directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 01:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les tensions entre el PSM i Entesa per Mallorca dificulten l'acord amb ERC per a les europees

Les dues formacions volen tenir el primer candidat illenc a les llistes

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les negociacions entre els partits nacionalistes i d'esquerres de les Illes Balears per concórrer junts a les eleccions europees no estan tancades. Tots tres s'han integrat dins la coalició de la mateixa ideologia en àmbit estatal que inclou formacions com Aralar, EA, CHA o BNG. No obstant, el PSM per una banda i ERC-Illes i Entesa per Mallorca per una altra, no es posen d'acord en alguns aspectes. Fa mesos que ERC-Illes i Entesa per Mallorca (aquests darrers escindits del PSM ara fa tres anys) arribaren a un acord per concórrer junts als comicis continentals. El PSM, partit majoritari nacionalista de les Balears, tenia tancats pactes amb els altres partits de l'Estat espanyol amb la mateixa finalitat.
psm aralar barceló
Comparteix
   

No obstant això, les relacions entre els tres partits no són fàcils a les Illes en aquest aspecte. Sembla ser que ERC-Illes i Entesa haurien demanat al PSM que la seva entrada a la coalició suposàs un pacte amb una visió de futur amb vista a les properes autonòmiques del 2011. L'objectiu és consolidar un espai d'esquerra nacionalista a les Illes Balears. Actualment, aquest espai es troba dins el Bloc per Mallorca, una coalició que inclou ERC-Illes, PSM, Esquerra Unida i els Verds i que es defineix com progressista, sobiranista i ecologista.

Joan Lladó, president d'ERC-Illes, assegura que les negociacions entre els partits illencs de cara a les europees estan 'estancades' ja que la decisió d'incorporar-se del PSM ha estat 'tardana perquè tenia la porta oberta a altres coalicions' com CiU. Lladó afegeix que la seva formació i Entesa ja havien arribat a un acord fa uns mesos 'fruit d'un any de converses'. Respecte a les europees, el president d'ERC-Illes afirma que és conscient que l'aportació illenca a Europa 'no serà decisiva' ja que seran uns 15.000 o 20.000 vots del total de 500.000 que espera aconseguir a nivell estatal. No obstant això, Lladó mira més enllà i creu prioritària una 'compactació de l'esquerra nacional'.

Per la seva banda, Biel Huguet, president d'Entesa per Mallorca, assegura que s'està intentant arribar a un acord 'en el darrer moment' i espera que 'tothom s'hi pugui sentir còmode'. Un dels serrells que bloquegen les negociacions entre els tres partits és quin d'ells ha d'aportar el primer illenc a la llista europea. ERC-Illes i Entesa ja havien acordat que aquest lloc seria pel partit d'Huguet i aquest ho defensa afirmant que 'el PSM arriba tard i no està en condicions d'exigir'. Afegeix, a més, que 'costarà tancar-ho tot'. Però pel president d'Entesa assegura que 'el que realment importa és el 2011' i 'prioritzar l'espai nacional' a les Illes.

Finalment, des del PSM, el seu secretari general Biel Barceló diu també que 'queden serrells per tancar' però que 'a pesar d'anar contrarellotge, es solucionaran'. Pel que fa a la col·locació dels partits a les llistes, el PSM manté que s'han de situar segons l'ordre electoral ja que 'aquest és el sistema habitual a totes les coalicions'. Respecte a una futura entesa de partits nacionalistes i d'esquerres amb vista a les properes eleccions autonòmiques, Barceló assegura que el PSM ha estat 'pioner' en vetllar per la creació d'aquest espai. 'Així figura als documents del partit' ha assegurat el líder del partit majoritari nacionalista de les Illes. No obstant això, Biel Barceló incideix en què 'hi ha un altre espai progressista i ecologista a tenir en compte'. El del PSM conclou dient que s'ha d'avançar cap a la unitat de l'esquerra nacionalista 'deixant de banda interessos de partit i posant per davant els del país'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.