directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 12:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Patxi López forma Govern eliminant una conselleria i fitxant a quatre independents

Els consellers juraran el càrrec aquest dissabte

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El nou lehendakari basc, Patxi López, ja ha signat els decrets de nomenament dels deu consellers que formaran el govern del País Basc que liderarà durant els propers quatre anys. López ha teixit un govern que tindrà una conselleria menys que el gabinet d'Ibarretxe i que comptarà finalment amb quatre consellers independents, que no formen part del PSE, en un intent de dotar al govern de major pluralitat i fer-lo més transversal. Els consellers juraran aquest dissabte al matí el càrrec a Ajuria Enea, on es faran la foto de família.
patxi lópez
Comparteix
   

Patxi López ha el·laborat un organigrama que compta amb una conselleria menys de les que havia utilitzat Juan José Ibarretxe en l'última legislatura. L'home fort del nou govern, el secretari d'organització del PSE, Rodolfo Ares, presidirà la conselleria d'Interior, un lloc delicat si tenim en compte que López ha situat la lluita contra el terrorisme entre les principals prioritats del nou govern. Ares és parlamentari des del 1994. Abans havia estat regidor a l'Ajuntament de Bilbao i primer tinent de la diputació foral de Biscaia. El nou lehendakari comptarà amb cinc companys més de l'executiva dels socialistes bascos.

L'alabesa Pilar Unzalu assumirà la conselleria de Medi Ambient, planificació territorial, agricultura i pesca, un departament en què ja havia treballat a la diputació foral d'Alaba.

La parlamentària bilbaïna Isabel Celaá controlarà l'àrea d'Educació, universitats i investigació. Celaá és la portaveu del grup socialista en aquestes matèries des del 1998. L'encarregat de la conselleria d'Habitatge, obres públiques i transport serà el cap de llista per Guipúscoa i alcalde d'Eibar del 1993 fins el 2008, Iñaki Arriola. D'altra banda, la parlamentaria donostiarra Gemma Zabaleta serà l'encarregada de la conselleria de Treball i assumptes socials, una àrea on ja ha treballat, ja que va ser la representant del PSE en la materialització del pacte social amb l'anterior govern tripartit.

Finalment, tanca el capítol de consellers vinculats al PSE i Idoia Mendia, que assumirà Justícia i administració pública. Mendia és parlamentaria des del 2002. Finalment, Patxi López s'ha hagut d'acontentar amb només quatre consellers independents, si bé la seva pretensió inicial és que el seu executiu el formés un major nombre de persones no vinculades directament al partit, per corroborar d'aquesta forma la seva aposta per un govern plural i transversal.

Carlos Aguirre recollirà la cartera d' Economia i Hisenda. Aguirre és un fitxatge de pes si tenim en compte que, des del 1987 fins el 1991, ja va ser el responsable de la planificació econòmica de l'executiu d'Ardanza, quan el socialista Ramon Jauregui era vicepresident del Govern basc. Posteriorment, fins el 1998 va ocupar el càrrec de director d'economia i planificació.

Rafael Bengoa, que assumirà la conselleria de Sanitat i consum, també és un altre nom de pes, entre altres coses perquè va tenir un paper determinant en la reforma del sistema sanitari basc, aprovada pel Parlament basc el 1995. Des del 1991 era el director de planificació i ordenació de salut al País Basc. Posteriorment, ha treballat durant 15 anys a l'OMS.

El director de la societat de construcció naval Navantia, Bernabé Unda, s'ocuparà de l'àrea d'Indústria i innovació; mentre Blanca Urgell serà la consellera de Cultura. Urgell és doctora en filologia basca i el seu nomenament en una àrea sensible pretén frenar el temor que hi hagi un retrocés en la política lingüística.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.