directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 15:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Tena convida CiU a negociar: 'No plantegem un tot o res amb la Llei d'independència'

Solidaritat demana que s'accepti a tràmit la Llei i s'obre a acords per modificar-la · Turull defensa una posició intermèdia

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, ha explicat que allò que es vota aquest dimecres no és la declaració d'independència de Catalunya. 'Ni tan sols s'està votant la Llei íntegra', ha aclarit alhora que ha reiterat la voluntat de SI de pactar i arribar a acords amb CiU per tal que, un cop es permeti la tramitació parlamentària, la Llei s'adeqüi al programa electoral. Tena ha demanat a la federació nacionalista que no posi límits al dret a decidir i canviï aquest dimecres l'abstenció pel vot afirmatiu. Es preveu que el ple del Parlament rebutgi la proposta, que comptarà amb el vot a favor de SI i ERC, l'abstenció de CiU, i el vot en contra de PSC, PP i C's. Ambdós bàndols retreuen a CiU la seva ambigüitat després que el president i pràcticament tot el Govern hagi participat a la consulta sobre la independència aquest diumenge. CiU se'n defensa ubicant-se en una posició intermèdia a favor de la 'transició nacional', no de la independència, però també en contra de l'immobilisme de PSC, PP i Ciutadans que 'no volen que es mogui res'. I adverteixen que la federació nacionalista no es veu amb cor d'esmenar una proposició de Llei que reconeix que Catalunya és una nació i té dret a decidir.
solidaritat, parlament, independència
Comparteix
   


Etiquetes
Encara en plena ressaca per l'èxit esclatant de la consulta sobre la independència aquest diumenge a Barcelona, el Parlament debatrà aquest dimecres la proposició de Llei de declaració d'independència presentada per Solidaritat. Les posicions estan clares, tant Solidaritat com ERC hi votaran a favor i PSC, PP i C's ho faran en contra -de fet, han presentat esmenes a la totalitat- i CiU ha optat per abstenir-se després que Solidaritat no s'hagi avingut a retirar la proposta. Així, la cambra rebutjarà aquest dimecres la proposta que, amb l'abstenció de CiU, no tindrà el suport necessari per prosperar.

A menys de vint-i-quatre hores de defensar la tramitació de la llei d'independència, López Tena ha fet una crida a CiU perquè 'dialogui' i negociï amb SI per tal que la tramitació segueixi endavant. El diputat ha explicat que han enviat una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, al president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, i als portaveus de la federació a la Cambra, Jordi Turull i Ramon Espadaler, per tal de reunir-se 'a les nou del matí del dimecres' i poder així convèncer els nacionalistes de que 'esmenin els dos articles de la llei que diuen que entren en contradicció amb el seu programa electoral'. 'Tenim plena disponibilitat per modificar-los, i ho podríem fer per les converses que hem tingut amb ells', ha dit Tena.

CiU es nega a esmenar un text que reconeix Catalunya com a nació i el seu dret a decidir
Però a CiU no ho veuen igual i addueixen el programa electoral per justificar la seva abstenció en la votació de la llei per la independència. El seu portaveu parlamentari, Jordi Turull, ha argumentat que l'aposta de Convergència és la nova transició catalana cap el dret a decidir i que per tant seran fidels al seu compromís electoral. Turull creu que aquest posicionament els diferencia tant dels que han presentat la llei com dels que esmenant-la a la totalitat impedeixen qualsevol avanç nacional de Catalunya. Turull ha defensat que el seu grup no pot esmenar un text on s'admet que Catalunya és una nació i s'esmenta el dret a decidir. No obstant, des de CiU es considera que el text inclou dos articles que generarien frustració i farien bullir l'olla i que per tant s'han d'abstindre.

El PSC demana a CiU que esclareixi al Parlament la seva posició sobre la independència
La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha continuat carregant contra CiU per no aclarir la seva posició sobre la independència i ha celebrat que aquest dimecres el debat serveixi per esclarir la posició de CiU perquè creu que fins ara ha demostrat que 'no ho té clar, s'amaga o hi juga frívolament' i ha considerat que qualsevol de les tres opcions és igual de greu. Bonet ha evidenciat que el Govern de CiU en aquesta qüestió està clarament dividit i ha posat com a exemple 'la pujada de testosterona' del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, revelant el sentit del vot de la vicepresidenta Joana Ortega a la consulta. 'Podríem dir que estem davant un govern de CDC i un d'Unió, dos nords, dos estils, un vaixell que té dos capitans', ha conclòs.

El PP destaca la 'irresponsabilitat' de CiU abstenint-se i defensa que 'algú ha de posar seny'
El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, per la seva part, ha considerat que el debat sobre la Llei d'independència al Parlament serà 'un dels millors exercicis de cinisme i hipocresia' ja que troba 'una pèrdua de temps votar una cosa que no s'hauria de votar ni té sentit'. Quant a l'abstenció de CiU en la votació, i seguint amb la mateixa línia, ha destacat que els partits assistiran 'a la hipocresia d'un grup polític que al carrer alimenta el sentiment independentista i generar il·lusions utòpiques i després es fa enrere al Parlament. 'Si tots actuem irresponsablement com CiU ens abstenim tots i això s'aprova i algú ha de posar seny', ha subratllat.

Ciutadans defensarà la Constitució espanyola 'sense crits ni acampades'
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha acusat Artur Mas de ser 'el director d'una obra de teatre que va tenir una primera par t diumenge i que tindrà una segona part aquest dimecres'. Ha criticat que CiU deixés les urnes i locals públics per fer la consulta sobre la independència a Barcelona 'com si fos un procés electoral' i ha destacat que 'ara tiren la pedra i amaguen la mà perquè primer permeten un debat inconstitucional i després demana que retirin una proposició de llei il·legal que no té cabuda en un parlament autonòmic'. Al seu parer, CiU 'té un discurs al Congrés dels Diputats i un altre un diumenge de festa major'. A més de mostrar la seva oposició a la llei, ha recordat que Ciutadans 'defensa la Constitució sense crits i sense acampades'.

Laporta critica que Mas hagi 'folkloritzat' la consulta
Per la seva part, el diputat no adscrit del grup mixt, Joan Laporta, ha carregat contra el president Mas per la seva actitud envers la independència. Segons Laporta 'Mas ha folkloritzat la consulta al afirmar que votaria que sí en un referèndum i impedir de proposar-ne un'. L'expresident del Barça s'ha plantejat si algú que 'no és capaç de liderar un desig' pot generar confiança en els catalans per sortir de la crisi.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Jaume fletxa Put (Aespaña)
13 d'abril de 2011, 10.53 h

Fora broma la gent que vota a CiU i diu que és independentista en que pensen? Son tarats?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan fletxa Girona
13 d'abril de 2011, 10.26 h

Al·leluia CiU fa el triple salt mortal de l'ambigua-tat, per un costat ens diuen que s'abstindran perquè hi ha dos articles de la llei que poden crear frustració, i quan es dona la possibilitant desmanar-les diuen que no poden canviar articles que diu que Catalunya es una nació i parla del dret a decidir del poble català, ???amb que quedem os agradant o no???


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Tomppa fletxa Sabadell
13 d'abril de 2011, 09.10 h

I si serià anomenat 'llei de protecció de catalans contra dictadures' ... crec que fins i tot PSC voldria tenir protecció per futur si Espanya torna a dictadura ? Si em sembla i temo que majoria absoluta a Espanya és quasi dictadura ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
13 d'abril de 2011, 09.07 h

Bon dia... volem polítics dignes! Compartiu!

http://www.youtube.com/watch?v=198WBSDA1uA


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
francescc fletxa Barclona
13 d'abril de 2011, 09.01 h

Catalunya s'ha empobrit?

Sí. s'ha empobrit. La renta per càpita ha baixat, la pobresa ha augmentat i l'índex de competitivitat de les empreses a Catalunya ha baixat deu punts. És molt fort, i és la realitat econòmica del nostre país. El canvi és que els nostres polítics se n'adonin, com ha fet la societat civil amb les consultes populars, i que els nostres empresaris s'hi estan posant. Tots junts hem de retornar la confiança als catalans en el seu país, en tenir un país pròsper. I... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
13 d'abril de 2011, 09.00 h

Als independentistes que varen votar a CiU, gràcies pes rés!

O els independentistes de CiU són uns covards o si no son independentistes són uns botiflers!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.