directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Romeva porta a Europa el cas del monument franquista als caiguts de la batalla de l'Ebre a Tortosa

Pregunta a la CE si mantenir la simbologia franquista és compatible amb la normativa comunitària

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha demanat a la Comissió Europea que valori si mantenir simbologia franquista és compatible amb la política comunitària. La UE té com a objectius recuperar la memòria històrica i condemnar els crims dels règims totalitaris del segle XX a Europa i per això ara Romeva planteja que els monuments dedicats al règim del general Franco poden ser il·legals. L'ecosocialista ha utilitzat com a exemple el monument franquista que hi ha al riu Ebre al seu pas per Tortosa. 'La resistència d'alguns ajuntaments a retirar la simbologia enaltidora del franquisme demostra que, en certs aspectes, encara no hem culminat el procés de transició a la plena democràcia', lamenta Romeva.
monument franquista, tortosa, batalla de l'ebre
Comparteix
   


Etiquetes
Ja al juny de l'any passat, el Parlament Europeu va reconèixer que la simbologia de l'àguila, el jou i les fletxes i el lema franquista 'Una, grande y libre' que s'exhibeix en un exemplar de la Constitució espanyola a la seva seu a Brussel·les podia 'resultar ofensiva' i va decidir passar-ne la pàgina. Mig any després que l'ACN revelés que, en una vitrina a tocar de l'hemicicle, s'exposava permanentment un original de la Constitució espanyola del 1978 amb aquests símbols del règim de Franco i que els eurodiputats catalans, i també alemanys i italians, protestessin formalment, l'Eurocambra va actuar.

Com que va ser un regal del Congrés dels Diputats, el Parlament Europeu li va demana al seu president, José Bono, que el substituís per un de democràtic. Com que Bono no ho va fer, es va optar per amagar la simbologia preconstitucional canviant la pàgina de la Constitució exposada.

En record del feixistes 'que van vèncer les forces democràtiques'
Al mes de novembre, el ple de l'Ajuntament de Tortosa va rebutjar la moció popular que es va presentar amb el suport de més de 850 signatures per retirar el monument franquista del riu Ebre. Els vots dels grups municipals de CiU i del PP van evitar que l'ajuntament aprovés la moció per retirar la simbologia franquista de la ciutat, que comptava amb el suport del PSC, ERC i ICV. La moció instava l'Ajuntament a retirar tota la simbologia franquista de la ciutat i molt especialment el monument que hi ha al mig del riu Ebre erigit pel dictador Francisco Franco el 1966 amb motiu de la batalla de l'Ebre.

'Tortosa va ser una de les ciutats que més va patir els atacs del front feixista durant la guerra civil espanyola', explica Romeva a la pregunta parlamentària, en què afegeix que també hi ha places que duen el nom de persones vinculades al règim franquista, com la plaça i l'institut Joaquim Bau, i fins i tot, el barri 'Tretze de gener' recordava, fins fa poc, la data en què els feixistes 'van vèncer les forces democràtiques a Tortosa'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
12 d'abril de 2011, 21.41 h

#8 ui! perdo, oi que calces es amb c...? es que vull riure una mica mes gracies a tu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
12 d'abril de 2011, 21.39 h

#7 D'on no hi ha no es pot treure.
Has deixat ben clar de qui peu calzes, i no et dire mal bitxo perque esta clar que en tinc una mica mes d'educacio que tu!
Aixo si, heu fet que rigui molt, aixo en lloc de ser un espai on dir cada un la seva, heu lograt que sigui un safareig.
Apa, fins mai "trini" i cia.
Jo continuare recollint signatures per que treguin aquesta taca negra de la nostra geografia i la fiquin en un museu.
||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Trini fletxa L'Ametlla de Mar
12 d'abril de 2011, 17.54 h

Gràcies, Argentina, no penso discutir més amb un individu de tant curtes mires. Jo he deixat la meva opinió al principi i aquest mal bitxo m'ha tractat de patètica i no-sé-que-més! I a més es creu amb el dret d'especular sobre si a la meva família ens hem beneficiat o hem patit el franquisme.
A casa meua van patir la impotència de veure una vida jove i plena de futur, escapçada en el front de l'Ebre, i tant cruel com aquest energumen que ara em retreu no-sé-que sobre la falta de res... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 d'abril de 2011, 16.05 h

#4 Argentina, visca la llibertat d'expressio maca.
De que vas?, dir que es un apoltronat i un covard, d'entrada no es cap insult, no se si estaras a l'alçada cultural de la teva amiga!
Carai quin pati, segurament us agradaran els correbous tambe, i qui sap, fins i tot en teniu una bandera d'ecspaña en un lloc privilegiat a casa vostra.
Mira, aneu fent, que afortunadament tambe anirem fent els altres, amb gent aixi, quasi que no val la pena perdre el temps ni la paciencia. Tard o d'hora tot es... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
12 d'abril de 2011, 15.48 h

#3 Estimada culta.
En quant a l'H tota la rao, quan ho he vist ja era tard. Esta clar que tu amb la teva gran sabiduria no comets mai cap d'error.
Per la resta disculpa, pero ni puc, ni vull donar-te la rao tot i el teu desig i necessitat de sentir-te superior. Totes les cultures han fet malifetes i si han lograt ser-ho es d'una banda per la seva manca de d'humanitat i per l'altra per les seves aportacions a diferents disciplines com ara les matematiques, medicina, astronomia..., pero comparar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Argentina fletxa Terrassa
12 d'abril de 2011, 15.42 h

Trini, no facis gaire cas a la persona que hi ha darrera del nom de "sóm i serem". En un altre article, s'ha dedicat a insultar al President Mas.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Trini fletxa L'Ametlla de Mar
12 d'abril de 2011, 12.55 h

Lo que ÉS vergonyós i patètic ÉS veure escrit ÉS amb H!!!

Els romans, distingit exaltat, van aniquilar tota una civilització (et sonen ELS ÍBERS, distingit ignorant???) Ah, no clar..., aquests no deuen comptar, com que són taaaaaant antics i potser no tenien gos!
Amb prou feines s'estan trobant vestigis dels seus pobles, però d'ells se'n desconeix absolutament tota mena de tret d'identitat, perquè la teua "estimada cultura romana" va fer lo mateix que vols fer tu amb la memòria, AN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
12 d'abril de 2011, 12.35 h

Hes vergonyos i patetic, una cosa es la cultura romana, en el seu temps i amb el que va donar de bo i dolent a l'humanitat i una altra molt diferent recordar un temps de violacio de drets, de tortures, de dictadura, de genocidi, de castracio cultural... Home, una mica de respecte!.
Tenir aquest "monument als caiguts" (feixistes, es clar! es un insult a Catalunya i a tots els que hem patit les seves consequencies. A Alemanya no en tenen cap element monument d'aquestes caracteristiques, hi ha, ai... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Trini fletxa L'Ametlla de Mar
12 d'abril de 2011, 09.49 h

Per aquesta regla de tres, hores d'ara, no ens quedaria ni un borrall del que van crear els romans. Jo sóc partidària de que es conservin els monuments com a llegats d'història (en aquest cas de la història que va subjugar i va assassinar impunement, però al cap i a la fi, història), si s'han de treure inscripcions, es treuen, i es dediquen a tots els que van donar la vida per a fer del seu poble, un poble en llibertat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.