![doble fletxa](/img/icones/fletxa_blava.png)
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic elaborarà un pla per complir amb el Protocol de Kyoto
La major part d'aquestes emissions la generen el transport, l'agricultura, la construcció o els usos domèstics
Catalunya supera en un 10% les emissions de gasos que permet el Protocol de Kyoto, segons dades del 2005 fetes públiques pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. Per això, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que depèn d'aquest Departament, ha presentat les bases d'un Pla d'Acció que centrarà les seves mesures en aquells sectors que no s'inclouen dins la Directiva de comerç d'emissions, com són el transport, l'agricultura o la construcció, ja que són els que generen la major part d'aquestes emissions.
L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic elaborarà un pla per complir amb el Protocol de KyotoCatalunya sobrepassa les emissions de gasos a l'atmosfera que permet el Protocol de Kyoto. Segons dades del 2005 i fetes públiques aquest dilluns pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, Catalunya supera en un 10% les directrius d'aquest acord. Així doncs, l'any 2005 a Catalunya es va increment l'emissió de gasos un 47% respecte a l'any 1990 –primer any que es van prendre aquestes dades-, quan el Protocol de Kioto regula que a l'estat espanyol aquesta xifra ha de ser inferior a 37.
En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha considerat que aquesta situació no és "gens" bona i que queda "molt" per poder complir els objectius de Kyoto i ha assegurat que ara és el moment de posar-se a caminar a "fons" per pal·liar-ho.
A més, l'anàlisi revela que la major part d'aquestes emissions la generen els sectors que no formen part de la directiva de comerç d'emissions. És a dir, el transport, l'agricultura, la construcció o els usos domèstics. Aquestes fonts s'anomenen emissions difuses i signifiquen un 66% del total de les emissions.
Mentre que la resta, un 34%, la generen els sectors inclosos dins la Directiva del comerç d'emissions, que són aquelles empreses que declaren les seves emissions, les verifiquen anualment i participen del mercat de compra i venda de drets d'emissió. En aquest sector hi formen part agents vinculats amb la generació elèctrica, la refineria de petroli i la combustió, la ceràmica, la calç, el ciment o el paper.
Per això, aquestes dades serviran com a punt de partida per a l'elaboració del Pla d'Acció per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic a Catalunya 2008–2012, que impulsa l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i que ha d'elaborar la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, i que se centrarà precisament en pal·liar les emissions difuses.
Tot i que aquest projecte encara es troba en fase embrionària, Baltasar ha indicat que algunes accions que es prendran, ja s'estan duent a terme en aquests moments. Així doncs, el conseller de Medi Ambient i Habitatge ha destacat mesures que ja són conegudes, com apostar per models de mobilitat més "sostenibles", la reducció de velocitat a l'àmbit metropolità, l'aplicació de forma més "agosarada" de Pla d'Energia de Catalunya, o mesures relacionades amb l'àmbit de l'agricultura o la ramaderia. D'altres, Baltasar les ha titllat d''articulars" i "propagandístiques", però que són necessàries, com poden ser el canvi de combustibles o que les flotes i edificis públics siguin "ecoeficients".
A principis de juliol, professionals, investigadors i especialistes del sector participaran en les sessions de la I Convenció Catalana del Canvi Climàtic, on analitzaran i faran aportacions per al primer esborrany d'objectius del Pla. Segons ha informat el Departament, aquesta convenció se celebrarà a la pròxima tardor, període que s'espera que s'aprovarà el Pla.