directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

Mas rebaixa les propostes dels experts per intentar tancar amb èxit la cimera anticrisi

Ridao veu difícil subscriure l'informe mentre Puigcercós es mostra 'moderadament optimista'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Finalment el Govern ha deixat de banda les propostes més polèmiques de l'Informe del Consell Assessor Econòmic per la Reactivació i el Creixement Econòmic, que defensava el copagament i el concert econòmic, en el document de treball per a la cimera anticrisi d'aquest divendres. Així, el text que es treballarà no conté ni el contracte únic ni les taxes en educació i salut, que han estat rebutjades per bona part de l'oposició. Aquest és el camí que seguiran aquest divendres les forces polítiques, els agents socials i el govern de la Generalitat al complet en la cimera anticrisi que es celebrarà al Palau Reial de Pedralbes. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ja havia anunciat que serà 'molt difícil' subscriure el document en considerar la cimera anticrisi com la 'plataforma reivindicativa de la patronal catalana', on només es presenten 'receptes' favorables a la 'liberalització'. No obstant, Joan Puigcercós s'ha mostrat 'moderadament optimista' després de reunir-se amb Mas aquest dijous i sentir les propostes del president. El PSC, per la seva banda, ha anunciat que l'articulat base es troba 'a les antípodes' de la política socialdemòcrata. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, creu que en aquesta cimera Catalunya s''hi juga coses fonamentals' com la gestió de l'aeroport del Prat, que ja ha anunciat que serà un dels temes que es posaran sobre la taula.

Comparteix
   


Etiquetes
El document, al qual ha tingut accés l'ACN, planteja acords en cinc grans temes: simplificació administrativa, reforma de la FP, infraestructures, marc fiscal i foment de l'ocupació. També aposta per encarregar noves línies de treball en col·laboració amb el CAREC i un mandat per a la comissió d'estudi del concert econòmic, que hauria d'acabar els treballs el 31 d'octubre. Entre les propostes, hi ha una reforma de l'impost de societats.

El document del CAREC va generar rebuig per part d'alguns partits de l'oposició, especialment entre els partits d'esquerres, ja que van considerar inacceptables algunes de les seves propostes. Entre les més polèmiques, incloure taxes en serveis de la salut i l'educació, o bé un contracte únic que substitueixi la dualitat de temporals i indefinits. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja va deixar clar al Ple del Parlament que aquest era un documents dels experts, no del Govern, i que ni els grups ni el mateix executiu tenien perquè compartir totes les seves propostes.

El president de la Generalitat ha coincidit que cal 'mirar llarg i ample', però ha afegit que 'això requereix uns certs consensos transversals en la societat'. I és que Mas ha avisat que 'un govern es pot enfrontar a moltes coses, però requereix també una certa base de consens per poder avançar. 'I s'enfronta a tot i a tot alhora pot acabar caient', ha reblat a 24 hores de la cimera anticrisi.

Catalunya s'hi juga coses 'fonamentals'
Mas ha argumentat que Catalunya s'hi juga 'coses fonamentals', i ha citat un dels temes que es posaran sobre la taula demà com és la qüestió de la gestió de l'Aeroport del Prat. També es parlarà durant la trobada d'aprimament, agilitat i austeritat. En aquest últim punt ha apuntat que el Govern ha arribat al punt de suprimir l'esmorzar del dia de Sant Jordi. Tot i admetre que és "la xocolata del lloro", ha apuntat que també demostra que el Govern ha entès la situació.

Pel que fa l'aprimament, ha avançat que la setmana que ve es donaran a conèixer una sèrie de dades de reestructuració dels departaments de la Generalitat. El Govern ja va anunciar que estava preparant una reducció en les conselleries per sota del nivell de les direccions generals.

El PSC, a les antípodes del text base
El PSC, per la seva banda, sembla que tampoc està per la labor de facilitar l'entesa entre els diversos actors de la cimera, i ja ha anunciat que duran les seves pròpies propostes. La formació socialista ha mostrat també el seu rebuig a les propostes del consell de 'savis' de Mas, i ha afirmat que estan 'a les antipodes' de la política 'socialdemòcrata'.

Optimisme moderat d'ERC malgrat el rebuig al document del Carec
La crida al consens de Mas no ha estovat la posició d'ERC, que considera molt difícil subscriure el document elaborat pel Consell d'Assessors per la Reactivació i el Creixement Econòmic. Així, el secretari general de la formació, Joan Ridao, ha mostrat el seu enuig davant d'alguns punts de l'articulat aprovat aquest dimecres pels consultors del líder convergent, i ha assegurat que 'és inacceptable'. En aquest punt, Ridao ha destacat que el document és només un reguitzell de 'receptes' favorables a la 'liberalització' o al copagament sanitari. No obstant, les paraules de Ridao ha estat matisades per Joan Puigcercós, que, després de la conversa amb Mas, considera que el president s'ha allunyat de l'informe del Carec i ha afirmat que li ha agradat 'la música' que ha sentit.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Olga Sants fletxa Badalona
25 de març de 2011, 18.18 h

Si no els ha de fotre ni cas, perquè vol assessors?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de març de 2011, 11.18 h

A veure, si el titolar diu: "Mas rebaixa les propostes dels experts..." què vol dir, el que l'ha escrit? Que els hi ha censurat? els hi ha fet esmenar? o les ha esmenat ell? Jo penso que els experts proposen el que volen, i, pot ser, Mas n'admet unes i altres no, o no ara com ara, o qualsevol altra cosa, però sempre hi veig mala intenció quan els titolars diuen els que volen que s'interpreti. Les propostes son les que son, intocades, i Mas fa el que li sembla, però no rebaixa les propostes.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.