directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:04 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'Eurocambra es gasta 6.000 euros en 'traduir' del català al valencià l'espot de televisió electoral

El govern valencià ha amenaçat de no emetre l'anunci a Canal 9 si era el mateix que el de TV3

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El Parlament Europeu diferencia el català del dialecte valencià en la seva campanya de propaganda institucional per a les eleccions del 7 de juny i s'ha gastat 6.000 euros en 'traduir' un espot de televisió de trenta segons per emetre'l al País Valencià. La versió valenciana de l'anunci (vídeo) és idèntica a la catalana (vídeo), al text no se li ha modificat ni una coma i només s'han canviat els actors, que diuen exactament el mateix però amb accents diferents. Fonts de l'Eurocambra han revelat que el govern Camps ha pressionat perquè es canviï la campanya, amenaçant amb no emetre l'anunci a Canal 9 si és el mateix que es pot veure a TV3.
anunci, europees, eurocambra
Comparteix
   

L'espot de televisió du l'eslògan 'Tu decideixes com seran les notícies del demà' i hi apareixen sis personatges que diuen quins titulars els agradaria veure en els informatius del futur. Aquestes sis frases surten subtitulades en pantalla i s'escriuen exactament igual, tant en l'anunci per a Catalunya com en la versió per al País Valencià: 'Una tanca al voltant d'Europa per aturar la immigració il·legal'; 'Per a mantenir els llocs de treball, no es deixaran entrar importacions per les fronteres europees'; 'Està prohibit conduir entre setmana'; 'Per combatre la recessió, es reduirà l'impost sobre la renda'; 'Els pares s'han de quedar a casa durant almenys dos anys', i 'Els límits de velocitat s'eliminen per ajudar la indústria automobilística'.

També la veu en off és idèntica en les dues versions: 'Aquestes són notícies reals, tu decideixes com seran les notícies del demà'. L'única modificació que se li ha fet a la versió valenciana són dos dels sis actors, que canvien l'accent tot i fer servir les mateixes paraules que en la versió catalana. També se'ls ha canviat d'ordre: el primer en la versió catalana és l'últim en la valenciana i el primer en la valenciana és l'últim en la catalana. Els altres quatre, que parlen en altres llengües, són els mateixos.

Aquesta petita modificació li ha costat al Parlament Europeu 6.000 euros, segons ha reconegut a l'ACN el responsable de mitjans audiovisuals de la direcció general de Comunicació de l'Eurocambra, Fernando Carbajo. 'Estem obligats jurídicament a fer aquesta traducció, tot i que sigui mínima i només calgui canviar una coma, perquè l'Estatut valencià diu que la seva llengua es diu valencià', explica Carbajo, exdirector de la representació del Parlament Europeu a Madrid. Carbajo va rebre una 'notificació oficial' del govern Camps quan era el representant de l'Eurocambra a Madrid advertint-lo que els mitjans de comunicació públics del País Valencià no emetrien el mateix anunci que TV3. La versió de ràdio, per contra, només s'ha fet en català i en castellà, sense versió especial per al País Valencià.

Versió catalana:


Versió en dialecte valencià:



Flamencs i holandesos també tenen versions diferents

L'Eurocambra també ha fet versions diferents de l'anunci en alemany, una per a emetre a Alemanya i l'altra per a Àustria, en neerlandès, per a Holanda i per a Flandes, en grec, per a Grècia i per a Xipre, i en suec, per a Suècia i per a Finlàndia. L'espot, de trenta segons de durada, també s'ha traduït a l'euskera i en gallec. En total se n'han fet 54 versions lingüístiques diferents, segons Carbajo: 'Si per alguna cosa apostem al Parlament Europeu és per al diversitat, pel multilingüisme'. En l'anunci, que es va enregistrar aquest febrer als estudis United Visions TV de Berlín, hi apareixen 70 persones i en el càsting o entrevistes prèvies van participar fins a 750 ciutadans dels 27 estats membres de la UE.

El cost total d'aquesta campanya institucional per fomentar la participació en les eleccions europees, que firma la publicitària alemanya Scholz&Friends, és de 18 milions d'euros. L'Eurocambra demana a les televisions públiques i privades que emetin l'anunci gratuïtament abans del 5 de juny. En la versió alemanya hi apareixen quatre famosos: l'exfutbolista Olivier Kahn, la presentadora del canal VIVA i expresentadora de la MTV Johanna Klum, la cantant Inka Bause i el presentador de televisió Elton.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
16 de maig de 2009, 21.50 h

TAMBE S,HA DE RESPECTAR L,ESTATUT CATALA. SR. CARBAJO, AIXO NO ES CAP JUSTIFICACIO PER AL VALENCIA I TOT EL QUE ES ESPANYOL I ESTA MAL FET.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
16 de maig de 2009, 19.48 h

Crisis ? quine crisis, aixo es un païs de ricachones, i tira p`'an davant


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jon fletxa Barcelona
15 de maig de 2009, 17.53 h

La pregunta no és si hi hauria cap problema en passar a Catalunya la versió valenciana, sinó si algú ni tan sols se n'adonaria.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
15 de maig de 2009, 15.09 h

Si el que volien, era fer palès que el català i el valencià eren el mateix i que el camí per fer el ridícul era aquest...ho han aconseguit.

Patètic. Han quedat retratats!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jordi Basco fletxa Sant Just Desvern
15 de maig de 2009, 14.48 h

I si haguéssin passat l'anunci en valencià a Catalunya, hi hauria cap problema? Segurament no. Proposo que a partir d'ara, si cal, ens passem a anomenar nordvalencians i ens puguem apropar a ells, ja que en realitat som el mateix poble.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
xavi fletxa Lleida
15 de maig de 2009, 12.14 h

la estupidesa del govern valencia, un cop mes, no te limit!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.