directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Independència, encara no

Malgrat els partidaris del 'No' estan en minoria, l'abstenció de CiU ha permès tombar la Llei per les esmenes a la totalitat de PSC, PPC i C's · Solidaritat ho tornarà a intentar aquesta legislatura

Comentaris 59  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 11 vots )
carregant Carregant

El Parlament de Catalunya ha viscut una jornada històrica aquest dimecres amb el primer debat sobre la independència de Catalunya que ha certificat que només 49 dels 135 diputats estan frontalment en contra de l'Estat propi. Després d'un llarg estira-i-arronsa protagonitzat per Solidaritat i CiU, la federació nacionalista s'ha refermat en la seva voluntat d'abstenir-se a la votació de la Llei d'independència, malgrat que Solidaritat s'havia avingut a modificar-la perquè CiU pogués votar-hi a favor. Aquest dimecres a la tarda, tal i com es preveia, el Parlament ha rebutjat tramitar la proposició de llei de declaració d'independència proposada per SI. Amb l'abstenció de CiU han prosperat les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PPC i C's. Així, la iniciativa només ha tingut el suport dels diputats d'ERC, de SI i de Joan Laporta. El PSC ha apostat per promoure un 'canvi' a l'Estat espanyol i una reforma constitucional, mentre el PPC ha alertat de les conseqüències econòmiques que suposaria la independència de Catalunya. Solidaritat ja ha avançat que tot i el rebuig de la cambra tornarà a presentar la Llei de declaració d'independència aquesta mateixa legislatura.
El portaveu de SI al Parlament, Alfons López Tena, ha tornat a moure fitxa aquest dimecres al matí enviant una proposta d'acord al president de la Generalitat, Artur Mas, i als dirigents del grup parlamentari de CiU per intentar que la proposició de llei de declaració de la independència continuï el seu tràmit parlamentari i les esmenes a la totalitat no prosperin gràcies a l'abstenció de la federació. Després que Artur Mas hagi argumentat aquest matí que no poden permetre que la proposició avanci perquè inclou que el Parlament ha de declarar la independència en la propera legislatura, els diputats de Solidaritat anuncien que renuncien a que el text fixi la declaració d'independència en la propera legislatura a canvi que CiU voti en contra de les esmenes de rebuig. No confonguem l'opinió pública, els retreia Artur Mas recordant que no està al programa electoral de CiU que Catalunya tingui un Estat propi aquesta legislatura.

Mas ha assegurat durant la sessió de control que continua estant d'acord amb el dret a decidir 'sense límits', però ha afegit que això cal aplicar-ho en els assumptes que tinguin al darrere majories socials molt àmplies. També ha subratllat que el programa electoral de CiU i el que va exposar durant el debat d'investidura no inclou cap compromís de declarar la independència aquesta legislatura, sinó lluitar per aconseguir el pacte fiscal.

Durant la sessió al ple del Parlament d'avui, el diputat Uriel Bertran ha explicat que havia demanat una reunió amb CiU i que no n'havia rebut resposta, retraient a Mas que, 'quan vostè era a l'oposició, es queixava que no hi havia diàleg amb el Govern. Ara som nosaltres els que no hem pogut tenir diàleg amb el Govern'.

Bertran ha assegurat que 'ja hi ha una majoria social a favor de la independència', citant l'enquesta feta pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a més de 5.000 catalans: 'La darrera enquesta, la més ben feta, demostra que hi ha una majoria social a favor de la independència'.

Mas, remetent-se al seu programa electoral, ha reiterat que la seva aposta pel dret a decidir de Catalunya se circumscriu, durant aquesta legislatura, a aconseguir el pacte fiscal en la línia del concert econòmic, que considera que sí que genera un sentiment d'adhesió majoritari. 'I parlant de majories -ha reblat-: si vostès en volen, donin exemple i demostrin unitat. Van sortir escollits quatre diputats i ara ja n'hi ha un que no hi és.'

La votació, a la tarda
La proposta de Llei d'independència presentada per Solidaritat es debatrà al llarg de la tarda d'avui, però molt probablement el Parlament la rebutjarà, perquè només hi votaran a favor els deu diputats d'Esquerra, els tres de Solidaritat i el diputat Joan Laporta, mentre que CiU s'abstindrà i PSC, PP i C's hi votaran en contra.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#59
pasbort fletxa Vila-real
17 d'abril de 2011, 11.24 h

Fart, refart, recontrafart, de tantíssimes noticies que han donat TOTS, TOTS els mitjans de comunicació de les manifestacions en favor de la llengua, ja ho SABEM MASSA els que votem que passa amb la llengua que PER AIXO VOTEM PERQUE LA VOLEM MORTA ASSASSINADA QUE· DESAPAREGUE i la MATEN ELS QUE MANEN HI HO PROPAGUEN - VISCA!! ELS QUE VOTEM ALS QUE ENS MATEN I ASSASSINEN LA NOSTRA LLENGUA...al més que vé els ho podràs agraï r altra vegada NO TE OBLIDES DE DONAR-LOS EL VOT ALS ASSASSINS!!... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#58
17 d'abril de 2011, 10.33 h

Al comentari 48. Sr. Alfons de Santes Creus: Aquesta vegada estic d’acord amb bastants de les coses que addueix al seu comentari. Amb el naixement de Solidaritat, efectivament es produí la segregació barroera de l’incipient independentisme a Catalunya, la qual es miri per on vulgui, i s’accepti o no s’accepti per qui això llegeixi, fou quasi letal, o sinó atenim-nos als resultats. Això fa recordar-me que durant la campanya electoral, vaig dir una i altra vegada, que ara (llavors) n... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#57
atlasac fletxa Vila-real
16 d'abril de 2011, 11.19 h

ESCOLTEU POLITICS JA NO US ADMITIM MES MENTIDES que si nabs que si cols etc. etc. o a un costat o a l´atre es hora de conèixer QUI ENS VOL QUE CONTINUEM ESCLAUS i QUI ENS VOL COM A PERSONES LLIURES fora de que si tronarà si rellampegarà EL TRONQAR I RELLAMPEGAR ja ho sabem que ho fà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#56
Isabel fletxa Sta.Eulàlia
15 d'abril de 2011, 10.20 h

#54 I ha que veure que bé et defineixes, ets un " artrista" peró no de revista .


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#55
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
15 d'abril de 2011, 00.55 h

#54 Lo de flo deu venir per lo capullo que ets,bé a part d'analfabet funcional,acomplexat,pocacosa,incult...en definitiva:el summum de l'hispanopaletisme concentrat en un individu miserable,subporducte de l'endogamia inmigrant,amb la no menyspreable col.laboració del honrat gremi de butaneros,en fí,un dels molts tipus que fem servir per a reclutar més independentistes,perquè la gent normal no vol ser com ell,una eina molt útil per a nosaltres.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#54
reger de flo fletxa barcelona ESPAÑA
15 d'abril de 2011, 00.49 h

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz los fachas indepes ladrando de nuevo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#53
Titani fletxa Catalunya, proper estat europeu.
15 d'abril de 2011, 00.12 h

Pseee..., ritme CiU: independència sí, però encara no, a mi personalment m'està bé, mentre no vagin al ritme de les opcions espanyolistes i/o federalistes, que no és ritme, sinó contra-ritme, aquells hi estan en contra.... El camí ja està traçat, ara només és qüestió de temps.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#52
14 d'abril de 2011, 23.45 h

-ha permès rebutjar la llei. No 'tombar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#51
14 d'abril de 2011, 19.19 h

A la campanya electoral SI ens prometia que al gener del 2011 proclamarien unilateralment la independencia. Ens hem esperat fins l'abril ( no vé de 3 mesos) i que han aconseguit??? : Rés !!!!!! . i la posada en escena previ al debat del parlament: cutre, kitch, i llastimosa.
Lo de SI al parlament aquesta setmana i lo de l'acampada és la putada més grossa que li podia passar al 10 A
Potser els votants de SI hauran de començar a demanar responsabilitats als seus representants, per què ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#50
14 d'abril de 2011, 18.33 h

Vostès senyors de CiU la historia els jutjarà pel seu trist paper d'abstenir-se quan en el Parlament i havia una majoria independentista, el President no va tindre ni la valentia de ser en el debat, tenien por que l'amo espanyol s'enfades?

VERGONYA CAVALLERS, VERGONYA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.