Es presenta l'arròs català 'Segadors del Delta'
S'inspiren en el cooperativisme de Llet Nostra
La Cooperativa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre ha presentat aquest dilluns al mercat de la Boqueria l’arròs 'Segadors del Delta', una varietat d'arròs rodó extra que es cultiva al Parc Natural del Delta de l’Ebre a través de mètodes tradicionals i respectuosos amb l’entorn. L'arròs 'Segadors del Delta', que exhibeix la senyera i els segadors a l'envàs, vol defensar el producte de la terra amb denominació d'origen davant la gran quantitat de marques blanques que omplen els supermercats. D'aquesta manera, la cooperativa adopta el compromís de destinar l'1% dels beneficis a la preservació del Parc Natural del Delta de l'Ebre. La presentació de l'arròs, que vol convertir-se en 'l'arròs català per Catalunya', ha estat presidida pel conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, i ha comptat amb la presència del mediàtic cuiner Isma Prados, que ha preparat un arròs de senyorets amb ànec.
Manel Ripoll, president de l’Associació de Comerciants de la Boqueria, ha defensat l’arròs Segadors del Delta perquè és un 'producte que dignifica i representa un sentiment català'. 'És producte extraordinari que ha fet gran un país i representa una cuina', ha afegit. Ripoll ha insistit en la importància de portar els productes del Delta de l’Ebre a tot Catalunya 'els espàrrecs de Gavà, la llonganissa de Vic... tots hem passat per allà mateix i ara li toca a l’arròs del Delta'. Segons Gerard Isern, gerent de la Cooperativa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre, l’arròs Segadors del Delta és 'una iniciativa que té la voluntat de ser l’arròs català per Catalunya, un arròs de qualitat i amb denominació d’origen'. Segadors del delta és el primer producte amb consciència ambiental, perquè l’1% dels beneficis retornarà al Delta de l’Ebre: 'aquesta és la nostra manera de donar les gràcies a la nostra terra, perquè és el present, el passat i el futur de la cooperativa'. Isern ha destacat l’origen de Segadors del Delta com un motiu perquè tots els consumidors catalans se’n sentin orgullosos de tenir-lo a casa seva. De les qualitats del nou producte, Isern se’n queda amb una en especial: el packaging. 'És un producte pràctic, per disfrutar-ne fins a l’últim gra d’arròs'. Finalment, ha afegit que Segadors del Delta és el resultat de l’esforç de les famílies de la Cooperativa per aconseguir una relació qualitat-preu immillorable que, a més, es presenta al mercat de forma innovadora. De la mateixa manera, Isern ha fet una crida al Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena demanant una implicació per ajudar als arrossaires del Delta de l’Ebre per poder estar als principals punts de distribució.
Seguidament, el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena ha volgut deixar clar que és 'un producte molt nostre i de qualitat'. El Conseller ha volgut destacar també la importància de la tasca dels arrossaires del Delta de l’Ebre per evitar la salinització de les terres: 'els 20.000 metres cúbics per hectàrea que utilitza el Delta de l’Ebre eviten que la sal del mar entri'. Arròs Delta, símbol moviment cooperatiu. Llena ha apel·lat també a la integració del producte a tot el territori català: 'la Senyera i els segadors que apareixen a l’envàs de 'Segadors del Delta' són un símbol de la Catalunya perifèrica que busca ser l’ambaixador de tot Catalunya posant en relleu els valors i la força d’una gent que defensa el seu territori'. 'Lo delta és present i futur si el preservem', ha sentenciat, però, sobretot, 'el delta és el futur si hi ha arròs'. de saber valorar els productes catalans. El Conseller tampoc ha oblidat la important tasca medi ambiental de la Cooperativa: 'només es preserva el medi ambient si la gent que viu al territori fa una activitat respectuosa'.
El conegut cuiner català Isma Prados, ha tancat l’acte amb una preparació i degustació d’un arròs de senyorets del Delta de l’Ebre amb ànec, brou fosc d’ànec i picada de fetge d’ànec, en versió cremosa a la cassola i sec al forn. “Amb aquest plat volem demostrar la versalitat de l’arròs Segadors del Delta, clar exponent dels arrossos de les plantacions del Delta de l’Ebre”. El plat s’ha acompanyat d’un vi negre jove de la collita de 2008 i un vi blanc fermentat en bota de la collita del 2007, ambdós del Consell regulador Denominació d’Origen Terra Alta.
1% dels beneficis a mantenir el Parc Natural del Delta de l'Ebre
Segadors del Delta fa palès el seu compromís amb els seus orígens destinant un 1% dels seus beneficis al manteniment del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Segadors del Delta és el primer producte català que retorna de manera directa part dels beneficis a la sostenibilitat ambiental del territori.
Segadors del Delta compta amb la denominació d’origen “arròs del Delta de l’Ebre” atorgada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. A més, la unió Europea ha inclòs aquest nou producte a la llista de Denominacions i Indicacions d’Origen protegides.