directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consulta Barcelona doble fletxa

Votar o no votar?

L'arribada de la consulta sobre la independència a Barcelona força polítics i personatges públics a posicionar-se

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Des del 13 de setembre de 2009, amb la primera consulta a Arenys de Munt, el debat sobre la independència de Catalunya i el dret a l'autodeterminació ha recorregut bona part de la geografia catalana. Ara, el 10 d'abril, amb l'arribada de la consulta a la capital i 1.420.580 persones amb dret de vot, bona part de la classe política i personatges públics del país s'han vist obligats a posicionar-se. Bona mostra d'aquest dilema és la confrontació que la participació en la consulta del president Artur Mas i membres del Govern ha provocat entre Convergència i Unió, així com dins de la formació democratacristiana. I no només s'han mullat els polítics, sinó que també ho han fet personalitats del món de la cultura i la comunicació. Una de les accions de campanya de més impacte ha estat el vídeo 'No votis' on l'star-system català sortia desacomplexadament de l'armari demanant a la ciutadania que participi en el 10A. directe!cat fa un repàs dels personatges públics que s'han significat a favor de la consulta -ja sigui per votar-hi sí, no o en blanc- o obertament en contra del dret del poble de Catalunya a expressar la seva opinió sobre el seu futur nacional.






urna, arenys de munt, consulta, barcelona decideix
Comparteix
   


Etiquetes
Pujol, Mas i el Govern esperonen la participació
Les notícies més sonades pel que fa a la participació dels polítics en la consulta del 10A han estat sens dubte els vots del president de la Generalitat, Artur Mas, i de l'expresident Jordi Pujol. Per bé que ho feien privadament i sense imatges, la participació del president i l'expresident han contribuït a mobilitzar els barcelonins en els darrers dies de recollida de vot anticipat. Un cop va transcendir que Mas havia votat a l'urna situada a la seu d'Òmnium Cultural, la centraleta es col·lapsava de trucades i els votants feien cua per poder dipositar el seu vot a la mateixa urna que el president.

Aquesta mateixa fórmula, votar com a ciutadà i sense repercussió mediàtica, s'estendrà als membres del Govern que participaran a la consulta. Així ho ha fet ja la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, i es preveu que ho facin els consellers de Cultura, Ferran Mascarell; el d'Economia i Coneixiement, Andreu Mas-Colell, i el de Salut Boi Ruiz. A dia d'avui encara queda per resoldre la incògnita de què farà la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, màxima representant d'Unió a l'executiu català. Dies enrere transcendia que Ortega havia decidit participar al 10A, per bé que sense desvelar el sentit del seu vot, però pocs dies després la versió oficial canviava i es limitava a dir que la vicepresidenta 'no descarta' votar.

El bloc del 'No'
Malgrat tot, alguns dirigents polítics han rebutjat participar a la consulta per motius diversos. Ja al mes d'octubre l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, avançava la seva decisió de no participar en la consulta al·legant que el procés 'no compta' amb ell. A mesura que s'acostava la data, es constatava que l'alcalde havia decidit no només no votar sinó posar totes les traves possibles als organitzadors de la consulta. Una posició similar és la de la regidora d'ICV, Imma Mayol, que titllava la consulta d'artificial i argumentava que per això no se sentia cridada a participar. D'entre les files ecosocialistes tampoc hi participarà el secretari general del partit, Joan Herrera, que com a defensor de l'opció federalista es nega a participar en la consulta si no recull aquesta opció.

Una altra posició, contrària a l'adoptada pels membres del Govern, és la de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. La segona autoritat del país no participarà a la consulta perquè defensa, al contrari que el president, que no pot destriar el càrrec que representa de la persona i rebutja que pugui votar exclusivament com una ciutadana més. De Gispert, militant d'Unió, segueix en aquest sentit les directrius del líder del seu partit, Josep Antoni Duran i Lleida, que va recomanar als polítics que no participin a les consultes perquè no és un debat positiu i, a més, considera que les seves opinions s'han de manifestar a les institucions i no al carrer. Duran assegura que no votarà perquè aquest diumenge és a Berlín, tampoc ho ha fet a través del vot anticipat.

No tot són independentistes
Un dels trets de la consulta de Barcelona, i un fenòmen que de fet s'ha anat reproduint a l'hora que la consulta arribava a l'àrea metropolitana, és la implicació en el procés de personalitats que si bé no són independentistes celebren que es pugui fer una consulta i donar la paraula als ciutadans. És el cas, per exemple, de l'exdiputada del PP, Montserrat Nebrera. Barcelona Decideix espera un increment del percentatge de vots negatius, una dada que si més no consolida l'essència de la consulta i fa crèixer la participació.

Polítics de gairebé tots els partits
Al llarg de les jornades de vot anticipat i durant aquest diumenge, polítics de gairebé tots els partits participaran en la consulta. Per part de CiU ja van avançar que ho farien el secretari general, Oriol Pujol, i el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat del seu equip. L'eurodiputat Ramon Tremosa ja ho va fer durant la jornada de 24 hores de recollida de vot anticipat al barri de Gràcia.

Entre les files republicanes votaran el president del partit, Joan Puigcercós, que anirà acompanyat pel president de la Federació de Barcelona, Oriol Amorós, (que ja va votar a Nou Barris) i el candidat a l'alcaldia, Jordi Portabella. També votaran la portaveu del grup municipal, Ester Capella; el secretari d'Imatge i Comunicació del partit, Ignasi Llorente, i Gerard Gómez, nou portaveu de les JERC, entre d'altres càrrecs del partit.

Malgrat que Joan Herrera i Imma Mayol hagin decidit no votar, per part d'ICV es comptarà amb la presència del candidat a l'alcaldia Ricard Gomà -que fa pocs dies va declarar-se independentista públicament- i la portaveu del grup parlamentari, Dolors Camats, que ja va dir que votaria a favor de la independència

També votarà el candidat de Solidaritat a l'alcaldia de Barcelona, Santiago Espot, i el candidat de la CUP Xavier Monge.

L'Star-system català amb la consulta
A banda de la participació o no dels polítics en la consulta, la campanya ha destacat per la implicació de destacades personalitats del món de la cultura i personatges mediàtics que han contribuït amb la seva participació a afavorir que la ciutadania conegui la consulta i es decideixi a votar. Les darreres incorporacions han estat l'exfutbolista i exentrenador del Barça Charly Reixach i l'escriptor Quim Monzó, que han tancat la llista de més de 200 personalitats que donen suport a Barcelona Decideix. Entre ells s'hi compten Núria Feliu, Arcadi Oliveres, Miquel Sellarès, Isabel Clara-Simó, Pere Tàpies, Josep M. Terricabras, Montserrat Abelló, Jaume Cabré i Pilarín Bayés, entre molts d'altres.

Una bona mostra del suport dels personatges públics a la consulta és el vídeo 'No votis' que va registrar més de 40.000 visualitzacions en les primeres 24 hores que va estar penjat a la xarxa. Hi apareixen Quim Masferrer, Màrius Serra, Pep Anton Muñoz, Anna Sahun, Joan Carreras, Roger Coma, Bibiana Ballbé, Òscar Dalmau, Toni Albà, Agnès Busquets, Beth Rodergas, Sívila Bel, Mercè Pons, Lloll Bertran i Joel Joan.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
ANTON fletxa san jose
8 d'abril de 2011, 15.41 h

VOTAR NO ES ALTRA COSA QUE RECORDAR DE TANT EN TANT QUE SOC LLIURE I QUE LES COSES LES PUC CAMBIAR AMB UNA PAPERETA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
8 d'abril de 2011, 12.58 h

DESPRES DE VEURE QUE TENIM NACIS DE L'EPOCA DE LA PACA!! TOTS MES QUE MAI HA VOTAR SI!!! ON S'HA VIST QUE ENCARA ARA TINGUEM NACIS RONDANT TRANQUILAMENT QUAN HAURIEN D'ESTAR TANCATS A LA PRESO!!

TOTS A VOTAR SI!!!! DE FORMA INDESCUTIBLE !!

FORA NACIS DEL MON!!!

CATALUNYA ESTAT D'EUROPA!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaume fletxa Put (Aespaña)
8 d'abril de 2011, 12.00 h

Roger, precisament el que no feu els espanyols veritat? No deixeu convocar un referendum, deslegitimeu als independentistes dient que som 4 matats i a més prohibiu que la gent pugui votar als seus partits: SORTU. Vaja que els espanyols com tu moltes lliçons no podeu donar...


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
atlasac fletxa Vila-real
8 d'abril de 2011, 11.41 h

Be, això ja ho sabem nosaltres, si no guanyem guanyaran ells, i no serà VINCULANT, però si GUANYEM NOSALTRES SIIII QUE SERA VINCULANT i si a l´abril NO GUANYEM potser ho farem al maig, que també VOTAREM INDEPENDENCIA i ho farem tantes vegades com fatja falta!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
roger fletxa gavà-mar
8 d'abril de 2011, 10.25 h

#1 si ets demòcrata ja saps el que has de fer:
1r.- NO DESLEGITIMAR CAP OPCIÓ POLÍTICA
2N.-DEIXAR QUE LA GENT PUGUI TRIAR AMB LLIBERTAT L'OPCIÓ POLÍTICA QUE MÉS LI CONVINGUI
2n.-FER ALLÒ QUE ET ROTI I NO EL QUE ET DIGUIN.

és senzil, és la democràcia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 d'abril de 2011, 08.56 h

"Votar o no votar?"

Si ets demòcrata, ja saps que has de fer.
Senzill, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.