El PP torna a rebutjar l'ús del català a les Corts
La proposta s'ha fet al Senat
El Senat ha aprovat una moció de l'Entesa que busca normalitzar l'ús de les llengües cooficials en les administracions de l'Estat. La moció inclou demanar la traducció dels webs oficials de l'administració així com de la documentació oficial. Pel senador de l'entesa, Miquel Bofill, existeix un compromís que ha quedat 'implícit': que el pròxim any ja sigui possible emprar al Senat qualsevol de les llengües oficials de l'Estat. Tots els grups parlamentari han votat a favor del text, tret del Grup Popular. L'argument dels populars han estat motius 'tècnics', específicament que no es mencionava el valencià al text i la intenció que els funcionaris aprenguin la llengua als territoris on és pròpia. El Senat ha tornat a aprovar una moció que busca que es puguin parlar totes les llengües de l'Estat a les dues Cambres: Senat i Congrés. No és la primera, l'Entesa Catalana del Progrés n'ha presentat ja dues més des que Rodríguez Zapatero és president del govern espanyol.
Segons els populars, que finalment s'han oposat, no tenien intenció de fer-ho. El senador valencià, Pedro Agramunt, ha explicat que el seu rebuig ha vingut motivat perquè no es reconeixia al text el valencià com a llengua. El PP tampoc volia que 's'obligués' als funcionaris a aprendre la llengua pròpia de cada territori si hi van a treballar.Informes de reclamacions lingüístiques
El text aprovat insta al govern espanyol a enviar anualment a les cambres un informe sobre totes les reclamacions que els ciutadans remeten a l'administració en matèria lingüística. Un primer pas serà traduir tots els webs de l'administració espanyola a les tres llengües cooficials. Un altre punt de la moció aprovada, demana que tots els formularis oficials també es tradueixin.
El senador de la Entesa per Girona, Miquel Bofill, ha defensat una moció que reclama que es respecti el dret ciutadà a l'opció lingüística i que es normalitzi l'ús de les llengües oficials en l'entorn de l'administració general de l'Estat. Bofill ha lamentat no poder expressar-se en català amb normalitat en l'hemicicle com així es va acordar pel Senat en virtut de dues mocions de la Entesa en l'últim ple de la passada legislatura i a l'inici de la present.
El senador ha presentat un text alternatiu al presentat originalment per la Entesa, després d'arribar a un acord amb el grup socialista, que ha rebaixat substàncialment les demandes. Bofill ha subratllat el compromís que ha quedat 'implícit': el pròxim any ja sigui possible emprar en el Senat qualsevol de les llengües oficials de l'Estat. Bofill ha recordat al president del Senat que està en les seves mans iniciar una reforma del Reglament. Va ser en aquest punt quan la darrera moció aprovada va quedar encallada.
Miquel Bofill ha concretat que un primer pas és el d'establir un sistema de traducció simultània en l'hemicicle ja que els senadors que s'expressen en català, èuscara o gallec han de autotraduir-se en cas d'emprar la seva llengua i això és 'discriminatori'.
Per la seva banda, el diputat de CiU, Jordi Vilajoana ha donat un toc d'atenció al govern espanyol i li ha dit que 'no és una responsabilitat dels governs autonòmics' defensar les llengües, sinó que també ho es de l'executiu de Zapatero.