directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 20 de setembre de 2024 14:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Els ciutadans es podran adreçar al Tribunal de Justícia Europeu en català, gallec i euskera

L'acord s'aprovarà aquest dilluns

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els ciutadans es podran adreçar al Tribunal de Justícia Europeu en català, gallec i euskera. El secretari d'Estat per a la Unió Europea (UE), Diego López Garrido, firmarà aquest dilluns un memoràndum per aprovar l'ús de les llengües oficials de l'Estat espanyol al tribunal, amb seu a Luxemburg. L'acord administratiu també permetrà que els ciutadans rebin respostes en les seves llengües. L'estat espanyol és el primer de la UE que signa un memoràndum com aquest. López Garrido el signarà aquest dilluns a les quatre de la tarda, segons ha informat el Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació en una nota de premsa.

Comparteix
   

L'oficialitat del català a les institucions comunitàries és una de les històriques reclamacions de la Generalitat i la societat catalana. A dia d'avui, però, no es pot utilitzar a les sessions plenàries de l'Eurocambra perquè no és una de les 23 llengües que la Unió Europea considera oficials. No obstant això, el seu ús està permès als plenaris del Comitè de les Regions i a les reunions del Consell de la Unió Europea gràcies a un acord subscrit l'any 2005 entre el govern espanyol i les institucions europees.

El gener passat el president de la Generalitat, José Montilla, va recordar en un discurs pronunciat durant la recepció d'any nou a la comunitat catalana de Brussel·les, que la presidència espanyola hauria de servir per impulsar l'ús de la llengua pròpia de Catalunya al Parlament Europeu i va demanar al govern de l'Estat que treballés per a fer-ho possible. En aquest sentit, va anunciar que havien demanat al govern espanyol revisar i millorar els acords actuals entre l'Estat i les institucions de la UE per l'ús de les llengües oficials. En el cas de l'Eurocambra, va explicar que es vol concloure un acord per l'ús d'aquestes llengües també als plens.

Posteriorment, el mes de febrer, López Garrido va explicar que està previst que a finals d'abril se signés un acord amb el Tribunal de Justícia que permetés que els ciutadans s'hi puguin adreçar en les llengües oficials espanyoles i rebre'n una resposta en la mateixa llengua. Aquest acord se sumaria als acords ja en vigor amb la resta d'institucions i òrgans de la UE, amb els quals ja existeix aquesta possibilitat. Alhora va anunciar que un cop es constitueixi el nou Parlament Europeu després de les eleccions del juny, el govern d'Espanya iniciarà les negociacions per aconseguir que es puguin fer servir al Ple totes les llengües oficials espanyoles. El govern espanyol ha recordat que ja ha subscrit acords amb el Consell, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, així com amb altres institucions comunitàries, per la qual cosa els ciutadans poden dirigir-s'hi en qualsevol de les llengües oficials a l'Estat.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.