directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 20:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La ministra de Cultura entén que la Generalitat vulgui reequilibrar l'oferta de cinema

També es mostra comprensiva amb les distribuïdores i els exhibidors

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, reconeix que hi ha un desequilibri entre la realitat de la llengua catalana i l'oferta cultural a Catalunya i s'ha mostrat comprensiva amb la Llei del cinema que està redactant el Departament de Cultura de la Generalitat. En la seva primera visita a Barcelona, la ministra ha assegurat que la preocupació catalana és comuna a Europa, on el cinema i la cultura estan perdent espai en favor de la influència anglosaxona i l'extensió de l'anglès. A la vegada, González-Sinde entén la preocupació de les distribuïdores i els exhibidors perquè els hàbits dels espectadors 'fa anys que estan constituïts' en unes projeccions en castellà.
angeles gonzalez sinde ministra cultura
Comparteix
   

Tot i deixar clar que és una mera observadora en aquest debat, la ministra de Cultura s'ha mostrat comprensiva amb la Llei del cinema catalana, que tot just s'està redactant però pretén obligar a doblar o subtitular la meitat de còpies de pel·lícules al català, a més d'imposar una taxa al doblatge per afavorir les versions originals i fomentar la indústria catalana.

'La distribució del cinema està desequilibrada i és natural que hi hagi intents per revisar-la', ha afirmat la ministra, abans de reconèixer que la cultura europea en general està perden espai o és 'normal' que hi hagi preocupació a les administracions per 'reequilibrar les regles del joc'. Tanmateix, comparteix la preocupació del sector per aquests canvis perquè 'no és un bon moment' per al cinema.

Tot i això, preguntada per un possible paper de mediació si les relacions entre el Departament de Cultura i les 'majors' americanes s'encalla per aquesta obligació de traduir les pel·lícules al català, la ministra ha contestat que confia 'que les dues parts trobin una manera de conciliar els interessos i els drets de tots'.

Sobre el seu suport al 'Manifiesto sobre la lengua común', fet públic abans de ser nomenada ministra, González-Sinde ha rectificat assegurant que 'un dels valors' de l'Estat és la 'diversitat' i l''especificitat'. En moments de crisi, la preocupació hauria de ser que acabi triomfant l'anglès i el model anglosaxó, ha asseverat, després de defensar el dret dels ciutadans de les diferents regions a parlar la seva llengua.

Després de participar al Congrés d'Economia i Cultura, organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, la ministra ha visitat el Liceu i l'Institut d'Estudis Catalans, on s'ha reunit amb els seus responsables, Joan Francesc Marco i Salvador Giner respectivament. Sobre el teatre, que té pendent la renovació del contracte econòmic amb l'Estat espanyol, a ministra ha assegurat que és una 'prioritat' per al Ministeri de Cultura.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
22 de maig de 2009, 09.15 h

Gracies, moltes gracies Sra Ministra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.