directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 23:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Reportatge cultura doble fletxa

‘Hem d’acostumar el país a aquest tipus d’humor’

Tres actors amb barretina representen La Silibararera, una obra de teatre de l’absurd

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Humor surrealista i absurd per un tub! Això és el que ofereix l’espectacle ‘La Silibararera (o quantes galetes pots posar-te ala boca fins que se’t deixi d’entendre). L’obra passa per l’equador de la seva estada al Teatre Gaudí. Es va estrenar el 16 d’abril i acabarà el 7 de juny. No hi ha argument, no hi ha ni bons ni dolents, no hi ha introducció, ni nus ni desenllaç, hi ha gags. Sketchs encadenats un darrera l’altre i ben executats pel trio de la barretina: Albert Prat, Sergi Vallès i en David Verdaguer, tots tres entrevistats per directe!cat
teatre gaudi silibararera
Comparteix
   


Audios relacionats
Entrevista actors La Silibararera (MP3, 3' 40'')

Escolta audio

L’obra és de producció pròpia de la companyia ElnacionalNOensvol i dirigida per Txema Stamfford. La Silibararera pretén endinsar a l’espectador en un món incoherent, boig i desbocat on l’humor és la corda que lliga cada mot i cada gest.

Diuen que qui avisa... no mastercard! Aquest podria ser un gag de l’obra La Silibararera (sembla ser que fins i tot el redactor s’ha contagiat del bombardeig de jocs de paraules de l’obra).

Tornant al principi, el que volíem dir és que ‘qui avisa no és traïdor’. I l’obra que es representa al Teatre Gaudí fins el 7 de juny del grup ElnacionalNOensvol ja només començar ens explica a través d’una veu en off que: ‘aquesta obra és una farsa’. I sí, ho és. Ho és per tota aquella persona que esperi veure a La Silibararera una obra convencional.

Ni els mateixos actors, entrevistats per directe!cat, ho tenen gaire clar a l’hora d’explicar-ne l’argument. De fet, l’argument brilla per la seva absència. La gràcia, però, és que l’espectador no el troba a faltar. L’encadenament d’un gag darrera l’altre amb un ritme frenètic quan cal i molt pausat quan toca, fa que qui està a l’altra banda de la quarta paret gaudeixi sense haver de preguntar-se: ‘però qui és el dolent?’.

L’obra és basa en una acurada mescla entre el gest i la paraula: barreja l’acció mitjançant el mim i la verborrea. A més, tot això encara pren més importància quan tenim en compte el simplisme de la producció, marcada per un pressupost baix.

Tot el pes, doncs, recau en els protagonistes: Tres actors semidesputllats, amb barretines i envoltats del menor atrezzo possible. Ells sols davant el perill: el senyor alt és l’Albert Prat, el senyor del cul és en Sergi Vallès i el Senyor miop que és en David Verdaguer. Cap destaca entre ells, els papers són mesurats i els tres es mantenen en un nivell similar durant tot l’espectacle.

La música ajuda molt, de fet, és un element clau a l’obra. Un pianista, l’Òscar Machancoses, vestit com una sevillana a punt de fer un ‘bailoteo’, amaneix i condueix l’escpectacle amb la seva aportació músical. Una de les poques notes negatives de l’espectacle és que el piano sigui un teclat camuflat. D’altra banda, permet aportar alguns efectes per a algun gag.

La influència de l’humor absurd anglès és molt pressent. Fins i tot hi ha una clucada d’ullet a una barreja de Monty Python i Little Britain quan dos dels actors comencen a parlar en anglès amb una veu ben aguda en falset. De totes maneres, tot qualla: com bé asseguren els actors, fer humor absurd amb el català, una llengua tan rica i plena d’expressions, és divertit i fàcil.

L’obra és atrevida però no tant com per poder-se catalogar de underground. Simplement és un humor que no és del tot comercial i que costa que arribi a les grans masses de gent. És per això que un dels actors ens afirma que ‘hem d’acostumar el país a aquest tipus d’humor’. Està clar que a ells no els en falten ganes.

En resum, si és que se’n pot resumir alguna cosa, La Silibararera és una obra força dinàmica, força diferent, força entretinguda i força Barça! (ja hi tornem a ser!). Posant-nos seriosos altre cop, l’espectacle no pretén fer reflexionar, no pretén donar lliçons, no pretén fer plorar ni pretén fer-nos emocionar. Pretén fer riure, fer-nos-ho passar bé. Amb això no s’està menystenint l’obra, ans al contrari! Aconseguir fer riure avui dia ja és prou complicat. De totes maneres, a més de fer riure, La Silibararera també deixa anar alguna crítica carregada d’ironia a través d’alguns gags, com ho és el ‘Conte per nens fatxes’ o com les fotografies que es van projectant a la pantalla.

Si amb tot això algú en té ganes de saber-ne més, aquí té un petit tràiler teatral.


Fitxa tècnica

Senyor alt: Albert Prat
Senyor del cul: Sergi Vallès
Senyor miop: David Verdaguer
Senyor cover: Òscar Castellví
Senyor pianista: Oscar Machancoses

Direcció: Txema Stamfford
Música original: Rafel Plana
Veu en off: Jordi Domènech
Figurinista: Nidia Tusal
Espai escènic: elnacionalNOensvol
Il·luminació: Sergi Torrecilla
Fotografia: Alba Lajarín (foto de la portada)
Audiovisuals: Marc González
Producció executiva: P.O.R.C.
Ajudant de Producció: Laura Pons




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.