directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 17:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern prestarà fins a 900 euros mensuals als universitaris que vulguin estudiar en altres països europeus

Hauran de retornar-los sense interessos al cap de dos anys

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els estudiants catalans que vulguin viatjar per Europa per fer estades de fins a sis mesos a universitats de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) compten a partir del curs 2009-10 amb noves ajudes de la Generalitat. El Govern donarà 200 euros mensuals a cada estudiant i ofereix, a més, la possibilitat d'obtenir un sou de fins a 700 euros mensuals. Els estudiants hauran de retornar aquesta darrera ajuda al cap de dos anys, sense interessos, i fraccionada mensualment al llarg de quatre anys. Rebre aquests diners no impedeix als alumnes catalans optar a les ajudes estatals i europees, també disponibles pels que vulguin creuar la frontera estatal i estudiar a l'estranger.
blanca palmada universitats
Comparteix
   

Les beques Mobint han doblat aquest any el seu pressupost, de 2 milions d'euros han passat a 4. Aquest fet, segons la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, assegurarà que gairebé tots els estudiants que sol·licitin ajudes puguin rebre-les. Cal recordar que l'any passat el 43% dels estudiants que van demanar rebre els 200 euros mensuals per estudiar fora no van rebre res.

El programa Mobint aquest any rep a més el reforç d'un fons de 5 milions d'euros que permetrà als estudiants que ho demanin accedir a un préstec 'sense interessos ni avals', subratlla Palmada. El préstec es donarà als universitaris que planegin una estada de tres a sis mesos en territori europeu. Els alumnes rebran la quantitat desitjada, fins a 700 euros per mes d'estada, de cop i a l'inici del seu periple. L'hauran de retornar dos anys després i fraccionada mensualment al llarg de quatre anys.

Ambdues ajudes poden solapar-se, fet que facilitaria als viatgers disposar de fins a 900 euros mensuals. Els criteris de selecció per rebre les ajudes tenen en compte la situació socioeconòmica dels sol·licitants, el seu domini de la llengua de destí i el seu expedient acadèmic.

Les beques, una situació 'insostenible'

La comissionada Palmada ha reconegut que s'ha arribat a una situació 'insostenible' pel que fa a les beques universitàries estatals. L'estat administra aquestes ajudes als universitaris que compten amb dificultats econòmiques per estudiar a les universitats espanyoles. Adjudica les beques només tenint en compte la renda de les famílies de tot l'estat. Aquest criteri fa que els estudiants catalans rebin només el 8% de les beques, tot i que representen el 17% dels universitaris de tot l'estat. Si es tingués el compte el preu de la vida de Catalunya, 'augmentarien molt' els universitaris que podrien disposar d'ajudes.

El Tribunal Constitucional ja ha reiterat en diverses ocasions que s'hauria de fer efectiu el traspàs del poder d'administrar les beques a les comunitats autònomes. Palmada ha assegurat que no sembla que 'hi hagi cap canvi' que anunciï que pròximament es produeixi aquest traspàs.

Les matrícules no pujaran de preu


El pròxim 2 de juny el Govern estatal confirmarà que el preu de les matrícules de les universitats 'no pujaran', ha avançat Palmada. Les veus 'més alarmistes' quedaran desacreditades, ha explicat la comissionada.

El recàrrec per estudiar una segona carrera podria desaparèixer


Durant el pròxim Consell Interuniversitari la comissionada, segons ha informat aquest dijous, proposarà abolir un recàrrec, que només existeix a Catalunya, i que fa que els estudiants que volen cursar un segona carrera hagin de pagar un 40% més cara la matrícula. El recàrrec es va fer l'any 96, en un moment 'de saturació' de les facultats, recorda Palmada. Per aquest motiu li sembla 'injustificat' mantenir-lo.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.