directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Les festes del foc perillen a la Catalunya del Nord

Més de 600 diables i dimonis i una trentena d'entitats es manifesten avui a Perpinyà

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'associació Aire Nou de Bao (Rosselló) ha convocat una manifestació, per a aquesta tarda a Perpinyà, per la defensa de la cultura del foc. Segons el secretari de l'associació, Hervé Pi, aquestes manifestacions culturals estan més amenaçades a la Catalunya del Nord que al Principat. 'A Madrid saben que alguna cosa hauran de fer, perquè els diputats catalans ja s'han mogut, però a París, fins ara els diputats d'aquí no han fet res', lamenta Pi. En aquest sentit, dels sis parlamentaris nordcatalans que hi ha a París i a qui l'associació Aire Nou va escriure, només ha contestat l'alcalde i senador de Perpinyà, Jean-Paul Alduy dient que intentaria fer alguna cosa perquè es respecti la tradició.

Comparteix
   

Pi confessa una certa preocupació 'perquè per la manifestació de demà ens ha demanat que els diables siguin a una distància de seguretat de deu metres amb el públic que és el que denunciem de la directiva'. Pi explica que des del 2005 els Diables del Riberal que fan part de l'associació Aire Nou de Bao, no fan més correfoc a Perpinyà perquè els tancaven en el pont que hi ha davant del Castellet amb barreres de cada costat per impedir al públic d'acostar-se. 'L'interès d'un correfoc és que la gent participi, passi al mig i si es posen tanques ningú pot passar i nosaltres ens neguem a fer correfocs en aquestes condicions' afirma Pi.

L'associació Aire Nou de Bao espera que la manifestació a la qual participaran més de 600 diables i dimonis i una trentena d'entitats de tot Catalunya, servirà per atreure l'atenció dels parlamentaris nordcatalans i els convencerà per què actuïn en conseqüència.

Els municipis dels Angles, Sant Esteve, Ceret, Millars, Llauró, Pesillà, ja han adoptat una moció, o estan a punt de fer-ho, a favor de la preservació i respecte de les tradicions culturals catalanes. La convocatòria ha rebut el support de la Federació d'Entitats nordcatalanes, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, i de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.