directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consulta Barcelona doble fletxa

'Veiem un paral·lelisme entre Catalunya i el nostre país, defensem aquí el que no hem pogut defensar allà'

Omar Diata, senegalès de la Casamance, i Mhamed Abdelouahed, amazic del Marroc col·laboren amb Barcelona Decideix per la consulta del 10-A

Comentaris 19  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

Una de les diferències de les consultes sobre la independència respecte les eleccions és l'obertura a la participació dels immigrants que només necessiten ser majors de 16 anys i estar empadronats al municipi on es fa la consulta per participar-hi. Aquest és un dels motius pels quals l'Omar Diata i el Mhamed Abdelouahed Abdul, que col·laboren activament amb Barcelona Decideix, conviden els immigrants que viuen a Barcelona a participar en la consulta ja que hi veuen una 'oportunitat' per dir la seva opinió i votar quin creuen que ha de ser el futur de Catalunya, el país on ara viuen i del qual reivindiquen que en són ciutadans, com qualsevol altre. Tant l'Abdul com l'Omar tenen però altres motivacions per implicar-se en el 10-A, ambdós veuen un paral·lelisme entre la situació de Catalunya i la del seu país d'origen. 'Defensem aquí el que no hem pogut defensar allà', expliquen i valoren que quan s'involucren en les reivindicacions dels catalans 'es creen ponts' i guanyen els catalans com uns defensors 'brutals' de les seves pròpies causes.
barcelona decideix, independència, consulta, 10-a
Comparteix
   


Etiquetes
Abdul: 'Em sento català i com a ciutadà m'interessa i em preocupa Catalunya'
L'Abdul no es considera immigrant i recorda que ja fa 20 anys que viu a Catalunya i, per tant, se sent d'aquí. És per això que s'interessa i li preocupa el futur del país. A més és amazic i considera que la situació que viu Catalunya és molt similar al conflicte polític, lingüístic i cultural que hi ha al Marroc. Recorda quan va arribar a Catalunya i li van explicar el conflicte amb l'Estat espanyol i va respondre: 'No cal que m'expliquis, ho entenc perfectament'. Així, des de Catalunya vol aprofitar l'espai democràtic per poder expressar i defensar tant Catalunya com els amazics. 'Hem vist que quan defensem allò català creem ponts i els catalans es tornen uns defensors brutals dels amazics'.

L'oportunitat d'expressar-se a les consultes
L'Abdul entén que hi hagi immigrants que no s'hi interessin i que vegin les consultes com una cosa llunyana, però argumenta que s'ha de tenir en compte les prioritats de les  persones -i raona que només després de tenir satisfetes les necessitats bàsiques t'interesses per temes polítics i de conscienciació ciutadana- a més de posar de relleu que la manca de cultura democràtica fomentada a més per les topinades i el caciquisme.

Creu que s''ha de fer pedagogia perquè la gent entengui el sentit del vot' i, encara que no sigui vinculant, troba que les persones que estan a les meses de vot anticipat s'adrecen als immigrants per convidar-los a participar de forma diferent que ho fa l'administració o els alcaldes. L'Omar és de la mateixa opinió i veu amb la independència l'oportunitat per superar els impediments de la Llei espanyola que no li permet participar en les eleccions.  

Omar: 'Molts africans som més independentistes que alguns catalans'
L'Omar es reivindica com a 'independentista de naixement'. És de la Casamance, una regió del sud del Senegal que també vol independitzar-se. Viu a Catalunya des de 2006 i creu que s''ha de lluitar conjuntament amb els catalans autòctons per aconseguir la independència'. Tal com l'Abdul, està convençut que ha de 'defensar les coses d'aquí' tenint en compte que al seu país no va poder expressar-se lliurement. 

Resulta paradoxal que en la seva tasca a Barcelona Decideix està decidit a convèncer els catalans nascuts aquí que no estan involucrats en la consulta i no pensaven votar per tal que ho facin. 'Tinc el deure de sensibilitzar aquestes persones', conclou.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#19
Ferran fletxa Cornellà de Llobregat
29 de març de 2011, 13.34 h

Catalunya necessita a tothom - catalans nascuts aquí o a un altre indret- en la seva causa major: La independència. Els amazics són un dels col·lectius que clarament manifesten aquest sentiment de pertinença i ho defensen en totes les ocasions. Us convido a assistir a qualsevol acte que organitzen arran de Catalunya: Compromís amb Catalunya començant per l'ús de la llengua catalana en la comunicació. Visca Catalunya i Visca Tamazgha!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#18
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
27 de març de 2011, 01.07 h

Gràcies,inmigrant roger,pel teu vot negatiu,de veritat em preocuparia que valoressis positivament la meva visió de les coses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#17
lluis serra fletxa sant feliu de guixols
26 de març de 2011, 21.01 h

Roger , Hauries d'aprendre a respectar. Tot i que no sigui el mateix que penses tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#16
Pereeldigne fletxa Granollers
26 de març de 2011, 20.10 h

Aquesta és una mostra d'una tendència que hauria de resultar exemplaritzant. Necessitem la immigració per poder pagar les nostres pensions i per tal que les persones que la integrin puguin millorar el seu nivell de vida i seria bo que la seva actitud amb el nostre suport fos la que mostren els de dalt. Si la immigració es compromet amb el país, la independència serà molt més a prop i això ens obliga a treballar conjuntament per objectius comuns de més benestar i llibertat. Ara més q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
26 de març de 2011, 10.18 h

-només han de tenir més de 16 anys. No 'majors'
-tots dos veuen un... No 'ambdós'


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Xavier fletxa Terrassa
26 de març de 2011, 01.57 h

Orgullosos de vosaltres! moltes gracies!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
25 de març de 2011, 23.53 h

#5 Benvolgut inmigrant,(més que rès per educació),"venbolgut" és una mostra del teu nivell cultural,per tot arreu de la Nació Catalana hi han multitut d'entitats especiaitzades en albabetitzar inmigrants amb poca cultura com tú,tranquil que no mosseguen,com a molt evitaran que facis el ridícul amb la teva ortografia,ja que no poden fer rès amb la teva manera de "pensar".


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
25 de març de 2011, 23.48 h

#1 Home,sent part d'Àfrica com és a espanya no crec que hagin de tenir cap problema,a Catalunya si s'integren seran benvinguts,sino cap a casa seva,ho captes,inmigrant?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
25 de març de 2011, 23.45 h

#3 Estan més integrats que els inmigrants provinents d'espanya i els seus fills autòctons,com tú,per a que vegis que no tots els nordafricans són com els de la teva regió,encara hi han classes...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
ANTON fletxa san jose
25 de març de 2011, 15.02 h

Els Homars i els Mhameds seran els que fotran fora d´aquest pais als Riveras i Montillas de torn, en aquest cas concret, un cap a Malaga i l´altre cap a Iznajar, moltes gracies.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.