directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 23:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'enquesta més fiable fins ara certifica que l'independentisme és majoritari a Catalunya

Segons el Baròmetre de la Comunicació, el 34% dels catalans vol l'Estat propi, i un 30% s'hi oposaria

Comentaris 34  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 17 vots )
carregant Carregant

El baròmetre de la Comunicació i la Cultura, un dels òrgans més potents del país per mesurar audiències i tendències en la població, ha preguntat per primera vegada sobre la intenció de vot en un hipotètic referèndum sobre la independència. El resultat d'aquesta enquesta, que és fins a 5 vegades més fiable que les habituals de diaris com El Periódico o La Vanguardia, torna a certificar que una majoria de catalans està a favor de l'Estat propi, ja que el 34% dels enquestats votaria 'sí' a la independència, s'hi oposaria un 30% i un 9% s'abstindria, mentre que un 23% ha preferit decantar-se pel 'no sap o no contesta'. L'enquesta s'ha realitzat sobre 5.084 persones majors de 18 anys, quan les mostres habituals dels sondejos a la premsa oscil·len entre 800 i 1.200 persones. 
'Si demà se celebrés un referèndum sobre la independència de Catalunya, vostè que votaria?' Aquesta és la pregunta que la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (Fundacc) ha fet a través del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a 5.084 persones majors de 18 anys durant els mesos de gener i febrer de 2011, en ple tram final de les consultes per la independència que s’han realitzat a 554 municipis de Catalunya des de setembre de 2009 i que van culminar aquest dilluns a Barcelona i a 19 altres municipis.

A partir de les dades obtingudes (pdf) pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, el 34% dels catalans votaria sí a la independència (2,1 milions de persones), el 30% votaria no a la independència (1,8 milions de persones), el 23% afirma que no sap o no contesta (1,4 milions), el 9% s’abstindria (gairebé 600.000 persones) i el 3% votaria en blanc (200.000 persones).

Independència i sentiment nacional

Dels catalans que votarien sí a la independència, el 70% se senten més catalans que espanyols o només catalans, el 15% se senten tan espanyols com catalans i el 4% se senten només espanyols o més espanyols que catalans. Dels catalans que votarien no a la independència, el 48% se senten tan espanyols com catalans, el 26% se senten només espanyols o més espanyols que catalans, i el 12% més catalans que espanyols i només catalans.

Solidaritat, el partit que aplega més independentistes

Per partits, el 97% de les persones enquestades que afirmen que Solidaritat Catalana és el partit polític que millor defensa els seus interessos votaria sí a la independència. També hi votaria a favor el 87% dels catalans que s’identifiquen amb ERC, el 51% dels catalans que s’identifiquen amb CiU, el 33% dels que s’identifiquen amb ICV, el 26% dels que s’identifiquen amb PSC, el 13% dels que s’identifiquen amb el PP i el 12% dels que s’identifiquen amb C’s. Per la seva banda, també votarien sí a la independència el 47% dels que s’identifiquen amb altres partits polítics diferents als esmentats i el 25% dels que no s’identifiquen amb cap d’ells.

Per contra, Ciutadans és el partit que cobreix millor les aspiracions dels qui s'oposen a la independència. El 77% de les persones que afirmen que C’s és el partit polític que millor defensa els seus interessos votaria no a la independència. També hi votaria en contra el 74% dels catalans que s’identifiquen amb el PP, el 44% dels catalans que s’identifiquen amb el PSC, el 31% dels que s’identifiquen amb ICV i el 24% dels que s’identifiquen amb CiU. Per la seva banda, també votarien no a la independència el 32% dels que s’identifiquen amb altres partits polítics i el 28% dels que no s’identifiquen amb cap partit.



 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#34
David fletxa Cornellà
15 d'abril de 2011, 14.03 h

#26 QuimX, els partidaris ja som més del 50%, concretament en som un 53%. Un 34% de "sí" i un 30% de "no", sobre el total de l'enquesta, és un 53% de "sí" i un 47% de "no" sobre els que expressen una opinió. No em siguis convergent tu ara, home.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
David fletxa Cornellà
15 d'abril de 2011, 13.59 h

#24 Tots els referèndums sobre alguna independència han partit de sondejos amb un percentatge de vots positius decidits inferior al 15%. Si a Montenegro haguessin partit del 53% de vots positius decidits, s'haurien independitzat deu anys abans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
toni fletxa vic
12 d'abril de 2011, 16.59 h

jo només sé que aquest resultat fa entre 5 i 10 anys era impossible .Cada cop estem més aprop.
Endavant i potser no només seran els nostres fills els que vegin el dia de la llibertat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Nasi fletxa cat
12 d'abril de 2011, 15.00 h

No és forçosasment més fiable pel fet que hi ha més entrevistats. A partir de 1000 entrevistats, l'index de fiabilitat en aquest tipus d'enquestes, és quasi nul, ja que influeixen moltes altres coses, com per exemple la manera de fer la pregunta, la llengua de l'entrevistador, etc.
Només, per exemple, el fet que els entrevistadors parlin en castellà la resposta a favor de la independència baixa molt.

En aquesta enquesta es dóna un valor totalment anormal de gent que no es decideix per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
David fletxa Tortosa
12 d'abril de 2011, 13.14 h

Els independentistes són majoria, però no voten partits obertament independentistes. Els partits majoritaris dieuen independència amb la boca petita o no ho diuen. Els capitans no serveixen per portar el vaixell, com han arribat tan lluny aquests simples mariners? http://vaderiure.blogspot.com/2011/03/principi-de-peter.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Francesc fletxa Badalona
12 d'abril de 2011, 13.10 h

#5 Manolo Gimenez. Parlant d'economia les normes no són les que tu apuntes. Sense descartar un petit boicot, d'altre banda inevitable, en economia ven el que té la millor relació qualitat/preu. Molt poca gent preferiria comprar car o pitjor només perquè són productes catalans. En qualsevol cas, en no posar res identificatiu a l'etiqueta el mercat el tens obert. Ademés, el mercat espanyol que en altres èpoques havia arribat a ser el 60%, ara mateix ronda el 30%. I les exportacions van pu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Jaume fletxa Put (Aespaña)
12 d'abril de 2011, 11.48 h

Manolo, això que dius és molt discutible donat que desde fa 10 anys l' economia catalana cada cop ven menys a Espanya i més a la resta del món. Pensa a més que Catalunya és el mercat del 15% dels productes espanyols i que Comunitats com Aragó o València entre d' altres venen el 25% de la seva producció a Catalunya. El que et vull dir que si volen jugar al boicot podem jugar tots a més la economia ha passat per sobre de la política des de fa uns anys: la gent comprarà el producte amb... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Jaume fletxa Put (Aespaña)
12 d'abril de 2011, 11.43 h

Son molt bones dades, si analitzem enquestes similars des de fa 10 anys veurem que la tendència que puja és la del independentisme per sobre de qualsevol altre. Pensem també que tenim una bossa de vot important en els federalistes i que aquesta gent desprès de l' Estatut molts s' han tret la bena dels ulls i amb el tema del Concerts molts ho faran (també d' aquells que no volen independència). S' ha de treballar molt i fer pedagògia, però això està més a prop del que pensem (Fa uns m... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
QuimX fletxa Barcelona
12 d'abril de 2011, 11.38 h

Aquestes dades són molt positives, però l'experiència internacional ens obliga a reconéixer que encara no n'hi ha prou, cal seguir treballant, quan aquestes enquestes donguin la majoria real (passind el 34 al 50%) llavors podem començar a parlar seriosament de poder guanyar un referèndum. No desdenyem el paper de l'estat, de la por i del terrortisme organitzat (de diferents intensitats) que és capaç d'organitzar (que, de fet ja ha organitzat en altres ocasions) amb tota la por i retraï... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.