Èxit en l'estrena del documental 'Cataluña-Espanya'
La directora demana que es vagi al cinema per aconseguir que s'estigui dies a les cartelleres
Coincidint amb el dia de Sant Jordi i culminant una diada festiva amb gran afluència de catalans al carrer, la directora catalana Isona Passola ha estrenat aquest dijous a la nit el seu documental 'Cataluña-Espanya', un film que pretén posar sobre la taula reflexions sobre la relació entre Catalunya i l'estat espanyol. directe!cat va poder parlar amb Passola, podeu llegir l'article sobre el documental publicat aquest dijous. Qüestions fonamentals com la llengua i el finançament surten analitzats per diferents personalitats, economistes, filòsofs, polítics o humoristes. Sortint de la sala, tant els assistents com la mateixa directora s'han mostrat satisfets de la rebuda d'aquesta pel·lícula i confien que la vagi a veure molta gent.
El cinema Comedia de Barcelona ha estat l'escenari escollit per estrenar la pel·lícula d'Isona Passola, Cataluña-Espanya, un documental que pretén analitzar les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol de la mà de diferents personalitats més o menys influents en la vida pública catalana. Professors universitaris, humoristes, economistes, polítics i periodistes tan catalans com espanyols posen sobre la taula en una cinta àgil i amena, diferents qüestions de pes del cas català com són la llengua i la convivència amb el castellà, o el finançament.Amb catifa vermella inclosa, 'Cataluña-Espanya' ha arribat a les grans pantalles el mateix dia de Sant Jordi i ha comptat amb la presència de diferents personalitats del món polític i cultural català. Entre ells, s'han deixat veure Nina, Àngel Casas, Ventura Pons o per exemple el periodista Carles Capdevila, que després de veure el film afirmava: 'm'ha agradat molt, m'ha semblat interessant, ens ho sabem una mica, però jo crec que és important que ho sàpiga més gent. Per això crec que val la pena que la gent la vagi a veure. És una tema que sembla que cansi però crec que s'ha d'abordar com s'aborda aquí, amb totes les cares i amb un final feliç'.
El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras també ha presenciat l'estrena de la pel·lícula, que ha comptat amb suport institucional, i afirmava després de la projecció que 'és un calidoscopi d'opinions, algunes d'elles més o menys conegudes perquè són persones públiques. Hem sentit una colla d'arguments i cadascú decidirà Jo he sortit refermat amb les meves conviccions anteriors'. Tresserras considera que és important la realització d'una pel·lícula així perquè tot i l'existència de molt material documental a les televisions, és veritat que és millor ' poder assistir a una pel·lícula d'aquestes característiques en un ambient una mica comunitari, palpar les reaccions, percebre la gent com respira. El titular de cultura afegeix que 'és un muntatge molt curós està elaborat, a partir del qual s'elabora un discurs complex, coral, polifònic, que ajuda a pensar'. Per això ha afegit que 'la recomanaria a tothom i sobretot com més perplex estigui cadascú més li convé venir, per veure si troba alguns punts de referència'.
Un dels participants a la cinta, el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa, considera que el finançament és un tema no resolt i que la pel·lícula 'pretén donar informació als catalans perquè puguin valorar per ells mateixos quin és l'estat del problema'. Per la seva banda, el regidor a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, ha sortit també satisfet de la sala de cinema: 'La veritat és que m'ha agradat força, crec que hi ha opinions molt interessant per elles mateixes i d'altres que no em semblen interessants però que sí que marquen una posició molt clara des de la resta de l'estat. És una pel·lícula que permet que hi hagi reflexió i que permet adonar-se'n quina és la situació que es viu a Catalunya en aquests moments'.
La directora del film, Isona Passola, entre felicitacions i abraçades de tots els amics que l'han acompanyat en el projecte ha assegurat que li ha fet gràcia 'que la gent riu, el sentit de l'humor que a mi em semblava subtil, funciona'. Passola ha explicat que li preocupava cinematogràficament i que després d'aquest test com ha estat l'estrena amb gent de tota mena, veu que 'té ritme, que passa bé i que la podrà veure molta gent que és el que interessa. Passola ha demanat que els catalans vagi a veure la pel·lícula per intentar que duri moltes setmanes en cartell 'perquè està en uns cinemes molt importants que han apostat per fer-la, i si no es va el cinema els primers caps de setmana, les pel·lícules europees, ja no només les catalanes, cauen. Jo crec que si el boca a boca funciona això tirarà molt temps'.
Notícies relacionades
- Catalunya amb 'ñ' i España amb 'ny' 23.04.2009.