directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 15:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern proposarà a Europa una ampliació de més de 14.000 hectàrees de la ZEPA del Segarra-Garrigues

Una demanda per tal de complir les sentències del Tribunal de Justícia de Luxemburg

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Govern té previst aprovar abans de l'estiu un projecte d'ampliació de 14.297 hectàrees de la Zona d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) que afecta el canal Segarra-Garrigues per tal de complir així les sentències del Tribunal de Justícia de Luxemburg. En aquest sentit, posarà demà dijous a informació pública la modificació dels límits de la Xarxa Natura 2000 a la plana de Lleida i s'obrirà un període d'al·legacions. Els secretaris de Medi Ambient i Agricultura s'han reunit aquest dimecres a la tarda amb els regants, els sindicats, els ecologistes i els consells comarcals del territori per on passa el canal per explicar-los la proposta.
ZEPA Segarra-Garrigues govern europa
Comparteix
   

El Govern ha iniciat aquest dimecres els tràmits per aprovar un acord que preveu una ampliació de 14.297 hectàrees de diversos espais de la Xarxa Natura 2000 al sector estèpic de Catalunya per tal de donar compliment a les dues sentències condemnatòries emeses pel Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.

En base a aquesta ampliació, el regadiu del Segarra-Garrigues disposarà de 39.900 hectàrees protegides d'un total de 70.150 distribuïdes per 75 municipis de les comarques de la Noguera, la Segarra, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià. Segons el Govern, regadiu d'aquest canal té una àrea regable dividida en 15 sectors, i a tots ells el reg es dissenya amb criteris d'eficiència i aplicant les últimes tecnologies en sistemes de telecontrol i telecomandament en la gestió de l'aigua.

Cal recordar que la Comissió Europea va qualificar la designació de les ZEPA aprovada pel Govern al setembre de 2006 d'incomplerta i va iniciar un procediment d'infracció de la normativa comunitària que va finalitzar amb la sentència europea. Aquesta sentència considerava que no es protegia adequadament les espècies següents: el sisó, la calàndria, el gaig blau, i la terrerola vulgar, ubicades, majoritàriament a la plana de Lleida. La Comissió Europea però, va obrir un altre procediment d'infracció arran de l'aprovació del projecte de regadiu del canal per l'afectació a les poblacions d'ocells que ocupen i reclama major protecció d'aquestes espècies més enllà de les ZEPA ja declarades al 2006.

Per donar compliment a aquests dos processos judicials, el Govern ha elaborat una proposta que suposa l'ampliació de 7 espais de la plana de Lleida designats com a ZEPA, 6 dels quals també estan declarats com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC), de manera que s'augmenta en 14.297 hectàrees les 48.354 ja protegides en l'àmbit estèpic.

Compensacions d'entre 150 i 500 euros per hectàrea i any

Des del Govern s'establiran compensacions econòmiques pels pagesos afectats per l'ampliació de les ZEPA. Aquestes compensacions oscil·laran entre els 150 i 500 euros per hectàrea i any, sempre i quan mantinguin l'activitat agrària i aquesta es desenvolup d'acord amb les mesures agroambientals voluntàries establertes. Pel que fa a la possibilitat de reg a les zones protegides, es modularà en funció de les condicions de l'hàbitat i es formularan plans de gestió determinats per cadascuna de les àrees. El tipus d'activitat permesa en els nous espais protegits quedarà definida en aquests plans de gestió, que formaran part d'una segona etapa de treball conjunt amb la Comissió Europea.

Així mateix, s'articularan mesures per incrementar el valor afegit de les explotacions agràries amb produccions de secà, com pot ser la creació d'una marca associada als secans Natura 2000 i es crearan consorcis per a la gestió dels espais Nautra 2000. També està previst construir dos centres d'interpretació del patrimoni dels secans, on s'abordarien aspectes culturals, històrics i productius, entre d'altres.

Els regants continuen preocupats pel nombre d'hectàrees protegides

El president de la comunitat de regants del Canal Segarra-Garrigues, Josep París, ha declarat després de la trobada amb Agricultura i Medi Ambient que ells són una comunitat de regants i no 'd'ocellaires'. En aquest sentit, ha assenyalat que continuen preocupats pel nombre d'hectàrees que es volen protegir, ja que amb les 14.000 que proposa el Govern s'arribarà a les 39.000 hectàrees.

París ha afegit que ara cal estar atens i esperar que el Govern posi tot el seu potencial de sentit comú en les negociacions pels plans d'usos i gestions i per trobar la manera de 'vestir aquest gran nombre d'hectàrees' i fer realitat en tota la seva amplitud el canal Segarra-Garrigues.

D'aquesta manera, París ha remarcat que no s'ha de viure de compensacions ni de rendes, sinó de l'agricultura moderna, que passa per unes dotacions d'aigua i l'aplicació d'un sistema de regadiu. Finalment, París ha insistit en què cal dinamitzar les terres de Lleida i ha obert les portes a un nou concepte d'agricultura.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.