directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 10:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Catalunya podrà triar quines festes s'exclouen de la directiva del foc

El text ha tingut el suport de PSOE, PP, CiU, ERC i ICV

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Ple del Congrés ha aprovat per unanimitat aquest dimarts una proposició no de llei per tal que els diferents territoris puguin decidir quines festes del foc no es podran veure afectades per la directiva de pirotècnia de la Unió Europea que l'Estat espanyol ha de transposar a la legislació espanyola. La proposta ha tingut un suport majoritari que assegura que les comunitats autònomes podran establir un pla formatiu per manipular el material pirotècnic. PSOE, PP, CiU, ERC i ICV, que han signat l'acord, esperen que aquesta proposta serveixi per deixar de patir sobre el futur de les festes del foc.

Comparteix
   

Segons el text pactat amb una esmena del PSOE, el Congrés insta el govern espanyol a que les comunitats autònomes puguin 'establir les festes i activitats que han de ser considerades activitats religioses, culturals i tradicionals' pròpies així com altres festes d'especial rellevància com les revetlles de Sant Joan. Els territoris també podran establir un pla formatiu per manipular els productes pirotècnics.

El text també demana que de la transposició inclogui 'disposicions que, sense perjudici del manteniment de la seguretat pública, 'no impedeixin la continuïtat dels costums i manifestacions culturals associades a la pirotècnia i vinculades a la cultura del foc que hagin estat prèviament assenyalades o establertes per les comunitats autònomes'.

Els grups signants de l'acord s'han felicitat de l'acord i creuen que servirà perquè el govern espanyol treballi per transposar la llei sense que això afecti a les festivitats del foc com la Patum de Berga.

Segons el diputat del PSC, Daniel Fernández, el Congrés ha aprovat una proposició que confirma 'el compromís del govern espanyol amb el manteniment de les tradicions i de les festes lligades a la cultura del foc' per aplicar la normativa europea. Fernández ha explicat que aquesta mena de festes són part 'substancial' de la cultura però també són importants des del punt de vista turístic.

Des del punt de vista de CiU, Montserrat Surroca, ha explicat que l'actual redactat de la directiva faria 'inviables diverses festes' amb molta tradició a Catalunya. 'El foc forma part de la nostra cultura, és la nostra obligació protegir-la, no podem perdre l'olor a la pólvora', ha demanat Surroca.

Per la seva banda, el republicà Joan Tardà, ha assegurat que la feina parlamentaria feta fins ara demostra que 'no hi ha raó perquè el govern espanyol no pugui fer els deures com demanem'. 'És just que el govern transposi la normativa respectant la diversitat cultural', ha dit Tardà.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.