directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 13:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Un centre d'interpretació difondrà la figura del president Macià a Les Borges Blanques

Obrirà portes aquest dijous coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'Espai Macià, el centre d'interpretació dedicat a la figura del que fou president de la Generalitat, Francesc Macià, ja ho té tot a punt per obrir les portes aquest dijous, coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana. L'equipament cultural, ubicat a les Borges Blanques, neix amb l'objectiu de difondre el llegat, la figura, trajectòria i manera d'entendre el món de Macià. L'espai, que espera atreure anualment uns 15.000 visitants i esdevenir un punt d'aturada del turisme que visiti les Garrigues o les comarques de Ponent, ha suposat una inversió de prop d'1,5 milions d'euros, finançats per Cultura, per fons estatals i l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
espai macià, borges blanques, espai macià
Comparteix
   


Etiquetes
L'Espai Macià es divideix en quatre plantes en què el visitant pot trobar una exposició permanent sobre la vida i els valors polítics, socials i humanistes de Macià; un audiovisual que fa una reflexió de present a partir de les idees i valors de 'l'avi' com ara l'honestedat, la fermesa, el diàleg, el dret a decidir, la llibertat, la terra, i els somnis com a instrument per al progrés i la justícia. Així mateix, el centre disposa d'una oficina de turisme, una botiga i una salta d'actes amb capacitat per a 60 persones.

L'exposició permanent 'El viatge de Macià' pretén generar un vincle afectiu amb l'època i transcendència del que fou president de la Generalitat i situar al visitant en aquell moment històric del país, però també en els anys posteriors fins arribar a l'actualitat on el somnis de llibertat i de progrés de 'lavi' encara són vigents. La mostra recull la infància i primera joventut de Macià; la seva dedicació com a enginyer militar; els fets del Cu-Cut; les etapes com a diputat; la dictadura de Primo de Rivera; l'exili i el retorn; els fets de Prats de Molló; el judici a París; la proclamació de la República; i la mort i els somnis de Francesc Macià.

El centre d'interpretació de les Borges Blanques també preveu acollir, sota la marca 'Espai Macià' activitats puntuals, especialment encarades a escoles, conferències, debats i actes per a tota la família sobre el valor de la llibertat dels pobles. També s'hi faran tallers, activitats didàctiques i trobades d'aprenentatge sobre Macià, la història contemporània europea, els drets humans fonamentals i la cultura democràtica. I, a més, servirà per acostar-se i conèixer les Garrigues, el vincle de 'l'avi' Macià amb aquesta comarca, la seva gent i els seus productes de qualitat, segons ha explicat l'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé.

El responsable de museografia de l'espai, Josep Maria Garcia Muñoz, ha recordat la vinculació de Macià amb la capital de les Garrigues és estreta, tot i aquest ser originari de Vilanova i la Geltrú. Els pares del que fou president de la Generalitat eren comerciants d'oli i vi i eren originaris de les Borges, població on el president va passar molts estius amb la seva família. És a les Garrigues on neix el germen del seu ideari polític, que en bon part es va articular en la defensa dels pagesos d'aquesta zona centrada en el cultiu de l'oli. Entre 1907 i 1923, Francesc Macià va obtenir l'acta de diputat per a la circumscripció electoral de les Borges Blanques. 

L'Espai Macià obrirà les portes al públic dijous 14 d'abril, data en què es commemoraran 80 anys de la proclamació de la República Catalana. El centre estarà obert de dimarts a dissabtes, en horari de matí i tarda, i els diumenges i festius al matí. El preu de l'entrada normal serà de 5 euros. Fins el dia 24 l'entrada serà gratuïta pels veïns de la comarca.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.