de passar ara per ajustar les seves despeses i fa una sèrie de recomanacions pel que fa a alguns impostos. Per exemple, pel que fa a l'impost de societats, aposta per establir mesures fiscals que afavoreixin la millora de la solvència i dels fons propis de les empreses. També reclamar centrar-se en "la lluita contra l'economia submergida".

Per millorar el finançament del sector públic, els experts també plantegen utilitzar en "major mesura" taxes i preus públics com a "elements reguladors de la demanda de determinats serveis públics", tot citant "justícia, sanitat i universitat", entre d'altres. A més, consideren que els centres educatius i sanitaris públics "haurien de poder complementar amb taxes i preus públics regulats tots aquells serveis fora de catàleg del finançament bàsic acordat". Es deixa en mans dels programes de suport a les famílies de menor renda que vetllin perquè "la manca de capacitat real de pagament no comporti l'exclusió de serveis de valor sanitari o formatiu".

A més, també demanen "avançar en l'externalització i aplicació de mecanismes de mercat als serveis públics, com la concertació, la implantanció del sistema de vals i xecs i els partenariats público-privats en equipaments, tot defugint l'ús d'aquest instrument amb objectius exclusivament financers".

Aposta pel concert econòmic
Però a banda de l'ajustament econòmic a curt termini, el consell assessor constata que Catalunya "pateix des de fa anys un dèficit fiscal excessiu" i que això "afecta el finançament de la Generalitat i empobreix Catalunya". En aquest sentit, recomana vetllat pel compliment dels acords en matèria financera assolits amb l'Estat, aposten per una actualització "periòdica" de les balances fiscals i també s'advoca perquè Catalunya tingui "un model de finançament propi, com ho és el concert econòmic al País Basc i Navarra".

En aquest sentit, els experts consideren que Catalunya hauria de poder "recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos que paguen els catalans i millorar el finançament de la Generalitat", mantenint una "quota de solidaritat equilibrada" amb la resta d'Espanya. Segons els experts, "aquest model facultaria a la Generalitat a recaptar tots els tributs a Catalunya i, posteriorment, negociar bilateralment amb l'Estat la seva assignació". El consell assessor demana que els "principis" de la proposta de nou model sigui pactada "amb el màxim consens possible" de totes les forces catalans. Al mateix temps, demanen una nova Llei d'hisendes locals catalana.

Vies alternatives al crèdit bancari
Pel que fa al finançament privat, el document remarca que "el desenvolupament de vies de finançament alternatives al crèdit bancari" serà "una qüestió que condicionarà de manera determinant" per assentar la reactivació i per un creixement orientat a la innovació i la internacionalització. Els experts recomanen "exigir la màxima transparència en els balanços de les entitats de crèdit" i que les administracions impulsin "productes de finançament específics" com ara "capital risc" o "business angels". A més, consideren que els accionistes han de "capitalitzar més" les seves empreses amb aportacions i reinversió dels beneficis.

Més a mitjà i llarg termini, els assessors econòmics creuen que el repte és impulsar una "reestructuració en profunditat del sector financer" tot i que "tenint en compte el valor estratègic de mantenir centres de decisió a Catalunya". A més, creuen que les entitats financeres haurien de reconvertir l'esforç esmerçat cap al crèdit immobiliari cap al crèdit empresarial.

'Profunda reestructuració' del sector públic
El document també fa una sèrie de recomanacions en l'àmbit del sector públic. Per exemple, reclamen una "simplificació administrativa" que eviti tràmits "costosos i innecessaris". Una de les propostes passa per fer una "avaluació integral de tots aquells requeriments d'origen administratiu que s'han de complir per tal de posar en funcionament un negoci".

Però també reclamen una "profunda reestructuració del sector públic català" que ha de passar per "una significativa disminució de les estructures administratives" i també per "un redimensionament de les plantilles assignades a tasques no directament dedicades als serveis públics d'atenció a la població", en referència a mestres, mossos i metges.

Així, aposten per la creació d'una comissió de nomenaments perquè s'hagi de fer un "informe d'idoneïtat previ" per tot aquell càrrec superior a cap de servei i nivell de directiu, i adverteixen que cal "qüestionar-se" si els "contractes vitalicis públics" desincentiven a la productivitat. Pels experts, "potenciar la via contractual pot facilitar els ajustaments de plantilla, que no són possibles amb una estructura funcionarial" i advoquen per "introduir incentius positius" lligats a l'assoliment d'objectius fixats. També creuen que cal "racionalitzar" el nombre "excessiu" d'ens, centres, agències i organismes públics.

Les exportacions, claus per al futur
Els experts avisen que la recuperació i la consolidació d'un "nou patró de creixement" vindran determinats per les exportacions, i per això reclamen que les polítiques de suport a la competitivitat empresarial estigui orientada a "reforçar el binomi innovació-internacionalització". Així, demanen un pla de renovació de les pimes que permeti millorar l'eficiència i fomentar la seva internacionalització. I també creuen que cal "tancar la bretxa" que separa la capacitat d'innovació que hi ha a Catalunya de la seva aplicació a les empreses.

El consell assessor econòmic creu que Catalunya ha de "recuperar la capacitat emprenedora" i creu que això es pot fer també des de la formació, incloent assignatures d'emprenedoria a les universitats, la formació professional i la secundària. També "posant en valor i prestigiant" els estudis de FP.

Pel que fa a infraestructures, el consell assessor creu que ara el repte està en la seva gestió i aposten per una "gestió individualitzada" de l'aeroport del Prat per tal que pugui esdevenir un "node d'interconnexió amb el món". En l'àmbit energètic, creuen que cal anar cap a un "mix" basat en la diversitat de fons de producció, amb les renovables i el gas natural amb un pes important, però també l'energia nuclear. A més, aposten per impulsar la interconnexió amb França.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els voltors volen que continuï l’espoli, com va passar a Llatinoamèrica... i l’anticatalanisme

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.