directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Planeta publica '100x100 Rubianes', el llibre que recopila l'essència de l'humorista

S'ha editat només en castellà

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Vuit setmanes després de la mort de l'humorista Pepe Rubianes, el periodista i escriptor David Escamilla recopila en un llibre anècdotes, opinions i pensaments de l'humorista, en un intent de captar l''essència' del còmic gallec. 'Rubianes 100X100' és la història d''un home lliure', segons l'autor, que s'ha basat en una sèrie d'entrevistes que li va fer el 1999, quan ja va escriure una mena de biografia sobre el còmic, subtitulada 'Radiografía de un hombre libre'. El nou títol aplega records familiars i de la seva terra natal, Galícia; experiències dels seus viatges, molts d'ells pel continent africà; pensaments sobre grans temes com ara l'amor, la vida i la mort; i opinions sobre altres qüestions més polèmiques com la política, la religió i Catalunya.
rubianes
Comparteix
   

Després d'un pròleg introductori de l'autor, que resa 'Rubianes somos todos', el mateix reclam de l'homenatge que se li farà el 8 de juny al Palau Sant Jordi, l'autor ha inclòs un poema sobre la mort que l'actor va escriure el 2006 a Etiòpia, titulat 'El tren', que comença amb el vers 'Se me acaba el tiempo y hay que ceder el sitio'.

Després d'aquesta revelació del desaparegut Rubianes, el llibre, editat per Planeta, mescla la narració de l'autor, que contextualitza les idees del còmic amb les seves pròpies declaracions, procedents d'aquelles entrevistes del 99, la majoria ja recollides en l'anterior llibre, però algunes d'inèdites, segons explicava en la presentació David Escamilla, que el defineix com un 'filòsof de la vida quotidiana'.

A més de recollir les seves opinions i pensaments amb l'objectiu d'explicar la vida i professió d'un 'home lliure', el llibre inclou un diccionari Rubianes, en què ret homenatge al prolífic i ric llenguatge de l'actor, que tenia una habilitat especial per crear un lèxic propi, amb mots com ara 'apapahostiado', que li servia per anomenar els personatges mimats, normalment criats per l'àvia.

També a tall d'homenatge, el llibre inclou diverses declaracions sobre ell, com ara dels humoristes Andreu Buenafuente o Carles Flavià, els actors Joan Lluís Bozzo o Lluís Homar, els periodistes Júlia Otero, Xavier Graset i Jordi González; o els escriptors Sergi Pámies o Quim Monzó. Però també de representants polítics com Jordi Hereu o José Montilla, que formen part de les moltes mostres de lloança i record que van seguir la seva mort.

La presentació de 'Rubianes 100X100. La historia de un hombre libre' s'ha presentat aquest dilluns a Tramart, una nova botiga especialitzada en música, arts escèniques i audiovisuals d'autoria contemporània, impulsada per la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), situada també al passeig Colom.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.