El PPC estudia portar la LEC al Consell Consultiu
La Llei d'educació s'aprova amb els suports del PSC, ERC i CiU
La Llei d'educació de Catalunya (LEC) ha estat aprovada aquest dijous en la Comissió d'Educació al Parlament. Aquest serà l'últim tràmit de la normativa si finalment el PP català no demana un dictamen al Consell Consultiu sobre la LEC. Aprovat ja aquest dijous el dictamen de la ponència, fonts del PP català han explicat a l'ACN que amb el text a la mà han encarregat un informe jurídic per saber si la norma té alguns punts d'inconstitucionalitat i pot ser portada o no al Consell Consultiu. La norma té el suport de CiU, PSC i ERC; un acord que ha quedat palès en les intervencions dels seus representants en la Comissió.
Sense novetats en la comissió. Els grups parlamentaris han expressat les seves posicions respecte la Llei d'educació amb valoracions positives de CiU, PSC i ERC, i les crítiques d'ICV-EUiA, PP català i Ciutadans. De fet, han reiterat els missatges donats a conèixer els últims dies des de que va transcendir el principi d'acord entre CiU, PSC i ERC. En la comissió s'han votat diferents esmenes dels partits que han tirat endavant o s'han rebutjat depenent dels blocs.La parlamentària de CiU Irene Rigau ha destacat que 'el fet que sigui una Llei del Parlament, que deriva d'una norma que va venir del Govern, l'ha convertit en una llei de país'. Mentre, el parlamentari dels socialistes catalans Daniel Font ha destacat que s'han resolt 664 esmenes, 'que impliquen la constatació d'un alt nivell de coincidència i d'un ampli acord, que representa un 78%'. Així mateix, Font ha dit que aquest 78% 'és un mínim i que s'espera arribar al 98% a alguns títols en la votació al ple'.
Durant la seva intervenció, el parlamentari d'ERC Josep Maria Freixanet ha dit que els tres grups que 'donen suport a la LEC ho han fet per amb la voluntat de veure el país sencer'. 'Hi ha la possibilitat de mirar d'una manera o fer-ho amb un ull tapat, si escola pública o concertada', ha indicat. 'A alguns aquest discurs ja els hi va bé i a nosaltres no', ha manifestat. Freixanet també ha dit que amb aquesta normativa 'es fa història'.
Per contra, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha tornat ha destacar les seves crítiques a la normativa. Camats ha destacat que 'aquesta és la llei més ideològica que s'ha fet al Parlament i a la que s'han abocat més ideologia i més defensa d'interessos, tots legítims, però concrets i sectorials'. En aquest sentit, ha dit que no entén que es deixi obert amb la llei qüestions que són d'un gran consens a la societat i no tenen per ideologia reflex en la llei. 'Som una societat mixta i això no té reflex en la normativa', ha assegurat.
'Avui és la victòria dels pactes correctes, que a la societat no existeixen', ha declarat el parlamentari del PP català Rafael López, qui ha afegit que 'avui hi haurà un gran pacte al Parlament que no es correspon amb el pacte social'. Els populars catalans votaran en contra de la normativa i aprovat ja el text en comissió ara estudiaran si el porten al Consell Consultiu.
Robles diu que la LEC li recorda 'a la formació de l'esperit nacional'
Per la seva part, Antonio Robles, de Ciutadans, ha dit que CiU, PSC i ERC han parlat en la comissió 'd'una llei de país, d'escola catalana i d'una llei històrica, però no han parlat d'aconseguir alumnes autònoms, crítics, preparats cultes i lliures'. 'Només parlen d'una llei que hem recorda a la formació de l'esperit nacional', ha indicat.
Notícies relacionades
- Educació avaluarà el nivell de català, castellà i matemàtiques dels alumnes de sisè 20.04.2009.
- ICV-EUiA es desmarca dels socis de Govern i no donarà suport la Llei d'Educació 05.05.2009.
- Puigcercós afirma que amb la LEC la immersió lingüística 'queda blindada' 05.05.2009.
- ICV no votarà la LEC si es destinen recursos públics a 'escoles' 'pijas de l'Opus' 29.04.2009.