directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 21 de setembre de 2024 06:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Puigcercós augura un nou cicle on ERC tornarà a liderar l'esquerra del país

Agraeix a Carod la seva 'generositat' cedint-li el lideratge

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha agraït aquest dijous a Josep-Lluís Carod-Rovira la seva 'generositat' després que aquest hagi anunciat que renuncia a repetir com a candidat republicà a les properes eleccions al Parlament i l'hagi avalat per ser el cap de cartell. Puigcercós li ha agraït la feina feta: 'no podia haver rebut un testimoni millor, una herència a l'alçada dels nostres fundadors, de Francesc Macià, de Lluís Companys, de Josep Irla, de Josep Tarradellas'. A més, ha dit que Carod 'ha liderat la transformació del partit a l'espai de l'esquerra nacional'. En la seva conferència 'L'esquerra que decideix', Puigcercós ha demanat la mateixa 'generositat' i 'alçada de mires' a tota la militància, en una referència clara als crítics. 'Avui amb el teu gest', ha dit a Carod, 'obres una nova etapa a ERC, un nou cicle'. Puigcercós assegura que aquest nou cicle ha de portar ERC a 'tornar a ser el primer partit de l'esquerra del país'. 'Sense el teu treball i sacrifici no seria possible aquest nou cicle', ha assegurat.
joan puigcercós
Comparteix
   


Documents relacionats
  • (PDF, 243.36 KB)
El president d'ERC ha recordat que el vicepresident del Govern va acceptar liderar el partit 'en le moment més crític de la seva història recent' i que sota el seu lideratge el partit ha viscut 'moments gloriosos i èpics'. De fet, ha recordat la seva intervenció al congrés de 1998, on va fer una crida a incorporar-se al partit a persones d'origen no catalans. A més, ha afegit que els adversaris del partit no li 'perdonaran' que Carod hagi fet d'ERC 'un partit de govern'.

Puigcercós ha assegurat que, 'per damunt de diferències puntuals', tots dos han tingut clar que formen part 'del mateix projecte' i han compartit 'els mateixos objectius, la justícia social i la independència nacional'. Puigcercós, de fet, ha demanat a tota la militància d'ERC 'la mateixa generositat i alçada de mires', en una al·lusió directa als sectors crítics.

En les seves intervencions, ni Carod ni Puigcercós han entrat al detall de l'acord al qual han arribat. Carod ha assegurat que ell segueix sent 'l'home del Govern' i Puigcercós 'l'home del partit', i també ha afirmat que 'continua el tàndem'. Ara bé, no han aclarit si l'acord inclou si Carod estarà present a la llista electoral al Parlament, i si hi és, a quin lloc. També caldrà veure si es concreta en l'Executiva Nacional del partit, ara mateix amb predomini clar del sector Puigcercós.

L'acord arriba després de mesos que s'hagi especulat sobre unes eventuals eleccions primàries entre Carod i Puigcercós per saber qui és el candidat. Diversos dirigents d'ERC han manifestat reiteradament la necessitat d'arribar a un acord que evités aquest enfrontament, que finalment s'ha produït. Després de mesos de converses, Carod ha deixat via lliure a Puigcercós per ser candidat, i caldrà veure què hi tenen a dir els sectors crítics del partit.

Fonts del partit consultades per l'ACN han ressaltat que l'anunci de Carod-Rovira no significa un intercanvi de cromos entre l'actual vicepresident i Puigcercós i han remarcat que aquest ha estat un tema que no s'ha tractat. De fet, han reiterat una i altre vegada que de moment només s'ha donat el pas fet per Carod-Rovira. Les mateixes fonts han remarcat el seu paper futur segur que serà 'important'.

Reaccions de Simó, Ausàs i Tresserras


Diversos dirigents del partit han mostrat la seva satisfacció després de la conferència. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha destacat que l'acord entre Puigcercós i Carod-Rovira 'era necessari' i que feia molt temps que l'esperava. Simó ha celebrat que finalment s'hagi 'tancat una escletxa oberta'.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha ressaltat el 'gest de generositat' de l'expresident d'ERC. En aquest sentit, ha afirmat que amb aquesta decisió s'enfortirà el projecte d'ERC. Per la seva part, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha dit que Catod-Rovira ha mostrat la seva talla política i ha destacat el seu gest 'que ha segellat la unitat' dins del partit. Així mateix, ha afirmat que això permetrà que Carod-Rovira es concentri més en l'acció de Govern.

Projecte per una nova etapa


Carod ha anunciat el seu aval a Puigcercós en la presentació de la conferència del president republicà 'L'esquerra que decideix'. Puigcercós ha explicat el seu projecte 'd'eixamplar l'espai de l'esquerra catalana' a partir d'un 'àgora' que inclogui 'tota la gent progressista i que vol una Catalunya lliure'. 'No hi sobra ningú en aquesta esquerra modernitzadora, independent i independentista, en aquesta Esquerra que pensa només en Catalunya us hi esperem', ha dit.

Amb aquest projecte, Puigcercós fa una crida a tota aquell gent que 'veu clar que des del sucursalisme mai construirem la Catalunya del futur', en una clara referència als catalanistes del PSC i, en part, d'ICV. Sobre els socialistes catalans, considera que tenen un 'problema d'identitat'. 'Qui té un problema d'identitat no és el PSOE, del qual no n'hem d'esperar res o ben poca cosa, sinó el PSC, que està entre Catalunya i el PSOE'.

El líder republicà no ha amagat que és 'positiu pel país' que CDC busqui crear una 'Casa gran del catalanisme' des del 'centre dreta catalanista', però ha remarcat que ERC ja ha deixat clar que 'es pot ser d'esquerres i catalanista a la vegada'. A més, ha advertit Artur Mas que 'els governs de la nació mai poden gestar-se des de Madrid, mai!', en referència al pacte amb Zapatero per l'Estatut.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.