directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montserrat Tura: 'El canvi s'ha de fer dins del marc legal del qual ens hem dotat'

'Ningú no pot quedar fora del projecte de futur de Catalunya per raons de llengua o ideologia'

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Amb una defensa de la Constitució espanyola de 1978,  Montserrat Tura justifica el seu vot negatiu a la proposició de la Llei de declaració d'independència de Catalunya que aquesta tarda es debat al Parlament assegurant que Catalunya necessita avançar modificant el marc legal. Si bé la socialista ha recorregut a paraules del president Lluís Companys l'any 1936 i ha reconegut que 'alguns diran que el debat [sobre la independència] no toca, que el poble de Catalunya té altres preocupacions -i és cert que la crisi no s'ha de deixar de banda-, l'encaix entre Espanya i Catalunya no és un problema menor', ha acabat confirmant l'oposició del Partit Socialista de Catalunya a la proposició de Llei.

Comparteix
   


Etiquetes
'La nostra nació té massa dificultats per formar d'un Estat que hem ajudat a construir més que ningú. És un sentiment arrelat que ve de molt lluny i hem expressat de fa segles i que ha ressorgit. Ens sentim hereus d'aquesta tradició, dels catalans que al segle XII ja ho reclamaven. Hereus de Pi i Margall, deutors de l'Assemblea de les Bases de Manresa, hereus de Valentí Almirall, continuadors de la Mancomunitat impulsada per Part de la Riba i del Parlament recuperat per la Segona República que va fer renéixer l'esperança del poble català', ha dit Tura. I a partir de les paraules de Rovira i Virgili, les quals ens convidaven a ser 'amants de Catalunya i fidels executors de la Constitució [republicana]', la socialista ha centrat el seu discurs en vanagloriar la Constitució de 1978.

Acte seguit ha admès que 'si el temps l'ha desfasat, com que no és un llibre sagrat, pot i ha de canviar-se' però mentre no hi hagi aquesta actualització el PSC se cenyirà a ella. 'Entenem que ha canviat la percepció que tenim els catalans d'Espanya i aquest canvi és profund. Ara, aquesta Catalunya es bat en debats viscerals perquè la clau no és la independència, sinó que la clau és la llibertat dels pobles que s'expressa en cada circumstància històrica de manera diferent. Per això vull parlar de llibertat i aquest debat no es pot deixar en mans només dels independentistes. Tots els altres hi han de participar sense por.'

'Hem de perdre la por a les paraules. No rebutgem la proposició de llei per la por a la independència. La meva intervenció no és a la defensiva de quelcom. Volem aprofundir en el debat democràtic. Parlo de relacions d'intensitats variables. El canvi s'ha de fer dins del marc legal del que ens hem dotat. La societat catalana és exemplar i ningú no pot quedar fora del projecte de futur de Catalunya per raons de llengua o ideologia', ha conclòs.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
14 d'abril de 2011, 22.30 h

Montse: Que no cola, tu. Siau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
14 d'abril de 2011, 12.32 h

Miquel,
Tens raó en afirmar que l’actual marc legal es fonamenta (en certa manera) en els Decrets de Nova Planta, ja que si bé és veritat que la Constitució de 1978 fou refrendada pel poble i votada a les Corts, la seva promoció, redacció i aprovació foren fetes dins el marc de l’Estat espanyol, hereu directe d’aquell que nasqué dels Decrets de Nova Planta, i per aquest motiu manté com a pilars fonamentals i inamovibles alguns dels mateixos conceptes que aquells establien, com ar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
francescc fletxa Barclona
14 d'abril de 2011, 09.54 h

A tu també

Mai pensava que perdria el temps en contestar arguments lerreuxistes. La matraca de la il•legalitat i no donar-li el respecte que mereix la legitimitat és un mal argument. També era il•legal reivindicar Democràcia i l'Estatut d'Autonomia oi? Tu que vens a donar lliçons de legalitat no més? Has de començar a admetre que els pobles, al llarg de la història han desitjar avençar en la millora de la seva condició. Comença a valorar la possibilitat de que els teus fills hag... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Miquel fletxa BCN
14 d'abril de 2011, 09.16 h

Recordeu que l'actual marc legal espanyol als Països Catalans es fonamenta en els Decrets de Nova Planta, implantats al territori amb violència, sang i foc, i per tant, és il·legítim.. Espanya, doncs, exerceix la sobirania de Catalunya de manera il·legitima.

Per recuperar la sobirania de Catalunya no s'ha de demanar a Espanya que la torni, sinó exercir-la, passant d'Espanya. És així de senzill.

http://ca.wikipedia.org/wiki/Decrets_de_Nova_Planta


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Santi Vidal fletxa Barcelona
14 d'abril de 2011, 01.00 h

Per sobre del "marc legal del qual ens hem dotat" hi ha les lleis internacionals que amparan, entre altres, el dret a l'autodeterminació.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Sebastià fletxa Barcelona
13 d'abril de 2011, 21.48 h

Dins aquest marc legal els governs espanyols del PPPSOE ens neguen els drets, els diners i la legalitat...
Marc legal? Vols dir que això és legal per a Catalunya?
Marc legal? Vols dir que això és legal per a tots els ciutadans de Catalunya?
Marc legal? Vols dir que això és legal per a tots els pensionistes que ara cobren una injusta pensió espanyola?
Vols dir...?
Potser que els polítics mireu cap el futur i els interessos dels ciutadans de Catalunya, ja sabem que aneu mols quilòmetres ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Alec fletxa Riudoms
13 d'abril de 2011, 21.23 h

El marc legal que ens hem dotat?? Ara ha quedat ben pal·lès que vostè és una completa ignorant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ANTON fletxa san jose
13 d'abril de 2011, 19.31 h

¿A SI? de que em parles del Tribunal Constitucional, del Expoli Fiscal, de les inversions en obres publiques a Catalunya, dels Aeroports catalans, de la Sanitat, del corredor mediterrani, de la normalitzacio linguistica, de que ¿COLLONS ESTAS PARLANT TURA? ¿de politics espanyols i jutges espanyols colonialistes? ¿de gent com tu colaboracioniste? ¿de 25 diputats venuts per un esco?, no et preocupis que la independencia la fara el poble i no esperem res de gent com tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Pau Casals fletxa Girona
13 d'abril de 2011, 18.40 h

Catalunya declara la independència des del seu Parlament democràtic i refrandat amb un referèndum. I llavors què ? Tura. El PSC aplicarà la legalitat espanyola ( ja no pas la catalana ) i vindrà la Chacón amb els tancs ? Això és molt Constitucional, però diria que el que queda retratat és Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.