directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 06:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Les nacions sense estat d'Europa anhelen copiar el concert econòmic basc

Tremosa organitza un seminari sobre federalisme fiscal al Parlament Europeu

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Catalunya, Flandes i Escòcia volen no només tenir responsabilitat en la gestió de la despesa sinó recaptar impostos com fa el País Basc. Aquesta és la tesi principal que hi ha darrere del seminari sobre federalisme fiscal que l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, ha organitzat aquest dimarts a la seu a Brussel·les del Parlament Europeu. 'En els últims mesos, he detectat un interès creixent per part de molts estats europeus en el model basc, un govern regional que té diners a la butxaca per negociar amb el poder central', ha explicat Tremosa. El director de l'Agència Tributària de Catalunya, Lluís Franco, ha recordat al seminari que un 9% del PIB 'surt de Catalunya i no torna'.
parlament europeu, tremosa, ramon, concert econòmic
Comparteix
   


Etiquetes
'Catalunya és una de les economies més fortes que hi ha a Europa però es troba en una situació d'important dèficit fiscal', ha explicat Franco a l'Eurocambra. 'Uns dèficits fiscals de prop del 9% del PIB, que són recursos fiscals que surten de Catalunya i no tornen', ha afegit. Franco ha volgut subratllar la voluntat de Catalunya de 'compartir i contribuir a les despeses comunes de l'Estat' però, ha concretat, 'un tema és la solidaritat i un altre molt diferent és que els recursos amb què Catalunya contribueix a Espanya siguin excessius i comprometin el benestar dels ciutadans catalans i la competitivitat de l'economia catalana'.

Per això, CiU i altres partits arreu d'Europa reclamen el concert econòmic. 'En els últims mesos, he detectat un interès creixent per part d'Alemanya, Itàlia, Gran Bretanya, Bèlgica i Suècia sobre el model basc, un govern regional que recapta els impostos i té plena responsabilitat en la despesa i en els ingressos, és a dir, que té uns diners a la butxaca que li donen poder de negociació amb el poder central', ha explicat Tremosa. De fet, 60 eurodiputats liberals van anar al juny passat a Bilbao per conèixer el concert econòmic basc, un model 'tan o més eficient que el seu', explica Tremosa.

'El concert econòmic ens ha permès desenvolupar-nos i avançar en l'autogovern. És un sistema que ha demostrat ser eficient i eficaç, i a més de progrés aporta solidaritat amb els més desafavorits', ha explicat l'eurodiputada basca Izaskun Bilbao, que moderava el seminari.

'No és només un tema d'obsessió identitària de les nacions sense estat', explica Tremosa, 'sinó que fins i tot Alemanya, que és el campió econòmic a Europa i on cadascun dels land té plena capacitat econòmica, està interessada a conèixer el model basc', afegeix. 'Rodríguez Pose, un economista madrileny que és professor a la London School of Economics, explica que, en un sistema descentralitzat, finançar els governs regionals per la via de les transferències és el menys eficient que hi ha, perquè sobrefinancies unes regions i en subfinancies d'altres ja que tractes amb un mateix criteri regions amb realitats i necessitats diferents', diu Tremosa.

Competències en recaptació i no només en despesa
Al seminari a l'Eurocambra, Tremosa ha explicat que la literatura econòmica defineix el federalisme com 'qui recapta els grans impostos'. Per això, estats com l'espanyol, el belga o el britànic no són estats federals perquè, si bé les regions tenen un ampli marge de despesa, la recaptació està monopolitzada a nivell central. 'Les autonomies tenen competències importants com Ensenyament, Sanitat o Serveis Socials però no tenen recaptació sinó que es financen amb transferències discrecionals del govern central, que no sempre cobreixen les necessitats de cada territori', comenta.

En canvi, les diputacions basques, explica Tremosa, no només recapten els grans impostos sinó que també tenen capacitat normativa en l'impost de societats. Així, 'si Àlaba vol incentivar la indústria automobilística perquè hi ha Mercedes, pot donar desgravacions específiques a l'impost de societats al sector a Àlaba. I el mateix pot fer Biscaia amb el sector aeronàutic, i Guipúscoa amb la màquina industrial', explica l'eurodiputat convergent.

A més de Franco, al seminari també hi han participat el professor escocès Andrew Scott; el líder de l'NV-A a la cambra dels representants a Flandes, Jan Jambon; i el secretari general del Departament del Tresor de Biscaia, José G. Rubi.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Ignacio fletxa Vilanova i la Geltrú
30 de març de 2011, 19.53 h

Independència o dependència encara que sigui amb concert tipus Euskadi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de març de 2011, 12.49 h

Sigui com sigui, ara vosaltres els corrupCiUnistes us desperteu amb els avantatges del concert basc, quan fa més de trenta anys el vostre llorejat Roca "Xunxent" que diuen els ecspanols, va dir que Catalunya no el necessitava quan els us l'oferien ???. Sr. Tremosa, feu riure i feu el rídicul a cada dia que passa. Un dia la història us retrarà a tots vosaltres, i no pas precisament amb lloances. Vosaltres sou els promotors i actors directes de la mutació salvatge i menyspreable de Catalunya... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de març de 2011, 09.00 h

"Les nacions europees volen el concert econòmic"?

I seguir formant part de l'estat en comptes de ser-ho ells? No m'ho crec!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.